V.F. u Laganini

Ukrašavanje doma mitskim likovima i 13 Djedova Božićnjaka: Ove države imaju neobične božićne običaje

Zanimljivi običaji koji su potpuno drukčiji od hrvatskih.

22. prosinca 2023 14:07
Legenda o Krampusu

Legenda o Krampusu Foto: Canva

Na Badnjak ćemo svi kititi božićno drvce, staviti jaslice, večerati fiš paprikaš ili bakalar, a onda ćemo vjerojatno ići na misu polnoćku. Na božićno jutro ćemo otvoriti poklone i ručati puricu, mlince i francusku salatu, a onda navaliti na kolače. To je naša božićna tradicija. Ipak, mnoge države svijeta imaju jedinstvene i neobične božićne običaje.

Irska

Irci preko noći drže veliku svijeću na prozorskoj dasci kao znak dobrodošlice Kristovim roditeljima. Svijeća je simbol gostoprimstva i nade. Kad su katolici bili progonjeni, svijeća je svećeniku služila kao znak za siguran ulazak u dom, piše The Week.

Island

Od 12. prosinca do Badnjaka djeca stavljaju par svojih cipela na prozorsku dasku. Islandski Djedovi Božićnjaci zovu se jólasveinar i svaki od njih ima svoju ulogu i ime. Djedovi Božićnjaci počinju obilaziti kuće 13 dana prije Božića. Nakon što noć prije stave cipelu na prozorsku dasku, djeca se probude i pronađu dar ili slatkiš, ako je dijete bilo dobro, ili ponekad, pokvarene krumpire i poruku.

Filipini

Božić najduže slave Filipinci. Njihove proslave počinju u rujnu. Zgrade su ukrašene svjetlima. Ligligan Parul, Festival divovskih lampiona u gradu San Fernando, uključuje lampione i simbolizira Betlehemsku zvijezdu. Djeca, tinejdžeri ili čak odrasli idu od vrata do vrata pjevajući božićne pjesme i priređuju cijelu predstavu s glazbenim instrumentima u zamjenu za darove ili novac. Od 16. prosinca do Božića idu na misu. Prema njihovom vjerovanju, ako netko prisustvuje na svih devet misa, tada će im se san ostvariti. Na Filipinima se davanje božićnih darova, posebno djeci, smatra važnim.

Danska

Prije dolaska kršćanstva u Danskoj, Božić ili Jól bio je slavlje svjetlijih dana. Tijekom Božića, danski su domovi ukrašeni mitskim ili nadnaravnim likovima. Vjeruju da im ta nadnaravna bića pružaju zaštitu. Na Badnjak se pleše oko božićnog drvca postavljenog u središtu prostorije. Također imaju uobičajenu praksu podjele darova koji se stavljaju ispod božićnog drvca.

Finska

Tradicionalno, finske obitelji na božićno jutro jedu kašu od riže. Jelo se prelije mlijekom ili maslacem. U posudu se stavi jedan badem. Tko dobije badem u svojoj kaši, pobjeđuje. Ali obitelji imaju tendenciju staviti više od jednog badema u jelo kako bi usrećili djecu, jer svako dijete može dobiti po jedan badem.

Austrija

U Austriji je poznata legenda o Krampusu pa se ljudi oblače poput Krampusa, a djecu se pita o dobrim i lošim djelima koja su učinili. Djeca koja su učinila više dobrih djela nagrađena su orasima, jabukama i slatkišima, a ostala djeca brinu što bi Krampus mogao donijeti sa sobom kada im dođe u susret na Božić.

Još vijesti