V.F. u Laganini

Vrtoglavi brojevi: Koliko kalorija unesemo na Božić?

Ove kalorije je teško sagorijeti.

29. prosinca 2023 14:28
Na Božić se uvijek dobro jede

Na Božić se uvijek dobro jede Foto: Canva

Tijekom blagdana si uvijek damo oduška pa ne razmišljamo o kalorijama koje unesemo. Možda i bolje. Mi studenti ionako tijekom cijele godine jedemo samo nezdravu hranu koja se brzo priprema čisto da preživimo. Kad konačno dođemo kući za blagdane, mama nam kuha sve što volimo, a blagdanski stol je prepun hrane i kolača.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da se najmanje pola težine dobivene u ovom razdoblju zadrži do duboko u iduću godinu. Štoviše, istraživanje provedeno u tri zemlje na tri tisuće ispitanika pokazalo je da se u 10 dana nakon Božića tjelesna težina u prosjeku poveća za 0,6 posto, kako piše Britanski zavod za javno zdravstvo.

Osim toga, pokazalo se da su ispitanici do idućeg ljeta izgubili samo pola od navedene težine. Znanstvenici s njujorškog sveučilišta Cornell rezultate su objavili u časopisu New England Journal of Medicine.

Božićna večera može iznositi i do 6000 kalorija

Iako i sami možemo zaključiti da su obroci koje pojedemo za Božić poprilično kalorični, vjerojatno nismo očekivali da imaju baš toliko kalorija. Prema britanskom zavodu za javno zdravstvo, obroci koje unesemo na sam Božić nose u prosjeku 6000 kalorija, dok preporučeni dnevni unos za odraslu osobu iznosi 2000 kalorija.

Te kalorije nije lako ni potrošiti. Kako bismo sagorjeli jednu šalicu kuhanog vina, moramo hodati 44 minute, a za sagorijevanje božićne večere potrebno je sat i 44 minute trčanja.

„Blagdanska sezona je vrijeme da uzmemo zasluženi odmor i uživamo u dobroj hrani i dobrom društvu, stoga je sasvim prirodno da se počastimo tijekom praznika. Naša analiza aktivnosti je sezonski podsjetnik na to kako se zbrajaju sve te dodatne kalorije, pa pokušaj da ne pretjerate s uživanjem i ostanete aktivni tijekom praznika može malo pomoći kada je u pitanju izbjegavanje gadnog šoka na vaganju!“, ističe Shirley Cramer CBE, izvršna direktorica RSPH-a.

Još vijesti