V.F. u Laganini

Za pripremu ove delikatese potrebne su godine obuke: Krivo pripremljena može biti opasna po život

Najsmrtonosnije jelo na svijetu.

15. rujna 2023 10:51
Fugu se smatra najsmrtonosnijim jelom na svijetu

Fugu se smatra najsmrtonosnijim jelom na svijetu Foto: Canva

Nećemo se žaliti na hranu u menzi. Iako ponekad u njoj nađemo nepoželjne goste, svejedno većina nas ruča i večera ondje gotovo svaki dan. Pojedemo čak i ono što nije baš po našem ukusu. Nije da baš imamo puno drugog izbora. Mnogi od nas jednostavno nemaju dovoljno novca da si mogu svaki dan priuštiti hranu iz nekog restorana ili pizzu iz pizzerije.

Ipak, s vremena na vrijeme, volimo otići s ekipom u restorančić i pojesti nešto ukusno. Nije često, ali događa se. Međutim, kad čuješ ovu priču, bit će ti drago što nemaš novca za skupe obroke. Ovo fensi skupo jelo te može koštati života ako nije dovoljno dobro pripremljeno.

Zapravo, ovo jelo je prozvano najsmrtonosnijim na svijetu, zbog čega su hrabri kuhari morali godinama ići na obuke kako bi ga pravilno pripremili. Fugu, također poznat kao riba napuhača, ima unutarnje organe pune po život opasnih količina otrova tetrodotoksina, za koji ne postoji poznati protuotrov, piše LADbible.

Unesrećena osoba umire od gušenja

Tetrodotoksin, za koji se vjeruje da je nevjerojatnih 10 000 puta otrovniji od cijanida, nalazi se posebno u jetri, jajnicima, očima i koži ribe. Spomenuti otrov učinkovito djeluje paralizirajući mišiće dok žrtva ostaje pri potpunoj svijesti. Unesrećena osoba tada ne može disati i na kraju umire od gušenja.

Zbog toga se fugu mora pripremati s najvećom pažnjom i preciznošću kako bi se uspješno uklonili otrovni dijelovi i izbjegla kontaminacija ostatka mesa. Dakle, s obzirom na smrtonosni rizik od trovanja povezan s konzumiranjem, ne čudi da je priprema fugua strogo kontrolirana zakonom u Japanu, Koreji i drugim zemljama koje ga poslužuju.

Samo kuhari koji su se kvalificirali nakon tri ili više godina na kulinarskim obukama smiju pripremati ribu, pri čemu nekvalificirana domaća priprema povremeno dovodi do slučajne smrti.

Za licencu potrebne godine obuke

„Japanski kuhari moraju imati licencu za pripremu ribe napuhače u Japanu“, kaže član sushi tima u poznatom japanskom restoranu Nobu Berkeley St., sa sjedištem u Londonu.

„Licencu je jako teško dobiti i potrebne su godine obuke“, dodaje.

Da bi pripremili fugu, kuhari moraju skinuti kožu, isprati sluz i odstraniti hrbat i oči. Zatim, kvalificirani kuhari moraju izvaditi utrobu ribi što uključuje nevjerojatnu preciznost jer jedan pogrešan pokret može oštetiti unutarnje organe koji sadrže otrov tetrodotoksin.

Nakon što je taj teži dio gotov, kuhari filetiraju sada pripremljenu ribu kao i obično za izradu sashimija. Fugu se može jesti sirov, kuhan i poslužen uz japansko rižino vino sake ili pržen.

Držat ćemo se mi našeg oslića s krumpir salatom iz menze.

Izvor: LADbible

Još vijesti