M. P. u Laganini

Pratite ove upute! Meteorolozi govore što ne smijete raditi za vrijeme oluje

Važno je pravilno postupiti.

26. srpnja 2023 15:14
Grmljavinsko nevrijeme

Grmljavinsko nevrijeme Foto: Canva

Prije nekoliko dana nevrijeme je zahvatilo cijelu Hrvatsku, a najviše Slavoniju, Baranju i Zagreb. Jaka oluja je odnijela nekoliko života, a meteorolozi upozoravaju na novi crveni alarm i nevrijeme koje je pred nama.

Ovakvo vrijeme pred sobom nosi nepredvidive i opasne elementarne nepogode, a snažni vjetrovi i obilna kiša su opasni za ljude koji se nisu uspjeli skloniti na sigurno. U ovakvim situacijama važno je pravilno postupiti i ponašati se sukladno s uputama.

Meteorolozi upozoravaju da je važno držati se podalje od vode (jezera, bazeni, rijeke, obale mora..) jer proizvode električne naboje i može biti opasno mjesto za vrijeme grmljavine. Ukoliko vas oluja uhvati dok putujete, najsigurnije je ostati unutar automobila jer pruža određenu zaštitu. No, bitno je izbjegavati dodirivati metalne dijelove koji se nalaze u vozilu.

Bilo bi poželjno isključiti električne uređaje i ne koristiti fiksne telefone, a munje mogu izazvati udare i oštetiti uređaje. Također, izbjegavajte kupanje, tuširanje ili pranje suđa tijekom grmljavine jer takve radnje mogu povećati rizik od strujnog udara, stoji na klik.hr.

  

Još vijesti