L.B. u Nakon predavanja

Studenti sve češće traže smještaj na selu: Kupuju svježa jaja, skaču na trampolinu, rade sir ili samo šeću

Sve više cijene privatnog smještaja ne muče samo studente u Hrvatskoj.

12. prosinca 2022 15:18
Prizor s farme peradi.

Prizor s farme peradi. Foto: Wassana Panapute via Shutterstock

Inflacija, galopirajuće cijene energenata i cijena nekretnina udaraju na budžet građana većih europskih, ali i svjetskih gradova.

Sveučilišni gradovi u Hrvatskoj nisu iznimka. Prema analizi domaćeg oglasnika Njuškalo provedene početkom akademske godine, cijene mjesečnog najma stanova u Zagrebu u godinu dana skočile za 6,63 posto, u Rijeci 6,04 posto, u Varaždinu 8,05 posto, a u Splitu i Zadru čak 17 posto. Više od 10 posto poskupio je najam u Osijeku i u Puli, a u Dubrovniku se ove jeseni za mjesec dana najma trebalo izdvojiti 16 posto više novca u odnosu na prošlu.

O krizi smještaja u Velikoj Britaniji već smo pisali, kao i o objavi Hrvatskog veleposlanstva u Nizozemskoj koje je početkom jeseni apeliralo na studente da pronađu smještaj prije dolaska na tamošnja sveučilišta, ukoliko su se upisali na neki od tamošnjih studijskih programa.

U jednakom problemu su, čini se, i francuski studenti koji zbog sve viših cijena smještaja u gradovima odlaze na obližnja sela i farme poljoprivrednika.

„Na farmi se lijepo živi”

„Naviknete se na zvuk traktora ujutro“, kaže za Guardian Jules, apsolvent inženjerstva koji svoje posljednje dane na fakultetu provodi na mliječnoj farmi u blizini grada Lillea na sjeveru Francuske.

Ovaj 23-godišnjak samo je jedan od sve više studenata koji odlaze u francuska sela u potrazi za povoljnijim smještajem. “Na farmi se lijepo živi. Svi se pozdravljaju, prostrano je, kupujem jaja na farmi i pripremam ih za doručak“, kaže Jules.

Iako francuski studenti nisu preopterećeni visokim školarinama, studentskog smještaja nedostaje i u ovoj zemlji jer je interes za dodiplomskim studijima sve veći. S druge strane, ova dodatna zarada pomaže farmerima koji se bore sa slabim prihodima i malenim penzijama, i doprinosi očuvanju malih gospodarstava.

Također ih povezuje s mladima, kako kazuje Anne-Claude koja vodi farmu mliječnih krava. “Neki studenti žele istražiti farmu, gledati proces mužnje ili se iskušati u izradi sireva, a drugi su usredotočeniji na studiranje. Nudimo im čaj ili neko osvježavajuće piće u vrtu, neki koriste i trampolin“, pojašnjava.

Život na farmi za 300 eura mjesečno

Uz cijene od otprilike 300 eura mjesečno, život na farmi mnogo je pristupačniji od onoga u središtima sveučilišnih gradova. O interesu za ovakvim vidom smještaja svjedoči i podatak da je u Francuskoj osnovana i prva organizacija koja posreduje između studenata koji traže smještaj na farmama i poljoprivrednika.

Odile Colin vodi Campus Vert, za koji kaže da se ideja rodila još sredinom 90-ih godina prošloga stoljeća, nakon decentraliziranja mnogih francuskih sveučilišta u gradove srednje veličine u kojima nije bilo dovoljno studentskog smještaja.

“Početkom ove akademske godine zabilježili smo 10 posto veći inetres za ovaj oblik smještaja“, kaže Colin. „Sve više studenata dolazi, ne samo zbog nižih cijena nego zbog sela u kojemu traže alternaticu skučenom, gradskom životu.“

izvor: theguardian.com

vezano Tolika je navala da su iz našeg veleposlanstva javili studentima da ne dolaze ako nisu pronašli smještaj do sada Akademska četvrt Sa sveučilišta javljaju: 'Ako niste pronašli smještaj, nemojte ni dolaziti'... Oglasilo se i naše Veleposlanstvo

vezano Cijene najma stanova velikom su broju studenata nedostižne... Nakon predavanja Za 20 kvadrata 500 eura mjesečno: Studenti kao nikad prije hrle u domove – podstanarstvo sve skuplje

Još vijesti