S.D. u Nakon predavanja

Na naslovnici travanjskog izdanja časopisa Playboy pozira francuska ministrica, a mnogi ju zbog toga kritiziraju

Što vi mislite?

4. travnja 2023 11:47
Marlène Schiappa

Marlène Schiappa Foto: Obatala-photography/Shutterstock

Francuska ministrica, Marlene Schiappa nedavno se suočila s brojnim kritikama.

Nakon što je vijest o tome da će se pojaviti na novoj naslovnici časopisa Playboy došla u javnost postala je meta javnih prozivka i kritiziranja.

Fotografije ministrice, koja je na toj poziciji od 2017., postavljene su na naslovnici časopisa kako bi popratile intervju na 12 stranica koji je dala o pravima žena i LGBT osoba. Schiappa, koja je aktualna ministrica socijalne ekonomije, fotografirala se za naslovnicu odjevena u bijelu haljinu.

Poznata je kao dugogodišnja zagovarateljica prava žena i LGBT osoba, a uspješno je provela i novi zakon o seksualnom uznemiravanju koji omogućuje izricanje kazne na licu mjesta muškarcima koji uznemiravaju ili prate žene na ulici, prenosi BBC.

Iako je intervju nosio veliku vrijednost zbog tema kojima se bavi, njene fotografije tema su o kojoj se, u javnom prostoru, ne prestaje govoriti.

Na listi kritičara našla se i francuska premijerka Elisabeth Bornem, koja joj zamjera što se u trenutcima kaosa koji se odvijaju u Francuskoj slikala za navedeni magazin.

„Gdje je poštovanje prema francuskom narodu? Prema ljudima koji će morati raditi još dvije godine dulje, koji demonstriraju, kojima se ovi dani neće platiti, koji ne mogu jesti zbog inflacije. Nemam problema s tim da se ženska tijela izlažu bilo gdje, ali postoji društveni kontekst”, izjavila je Bornem za TV kanal BFM.

Ministrica Schiappa stoji iza svoje odluke te tvrdi da se ovim potezom zalaže za prava svih žena da sa svojim tijelom rade što žele.

„U Francuskoj su žene slobodne. Smetalo to nazadnjacima i licemjerima ili ne”, zaključila je na svom Twitter profilu.

 

Još vijesti