S.D. u Akademska četvrt

[AFERA „KLASTER“] Diplome jeftinije od goriva? Na benzinskim postajama bilo je moguće steći zvanje inženjera građevinarstva

„Netko u lancu kontrole rada ne radi dobro svoj posao”, ističe Milanko Kajganić, glavni tužitelj BiH

24. veljače 2023 12:42
Prodaja lažnih diploma nije mit

Prodaja lažnih diploma nije mit Foto: noEnde/Shutterstock

Od prošlog tjedna traju uhićenja vezana uz policijsku akciju „Klaster“ o kojoj smo već pisali.

Podsjetimo, ova akcija pokrenuta je zbog niza spekulacija i istraga unutar kojih se, u dužem vremenskom periodu, pratio organizirani kriminal na području nekih od akademskih ustanova u Bosni i Hercegovini.

Zanimljiv je i način tijeka istrage i potvrde raznih sumnji. Kako piše Studomat.ba, u istrazi su sudjelovali i policijski inspektori koji su se prerušili u studente i upisali na fakultete koji su bili pod istragom.

Tada su policijski inspektori uspjeli pridobiti i lažne diplome, a sve dokaze koje su u tom periodu prikupili, dokumentirali su u svrhu ove operacije. Tijekom istrage otkriveno je da su se iste diplome, između ostalog, prodavale i na benzinskim crpkama.

Milanko Kajganić, glavni tužitelj BiH, za N1 otkrio je i razne detalje vezane uz navedenu operaciju. Istaknuo je da je na nekim sveučilištima zvanje profesora moguće steći i u roku od pet dana, ali i da se diplome inženjera građevinarstva kupuju se na benzinskim postajama.

„Činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj stanici, dokazuje da nesporno neko u lancu kontrole rada ne radi dobro svoj posao. Ovo sve pokazuje da treba da se uozbiljimo i da inspekcijski organi trebaju da budu rigorozniji i utvrde da bez obzira na kontrole smo došli do situacije da možemo na benzinskoj pumpi da kupimo diplomu inženjera”, zaključio je.

Tvrdi i da je ovo samo dio cjelokupne priče te da su Sudu BiH uputili prijedlog za određivanje pritvora za pet osoba, a za šest osoba su predložili mjere zabrane.
 

 

Još vijesti