P.S. u Vijesti

Policija se prerušila u studente tijekom istrage u BiH – uspjeli dobiti lažne diplome

Istraga je trajala duže vremena, a za prikupljanje dokaza, policijski inspektori su upisali osumnjičene fakultete.

22. veljače 2023 11:57
Policijski inspektori se prerušili u studente u svrhu akcije

Policijski inspektori se prerušili u studente u svrhu akcije Foto: New Africa/Shutterstock

Od prije nekoliko dana traje uhićenje osumnjičenih od strane Državne agencije za istrage i zaštitu na području Bosne i Hercegovine zbog sumnje u izdavanje lažnih diploma i ostalih nezakonitih aktivnosti. Zasad je uhićeno više od 10 osoba.

Podsjetimo, policijska akcija pod nazivom „Klaster“ osnovana je zbog istrage unutar koje se u dužem vremenskom periodu pratio organizirani kriminal na području pojedinih visokoobrazovnih ustanova u Bosni i Hercegovini.

„Klaster“ je otkrio nezakonito izdavanje i nedopuštenu trgovinu fakultetskih diploma, a zaplijenjena je i veća količina novčanih sredstava, kao i dokumentacija na fakultetima koji su pod istragom u sklopu ove akcije.

Policajci kao lažni studenti

No, zanimljiv je način kako je istraga trajala i kako su osumnjičeni potvrdili sumnje. Kako piše Studomat.ba, u istrazi su sudjelovali i policijski inspektori koji su se prerušili u studente i upisali na fakultete koji su bili pod istragom.

Tada su policijski inspektori uspjeli pridobiti i lažne diplome. Svaki dokaz kojeg su uspjeli prikupiti kao „lažni studenti“ su dokumentirali i snimali u svrhu ove istrage.

izvor: studomat.ba

Još vijesti