V.K. u Vijesti

Bivši rektor i dekan uhićeni: izdavali lažne diplome hrvatskim medicinskim tehničarima u Srbiji

Bivši rektor Sveučilišta u Kragujevcu je zajedno s bivšim dekanom Medicinskog fakulteta navodno izdao 44 lažne diplome i jedan doktorat.

11. kolovoza 2022 11:20
Bivši rektor i bivši dekan uhićeni zbog malverzacija s diplomama

Bivši rektor i bivši dekan uhićeni zbog malverzacija s diplomama Foto: shutterstock by Billion Photos

Lažne diplome i nisu neka novost u Hrvatskoj i u regiji. Pisali smo čak i o osobi koja nije imala završenu osnovnu školu, a radila je na fakultetu.

Bivši rektor Sveučilišta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević i nekadašnji dekan Medicinskog fakulteta Predrag Čanović uhićeni su jučer po nalogu Tužiteljstva, kako piše u priopćenju MUP-a Srbije.

vezano diploma Akademska četvrt Da, moguće je: Radio na fakultetu, a nije završio osnovnu školu

Malverzacije diplomama

Bivši rektor Sveučilišta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević i nekadašnji dekan Medicinskog fakulteta Predrag Čanović uhićeni su zbog sumnje da su počinili kazneno djelo trgovanja utjecajem, odnosno, zloporabe službenog položaja.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Dekan Medicinskog fakulteta u Puli smijenjen nakon svog predavanja o štetnosti cjepiva

Kako prenose, njih se u nekoliko posljednjih godina povezivalo s malverzacijama s diplomama koje su izdavali hrvatskim i albanskim državljanima, a pritom su uspjeli pribaviti i višemilijunsku korist.

Nezakonito upisivali Hrvate na Medicinski faks i izdali 44 lažne diplome

Sumnja se da je Arsenijević protuzakonito i protivno propisima za upis stranih državljana na treću godinu studijskog programa Strukovna medicinska sestra /tehničar u akademskoj godini 2013./2014. posredovao s Čanovićem i određenim osobama Medicinskog fakulteta za upis 45 hrvatskih državljana.

vezano U 50 dana otkriveno 10 varalica: Posljednje dvije lažne diplome dolaze s PMF-a Akademska četvrt U 50 dana otkriveno 10 varalica: Posljednje dvije lažne diplome dolaze s PMF-a

Nakon održane nastave, izdali su 44 lažne diplome za predmetne studente. Drugim riječima, Arsenijević i Čanović su, uz nekoliko nastavnika i osoblja odgovornog za administrativno-tehničke poslove nezakonito upisivali hrvatske državljanine, kojima su na kraju izdali i lažne diplome.

Izdali su 44 diplome

„P.Č. je, kako se sumnja, protivno propisima izvršio upis i omogućio školovanje na trećoj godini strukovnih studija za ukupno 45 medicinskih sestara koje su prve dvije godine studija završile na fakultetu u Zenici, dislociranog s nastavom u Puli, koja se vodi pod oznakom Europski centar za mir i razvoj. Također, on im je, kako se sumnja, omogućio izdavanje 44 diplome o stečenom stručnom nazivu Strukovna medicinska sestra/tehničar, a da nisu ni podmirile svoje financijske obveze na koje su kao strane studentice bile obavezne“, kažu u MUP-u Srbije.

vezano Nova epizoda u seriji lažnih diploma: Krivotvorila diplomu Sveučilišta u Zadru pa godinama predavala u gimnaziji Akademska četvrt Nova epizoda u seriji lažnih diploma: Krivotvorila diplomu Sveučilišta u Zadru pa godinama predavala u gimnaziji

Zbog nezakonitih radnji, sumnja se da su oštetili Sveučilište za 2,7 milijuna dinara, odnosno 23 tisuće eura i Medicinski fakultet za više od 48 tisuća eura neplaćenih školarina.

I jedna obrana doktorata

Osim toga, čak se sumnja da su posredovali, opet protivno propisima, u obrani doktorske disertacije još jednog hrvatskog državljanina i studenta Europskog centra za mir i razvoj te da mu se omogućilo izdavanje diplome o stečenom nazivu doktora znanosti, a kandidat navodno uopće nije bio upisan kao student navedenog fakulteta u Kragujevcu, niti je platio svoju školarinu.

vezano  Ima li kraja? Otkriveno još lažnih diploma i to s Filozofskog fakulteta u Zagrebu – osobe radile u školi Akademska četvrt Ima li kraja? Otkriveno još lažnih diploma i to s Filozofskog fakulteta u Zagrebu – osobe radile u školi

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu privedeni nadležnom tužilaštvu.

Izvor: mup.gov.rs

Još vijesti