P.S. u Vijesti

Srpski studenti prosvjeduju protiv nedavno završenih izbora: Preplavili su i blokirali ulice Beograda

Prosvjedi u Srbiji traju već nekoliko dana.

28. prosinca 2023 12:23
Prosvjedi u Beogradu

Prosvjedi u Beogradu Foto: balkan_spy/TikTok/@ana_mirkovic/Twitter/Screenshot

Prije desetak dana u Srbiji su održani izbori na parlamentarnoj i lokalnoj razini. Rezultati izbora pokazali su uvjerljivu ponovnu pobjedu Srpske narodne stranke koju predvodi predsjednik Aleksandar Vučić kao njezin nositelj.

No, opozicija koja je izgubila protiv Srpske narodne stranke, već nekoliko dana masovno prosvjeduje na ulicama Beograda. Najveći udio prosvjednika sastoji se od studenata iz Beograda i Novog Sada. Naime, prosvjed je otišao do te mjere da su studenti blokirali ulice, prometnice, kao i zgradu Ministarstva državne uprave i križanja kod Vlade Srbije.

Ono što opozicija traži je uvid u izborne i popisne liste s izbora za koje, kako tvrde, su uvjereni da su lažne te da su izbori nevažeći s obzirom na to da su prema njima – namješteni.

@balkan_spy DEMONSTRACIJE NAKON KRADJE NA IZBORIMA...#serbia #protest #izbori2023 #vučić #beograd #policija #srbijafyp #fyp ♬ We Are The Champions - Galileo & The Cast Of 'We Will Rock You'

Kako piše N1, tijekom prosvjeda nekoliko studenata čak je i uhićeno. Situaciju je komentirao i profesor s Fakulteta političkih znanosti u Beogradu, Dušan Spasojević.

„Studenti su izvršili pritisak“

„Studenti su dobili podršku i od jednog broja profesora i mislim da je i to nešto što je otvorena priča i što ćemo vidjeti u narednim danima. Potencijal svakako postoji, iako je manji nego što je bio devedesetih ili prije 10-15 godina. Čini mi se da su sami studenti svojom odlučnošću izvršili pritisak na oporbu da nešto napravi i pokuša se organizirati“, rekao je Spasojević kako navodi N1.

Naime, zahtjev studenata za otvaranjem i revizijom popisa birača i popisnih listi odbilo je srpsko Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Društvenim mrežama se masovno dijele videa s prosvjeda koja pokazuju da se okupio veliki broj prosvjednika, što uključuje i veliki odaziv studenata iz Beograda i Novog Sada.
 

Još vijesti