P.S. u Vijesti

Državni inspektorat utvrdio ogromne nepravilnosti: Više od 1.000 studenata prima duple stipendije

Za sada su istraživali samo državne, ali propusta ima i kod lokalnih stipendija.

7. veljače 2023 11:37
Novčanice eura.

Novčanice eura. Foto: MabelAmber via Pixabay

Kao i u Hrvatskoj, srpski studenti također imaju pravo na državne stipendije koje su raspoređene po raznim kategorijama. Njihova država svake godine stipendija više od 11.000 studenata, a za toliki broj pripreme više od 17 tisuća eura, kako bi studentima olakšali visoko obrazovanje.

No, kako piše RTS, dogodio se iznimno velik propust upravo kod ostvarivanja prava na njihove državne stipendije. Navode kako je njihova Državna revizorska institucija utvrdila nepravilnosti u sistemu stipendiranja, odnosno primijetili su kako veći broj studenata prima više različitih stipendija istovremeno.

„Zaključeno je da je nakon studentskih, oko 1.000. studenata godišnje primali i stipendiju za mlade talente, te da je oko devet posto korisnika stipendija za izuzetno nadarene primali i stipendiju za mlade talente“, pišu iz RTS-a.

Osim toga, Državna revizorska institucija nepravilnosti je utvrdila kod državnih stipendija, iako tvrde da iste postoje i kod onih na lokalnim, ali i regionalnim razinama.

Kada bi se navedeni problemi riješili, i drugi studenti bi ostvarili više prilika za ostvarivanje navedenih stipendija, s obzirom na to da jedan student više ne bi mogao primati više njih odjednom, a samim time i drugima „zauzimati“ mjesto.

izvor: www.rts.rs
 

Još vijesti