S.D. u Nakon predavanja

Ovi studenti stomatologije prave su zubić vile: Na Dana oralnog zdravlja obavljali su besplatne preglede

Zubić vile stvarno postoje!

21. ožujka 2023 15:06
Tko se još boji zubara?

Tko se još boji zubara? Foto: Luis Molinero/Shutterstock

 Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se svake godine 20. ožujka. Povodom istog pokreću se razne kampanje i akcije koje su posvećene podizanju svijesti o važnosti oralnog zdravlja.

Jednu takvu inicijativu pokrenuli su i djelatnici „Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek“ i „Medicinskog centar Mursa“, koji su u prostorima svoje ordinacije, 18. ožujka, svim posjetiteljima pružili mogućnost besplatnog pregleda. Neki od djelatnika bili su obučeni u zubić vile, što je posebno razveselilo i iznenadilo one najmlađe.

„Statistika kaže da 11 % građana Hrvatske nema svog zubara, a prosječan dvanaestogodišnjak u Hrvatskoj ima oko pet karijesa. No, u Osijeku to ne mora biti tako jer mi imamo svoj Fakultet dentalne medicine i zdravstva. Upravo je ovaj Fakultet prije tri mjeseca (prosinac 2022. ) izbacio prvu generaciju od 48 novih doktora dentalne medicine. Upravo ti, neki od najboljih stručnjaka dentalne medicine, koji su ujedno i predavači na osječkom Fakultetu dentalne medicine u subotu, 18. ožujka 2023., čekaju sve one koji žele “samo nešto pitati” da dođu na Dan otvorenih vrata“, prenosi Osijek031.com.

Na stranici „Medicinskog centra Mursa“ ističu da je najčešće trajanje pranja zuba od 45 do 70 sekundi, iako bi isto trebalo trajati oko dvije ili tri minute te činjenicu da su zubi jedini dio tijela koji se ne može izliječiti sam s toga potiču da se na oralnu higijenu treba više obazirati.

Ključnu ulogu u sprječavanju čak 90 % bolesti usne šupljine igra oralna higijena, koja uključuje pravilno pranje zubi, korištenje zubnog konca, redovite posjete stomatologu te zdravu prehranu.

 

Još vijesti