M. P. u Nakon predavanja

Ekstremni sport uzrok je tragedije na maturalcu u Češkoj gdje je poginuo učenik iz Umaga. Što je to parkour i zašto je opasan?

Loša procjena okoline i situacije može biti vrlo opasna.

7. travnja 2023 10:16
Fizička disciplina parkour

Fizička disciplina parkour Foto: Mary Taylor/Pexels

Učenik iz Umaga koji je pohađao srednju školu u Poreču, poginuo je na maturalnom putovanju u Pragu, a policija se oglasila i objasnila da je do nesreće došlo uslijed izvedbe parkoura. To je metoda vježbe i način kretanja u kojem je cilj doći s jednog mjesta na drugo, najbrže moguće i bez ikakve opreme.

Spomenuta metoda uključuje trčanje, penjanje, skakanje i ostalo pokrete, a riječ je o svojevrsnom sagledavanju okoline na drugačiji način. Takve i slične pokrete često možemo vidjeti u filmovima i videoigrama, a junaci u pravilu trče po krovovima, preskaču zidove i slične radnje.

Loša procjena okoline i situacije može biti vrlo opasna. Unatoč rizicima koje nosi, ova disciplina posljednjih desetljeća ima sve veću popularnost, velikim dijelom zbog filmova i računalnih igrica. Ova velika tragedija pogodila je puno ljudi, a obitelji, učenicima i nastavnicima pružena je psihološka pomoć kako bi se izbjegle dodatne posljedice, prenosi dnevnik.hr.

Ministarstvo obrazovanja sljedeći tjedan u školu šalje tim za krizne slučajeve i psihološku pomoć, a isto tako pozivaju sve roditelje, djecu i mladih da razgovaraju o ovoj temi.

Ovakve aktivnosti su opasne za život zbog niz okolnosti na koje osobe ne mogu utjecati što dovodi do nesretnih slučajeva. Ako postoji želja za vježbanjem ovakvih ekstremnih sportova, potrebno je proći edukacije pod nadzorom stručnjaka, a isto tako kritički sagledati moguće nesretne situacije.

Još vijesti