P.S. u Nakon predavanja

Istraživanje pokazalo: Čak 85 posto studenata izostalo s predavanja zbog problema s mentalnim zdravljem

Istraživanje je obuhvatilo čak 4000 ispitanika, odnosno britanskih studenata

30. lipnja 2023 15:26
Mentalno zdravlje

Mentalno zdravlje Foto: Canva

Problemi s mentalnim zdravljem sve su češća tema kod mladih. To se odnosi na djecu, adolescente pa i mlade odrasle ljude te studente. Upravo studenti su često u situaciji da propituju svoje mentalno i fizičko zdravlje te vjeruju kako na to najveći utjecaj ima fakultet.

Isto dokazuje i istraživanje portala The Tab u suradnji s dobrotvornom organizacijom za prevenciju samoubojstava. Istraživanje su proveli s čak 4.000 britanskih studenata sa sveučilišta diljem države koji su ispunjavali upitnik vezan uz njihovo mentalno zdravlje i koliko fakultet utječe na cjelokupnu situaciju.

Izostajali s predavanja zbog mentalnih problema

Rezultati njihova istraživanja pokazali su da gotovo 70 posto njih je imalo problema s mentalnim zdravljem, a nešto više od 60 posto studenata se bori s anksioznošću. Ne samo to, već ovakvi problemi značajno utječu na njihov akademski uspjeh, kao što je i primjer s idućim rezultatima. Naime, čak 85 britanskih studenata zbog problema s mentalnim zdravljem je moralo u nekom trenutku izostati s predavanja ili seminara.

No, nisu ni zadovoljni sa sveučilištima i njihovom pomoći kada se radi o problemima po pitanju mentalnog zdravlja. Kako piše The Tab, samo 12 posto studenata smatra da sveučilište dobro rješava te probleme.

Studenti se ne žele obratiti sveučilištima

Ono što je također zanimljivo, a rezultiralo je ovim istraživanjem, jest činjenica da većina njih, zbog određenih okolnosti, ni ne želi priznati stručnim osobama na svojim fakultetima da imaju problema s mentalnim zdravljem.

Podsjetimo, pisali smo o tome koliko studenti mogu biti pouzdani u javno zdravstvo i njihovu pomoć po pitanju problema s mentalnim zdravljem.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Udruga PRAGMA (@udrugapragma)


Tada smo intervjuirali jednu od stručnjakinja Udruge Pragma, Mariju Granić, koja smatra da je kvaliteta javnog zdravstva u Hrvatskoj po tom pitanju dobra zbog sve većeg broja stručnjaka iz različitih područja mentalnih bolesti.

„Širi se ponuda specijaliziranih programa u zdravstvenim i nezdravstvenim objektima, a i potražnja takvih oblika pomoći je porasla u posljednjih nekoliko godina“, rekla je Granić tada.

Pandemija i potresi pripomogli situaciji

Kao neki oblik prekretnice, Marija je tada kao primjer navela pandemiju i potrese u Hrvatskoj koji su pripomogli mladima, ali i ostalom stanovništvu, da počnu otvoreno razgovarati o temama i problemima o mentalnom zdravlju.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Udruga PRAGMA (@udrugapragma)


„Tek kada shvatimo da je stručna pomoć prevencija nastajanja ozbiljnijih poteškoća, promijenit ćemo globalnu sliku društva u kontekstu mentalnog zdravlja“, napomenula je Marija tada za MojFaks.

Potražite pomoć na vrijeme

Ona je tada poručila svim studentima da se obrate stručnom osoblju za pomoć kada je trebaju. Nastavno na rezultate istraživanja britanskih studenata, uvijek je bolje otvoreno zatražiti savjet, jer kako Marija govori, to je isto kao da tražimo pomoć od doktora opće prakse.

„Kao što ćete tražiti pomoć doktora za slomljenu nogu ili prehladu, isto tako pomoć možete potražiti i zbog problema s mentalnim zdravljem. Ako ste pod stresom od kolokvija ili se već dugo vremena osjećate kao da niste svoji, traženje psihološke pomoći poželjan je korak“, savjetovala je stručnjakinja Marija.
 

Još vijesti