Mojfaks.hr u Karijera

[Sudjeluj I TI!] Evo što predlaže Zakon o studentskom radu: Kazne za poslodavce 100 tisuća, minimalna satnica 20,5 kuna...

U ožujku je okupljena Radna skupina zadužena za izradu nacrta zakona koji će regulirati studentski rad. Prošlog tjedna izvijestili smo o tome da će Nacrtovaj tjedan biti pušten u javnu raspravu, a s obzirom da je konačno došao taj dan ne propustite priliku da pomoću e-savjetovanja sudjelujete u korekcijama predloženog zakona.

9. studenog 2017 16:58
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na sastancima Radne skupine raspravljalo se o tome hoće li izvanrednim studentima biti dopušten rad preko student servisa, ograničenju broja radnih sati tjedno za studente, uvećanju satnice za obavljanje poslova noću, blagdanima i nedjeljom te trebaju li studentski centri biti jedini ovlašteni za posredovanje pri obavljanju studentskih poslova.


Izvor: scvz.unizg.hr

Prošli tjedan neslužbeno smo doznali da će Inspektorat rada i Porezna uprava imati malo veći nadzor nad studentskim radom jer trenutno Ministarstvo rada nema nikakav nadzor nad time. Doznali smo i da će se studentski ugovori "dizati" preko interneta, a kazne za poslodavce koji imaju zaposlenika s tuđim studentskim ugovorom iznosit će 100 000 kuna.

Danas, 9. studenog, konačno je Nacrt zakona o studentskom radu ugledao svjetlo dana te je dostupan javnosti.

Studenti preko e-savjetovanja mogu sudjelovati u kreiranju zakona


Na stranici e-savjetovanja sada se nalazi Nacrt zakona gdje studenti mogu ostavljati svoje komentare na svaku stavku. U zakonu je navedena definicija redovnog studenta (izvođača radova) i obaveze posrednika (studentskih centara) te naručitelja posla (fizičke ili pravne osobe koja je s izvođačem sklopila ugovor o obavljanju studentskog posla i za koju izvođač obavlja taj posao). K tome, izvanrednim studentima je dopušten rad preko student servisa.


Izvor: scst.unist.hr

Čitajući Nacrt zakona mogu se vidjeti veće promjene, a i neke stvari su uređenije. Primjerice, određeno je da poslodavac mora isplatiti studenta za obavljeni rad u roku 15 dana što prije nije bio slučaj jer nigdje nije bilo točno definirano. Isto tako, u zakonu će na neki način biti osigurani i "obični" radnici, ne samo studenti. Radi se o tome da poslodavac neće smjeti otpustiti stalnog radnika pa na njegovo mjesto staviti studenta kao što ne smije niti šest mjeseci od otpuštanja radnika s tog mjesta na istu poziciju zaposliti studenta. Za vrijeme noći, blagdana i nedjelja studentima će naknada biti uvećana za 50 % što prije nije bilo jasno definirano, odnosno, određeno zakonom.

...Stiže velika promjena: Izvanredni studenti moći će raditi preko student servisa, ali pod jednim uvjetom!...


...Čak 4 mjeseca radi puno radno vrijeme! Prosječni student mora raditi jer je siromašan - ali kada da onda studira?...


U Članku 12, stavku 2 Nacrta zakona o studentskom radu stoji: "Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj sukladno posebnom propisu dijeli s 160". Kada smo posljednji put razgovarali s predstavnikom studenata u Radnoj skupini, dobili smo drukčiju informaciju o minimalnoj satnici. Naime, studentski predstavnici (HZS) predložili su i zalagali se da minimalna satnica iznosi pola neto satnice od prosječne neto plaće u Hrvatskoj.


Izvor: arhiva MojFaks

Kada bi se to izračunalo, iznosilo bi nešto više od 18 kuna po satu. Neslužbeno doznajemo da je ovaj prijedlog izračunavanja minimalne satnice došao od sindikata pa po bi po tom modelu minimalna satnica bila otprilike 20,50 kuna. Nagađa se da su sindikati time htjeli da studenti ne budu puno jeftiniji od radnika na minimalnoj plaći. Pretpostavke su da će se tako destimulirati zapošljavanje izvanrednih studenata koji su sada dobili pravo rada u odnosu na radnika na minimalnoj plaći. Pojašnjeno, poslodavcu bi prema ovome bilo skuplje zaposliti studenta jer minimalna plaća je bruto plaća koju poslodavac daje. Sada bi mu bilo skuplje jer je 20,50 kuna X 160 sati = 3 280 kuna. Na taj iznos bi još išlo još 12,5 % studentskom centru na što još idu doprinosi prema posebnim propisima.

...Top tema za studente: Kolika će biti minimalna satnica i ostale stvari koje donosi Zakon o studentskom radu...


...Ministarstvo financija protiv ideje da izvanredni studenti rade preko studentskog servisa...


Osim novosti da je  kazna za poslodavce koji imaju zaposlenika s tuđim studentskim ugovorom 100 000 kuna, tu je i kazna za studenta  koji je digao ugovor i dao ga nekom drugom. Za tog studenta slijedi kazna godine dana zabrane rada preko student servisa.

Budući da prije nije bilo zakona o studentskom radu te su zato često studenti bili iskorištavani za rad i zakinutih prava, svi studenti bi trebali sudjelovati u javnoj raspravi te dati svoj doprinos u stvaranju zakona koji se upravo odnosi na studente.

Sudjelovati možete na linku.

Ivana Petrić
foto: scst.unist.hr

Još vijesti