Mojfaks.hr u Karijera

Minimalna satnica je 4 eura: Kako je raditi studentski posao u susjednoj državi u koju hrli sve više domaćih studenata

Oni koji znaju išta o Sloveniji svjesni su činjenice da su Ljubljana i Maribor kao raj na zemlji za studente. Već smo više puta pisali o tome da je Ljubljana 'meka' hrvatskih studenata koji iz godine u godinu sve više hrle ondje na studij, a nakon što čujete kakvi su uvjeti studentskog rada u Sloveniji, možda ćete i sami htjeti ondje steći akademsku titulu.

19. prosinca 2018 13:34
Minimalna satnica je 4 eura: Kako je raditi studentski posao u susjednoj državi u koju hrli sve više domaćih studenata

Minimalna satnica je 4 eura: Kako je raditi studentski posao u susjednoj državi u koju hrli sve više domaćih studenata Foto: MojFaks

Svatko tko studira na slovenskim visokoškolskim institucijama i ima status studenta, ima pravo na studentski posao. Za razliku od većine zemalja EU, studenti u Sloveniji mogu raditi osam sati dnevno, odnosno 40 sati tjedno u skladu sa Zakonom o radnom odnosu, donosi EduCentar.

Zarađeni novac studentima pokriva sve životne troškove


Mogućnosti za studentski posao su razne. Izbor zaposlenja je velik, i varira od uslužnih djelatnosti iz područja turizma, administrativnih poslova do ozbiljnih poslova na izuzetno odgovornim pozicijama. Prema pisanju EduCentra, minimalna satnica je zakonski zagarantirana i iznosi 4,73 eura bruto, odnosno 4,00 eura neto.

Izvor: FreePik@yanalya

Za rad u struci kao što su usluge prevođenja, IT usluge, privatna poduka za srednjoškolce, tečaj stranih jezika i sl. satnica može narasti i preko 7 eura. K tome, mnogim studentima je ovo prvo radno iskustvo u EU. Novac koji zarade studentskim radom, studentima može biti posve dovoljan kako bi pokrili sve troškove života u Sloveniji za vrijeme studija. Nije rijetkost da se mnogi studenti nakon završenog studija zaposle kod poslodavca za kojeg su radili za vrijeme studija. Ako ipak odluče potražiti novo zaposlenje, posao koji su obavljali kao studenti predstavlja ozbiljnu stavku u njihovom CV-u.

...Ovdje plaćaš školarinu? Kod susjeda studiraj besplatno! Evo zašto je Slovenija top destinacija za naše studente...


...600 naših studenata u susjedstvu: Ljubljana sve popularnija među Hrvatima - provjerite zašto...


Osim bolje kvalitete studentskog života, Slovenija očito studentima nudi i dobre prilike za posao koji se ne svodi samo na dijeljenje letaka i konobarenje, nego na rad u struci.

Ivana Petrić
izvor: EduCentar
foto:

Još vijesti