Mojfaks.hr u Karijera

Zadarska studentica osmislila hit suvenir - sačuvajte uspomene na retro polaroid fotkama

Otkad je popularnost digitalnih fotoaparata porasla, a s mobitelima svatko ima svoj aparat nadohvat ruke, razvijanje fotki čini se kao davna prošlost. Budući da većinom na prošlost gledamo s nostalgijom, fotke'na razvijanje' ponovno su postale trendy što je prepoznala i studentica Antonija Perković.

14. lipnja 2017 12:42
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nove tehnologije i njene "tvorevine" poput Instagrama, na neki način su ponovno popularizirale retro fotografiju i to koristeći različite filtere. Posljednjih nekoliko godina možemo zamijetiti trend fotkanja na analogni način, a posebno su ga popularizirale javne osobe kada su počele svoje fotke s polaroid fotića stavljati na društvene mreže.


Antonija i njena vesela ekipa na štandu Shake your memories... foto: privatna arhiva

No, razvijanje fotki ima svoje čari, a to zna i Zadranka Antonija koja je osmislila originalan zadarski suvenir naziva Shake your memories. Antonija je na trećoj godini Odjela za ekonomiju Sveučilišta u Zadru na smjeru Menadžment, a njen foto-suvenirski pothvat čuva uspomene instax polaroid obliku fotografije koje su zapravo razglednica Zadra.

Ona i suprug su došli na ideju ovog jedinstvenog suvenira


Kako nam Antonija objašnjava, osjećaj opipljive fotografije davno je otišao u zaborav i zamijenjen je pametnim telefonima i moćnim fotoaparatima koji imaju mnogo memorije i mogućnost odmah vidjeti sliku i po želji ju izbrisati ili urediti.


Izvor: Facebook@Shake your memories

"Rijetko kada se te digitalne fotografije razvijaju i u većini slučajeva samo ostanu uspomena na mobitelu ili kompjuteru. Upravo iz tog razloga suprug Andrej i ja odlučili smo oživjeti uspomene pa smo došli na ideju za suvenir \'Shake your memories\' koji čuva lijepa sjećanja u obliku instax polaroid fotografija upakiranih u prekrasnu razglednicu Zadra", objašnjava studentica.

...Zamijenila ekonomiju za modu: Mlada Zadranka osvaja Hrvatsku svojim fashion dodacima...


Budući da turistička sezona nije još u punom jeku, Antonijin polaroid štand posjećuju uglavnom "domaći" ljudi. Gosti štanda riječima hvale podržavaju Shake your memories suvenir pa i sami žele svoju polaroid uspomenu. Studentica otkriva da se zadarski suvenir osobito sviđa djeci jer misle da teta Ana-Marija sa štanda koja ih fotka ima moći pa kada izgovori tri čarobne riječi Shake your memories nastane fotografija.

Dizajn razglednica s motivima Zadra osmislile su Antonijine prijateljice


Antonija je imala veliku pomoć u realizaciji svog projekta, a osim što je "krivac" za ideju već spomenuti suprug Andrej, uskočile su i njene dvije prijateljice Vinka i Marina. Njih dvije kriju se iza imena Marvin Makes You Happy i osmislile su kompletan dizajn razglednica s motivima grada Zadra.

...U društvu najboljih hrvatskih dizajnera: Studentice blizanke pokrenule vlastiti modni brend...


"Za sada u ponudi imamo male i velike razglednice. Malim razglednicama je motiv crkva Sv. Marije, velikim crkva Sv. Donata, a uskoro planiramo obogatiti našu ponudu dodatnim prepoznatljivim motivima grada", otkriva Antonija.


Izvor: Facebook@Shake your memories


Izvor: Facebook@Shake your memories

Kada smo ju pitali planira li biznis proširiti i na neke druge obalne gradove ili čak na Zagreb, ova poduzetna studentica odgovara da je uvijek dobro u poslu imati visoke ciljeve. Reakcije ljudi na Shake your memories su vrlo pozitivne i slobodno se može reći da je ovaj štand s originalnim suvenirom postao osvježenje na zadarskim ulicama.

Antonijin polaroid projekt možete pratiti na Facebook stranici Shake your memories, a ako se ovo ljeto nađete u Zadru sada znate gdje otići zabilježiti najljepše morske uspomene.

Ivana Petrić
foto: Facebook@Shake your memories