Mojfaks.hr u Karijera

Hrvatska NA SAMOM DNU po zapošljavanju mladih nakon faksa: Evo koliko više zarađuju diplomirani studenti u Njemačkoj i Norveškoj

Nezaposleni diplomirani studenti i oni koji su zaposleni na poslovima niže razine od one za koju su stekli kvalifikaciju manje su sretni, slabijeg zdravlja i pokazuju manje povjerenja prema drugima, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja Eurograduate.

24. lipnja 2020 14:07
Hrvatska NA SAMOM DNU po zapošljavanju mladih nakon faksa: Evo koliko više zarađuju diplomirani studenti u Njemačkoj i Norveškoj

Hrvatska NA SAMOM DNU po zapošljavanju mladih nakon faksa: Evo koliko više zarađuju diplomirani studenti u Njemačkoj i Norveškoj Foto: MojFaks

Rezultati novog pilot istraživanja za hrvatske studente ne donose suviše pozitivnih statistika. Štoviše, osim što pokazuju da su među najslabije plaćenima jednom kad na đu posao, pokazuju da je borba za zaposlenjem sve samo ne laka.

Uz Republiku Hrvatsku, u projektu pilot istraživanja o iskustvu studiranja i zapošljavanju diplomiranih studenata u okviru projekta Eurograduate sudjelovalo je još sedam europskih zemalja: Austrija, Češka, Njemačka Grčka, Litva, Malta i Norveška. Europska komisija početkom lipnja 2020. godine objavila je rezultate u publikaciji Eurograduate Pilot Survey – Design and implementation of a pilot European graduate survey i pregledu rezultata Eurograduate Pilot Study – Key findings.

...Burza mjesecima ili odmah ugovor? Sada možeš IZRAČUNATI kolike su šanse da se zaposliš nakon diplome...


Istraživanje je obuhvatilo 21 tisuću diplomiranih studenata koji su studij (preddiplomski ili diplomski) završili u akademskim godinama 2012./2013. i 2016./2017., odnosno jednu i pet godina nakon završetka studija. Istraživanje u Hrvatskoj provedeno je od listopada do prosinca 2018., a proveli su ga Agencija za znanost i visoko obrazovanje i Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Rezultati ovog pilot istraživanja omogućit će uvid u problematiku prelaska diplomiranih studenata na tržište rada u svrhu daljnjih obuhvatnijih istraživanja i poboljšanja obrazovanja i osposobljavanja u Europi.

Ovo su neki od najzanimljivijih rezultata koje je iznjedrilo ovo istraživanje:

Od osam zemalja u kojima je provedeno istraživanje, nezaposlenost mladih bila je najveća u Grčkoj (39,9%) i Hrvatskoj (23,8%), a najniža u Njemačkoj (6,2%).

...Na crnoj listi OPET ekonomija i pravo! Pogledaj koji su najtraženiji i nepoželjni studiji po hrvatskim gradovima...


Na zaposlenje u struci nakon završenog studija najviše utječe tržište rada pojedine zemlje, studiranje u području STEM-a, prethodno zaposlenje povezano sa studijem, poticajno okruženje tijekom studija te visokoobrazovani roditelji.

Pet godina nakon završetka studija, četiri od pet diplomiranih studenata u svakoj od zemalja, posjeduje ugovor na neodređeno; više muškaraca nego žena posjeduje ugovor na neodređeno.

Plaća se značajno razlikuje po državama: npr. diplomirani studenti u Njemačkoj i Norveškoj zarađuju dvostruko više od onih u Hrvatskoj.

...Na burzi sve više mladih s diplomom: Lakše do posla bez škole nego sa završenim fakultetom...


Najviše su plaće u području tehnologije i inženjeringa, a najniže u području obrazovanja, umjetnosti i humanističkih znanosti.

Diplomirani studenti zaposleni izvan države u kojoj su stekli diplomu, zarađuju oko 30 posto više od onih koji su ostali u državi, čak i na niže rangiranim poslovima. Suprotno je kod diplomiranih studenata iz Norveške koji u inozemstvu zarađuju oko 2000 eura manje nego u Norveškoj.

L.B./foto: meandering images via Shutterstock