Mojfaks.hr u Karijera

Nezakonita pitanja s razgovora za posao: Kako se elegantno izvući?

Diskriminacija kandidata na temelju bračnog stanja, spola, dobi, vjere, jezika, spolne orijentacije i ostalih karakteristika koje nisu odlučujuće za obavljanje posla zabranjena je Zakonom o radu, Zakonom o suzbijanju diskriminacije te Zakonom o ravnopravnosti spolova. Ipak, poslodavci u Hrvatskoj znaju postaviti takva pitanja. Kako se elegantno izvući?

28. travnja 2017 15:09
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Upoznavanje je neizbježan dio traženja posla. To znači i odgovaranje na mnoga pitanja potencijalnih poslodavaca koji na taj način procjenjuju, kako poslovne kompetencije, tako i vaš karakter.


Procjena ide na obostranu korist


Niste samo vi pod povećalom: tijekom intervjua, vi imate pravo i obavezu procijeniti poslodavca. Stoga, prva stvar koju morate napraviti i prije nego vam poslodavac postavi nezakonito pitanje, jest procijeniti želite li uopće raditi kod poslodavca koji, svjesno ili nesvjesno, krši zakon u prvom formalnom kontaktu s vama?


Strateško odlučivanje je ključno


Kakav budući radni odnos s takvim poslodavcem možete zamisliti kad dođe do godišnjih odmora, plaćenih prekovremenih sati ili ostvarivanja prava na bolovanje? Ako ne želite raditi kod poslodavca koji je spreman poljuljati povjerenje koje mu pružate već u prvom susretu, to je u redu.foto: Shutterstock


Posao treba svima koji ga traže, no svaki posao koji vas ne dovodi korak bliže vašem profesionalnom cilju, nije pametno strateško ulaganje vremena i talenta. To, naravno, ne znači da trebate demonstrativno i naprasno napustiti intervju!


Plan za elegantan izlaz


Pripremite li se unaprijed na ovu neugodnu situaciju, iz nje ćete se elegantno izvući. Uvijek možete izravno odbiti odgovoriti na pitanje, no većini ljudi je to neugodno. To ne znači da morate odgovoriti na pitanje. Možete uzvratiti potpitanjem ili odgovoriti neutralno.


Primjerice, upitaju li vas "Planirate li se vjenčati u skorijoj budućnosti?", dobar odgovor je "Moj privatni život neće predstavljati smetnju mom poslovnom životu".


...93 tvrtke, 14 industrija, samo jedan Job Fair 2017: Ovo su sudionici naj studentskog sajma u Hrvatskoj...


Žene često čuju "Imate li djecu?" i "Planirate li uskoro proširiti obitelj?", na što je sasvim legitiman odgovor, "Planiram graditi karijeru neovisno o obiteljskim planovima".


Pitanja o obiteljskim planovima također su prilika da poslodavac ispita vašu spolnu orijentaciju, što je također pokušaj zadiranja u vašu privatnost.


Kad se postaviti pitanje "Kakvog ste zdravstvenog stanja?" pristojan i primjeren odgovor kojim ćete izbjeći ovo nezakonito pitanje glasi "Ne postoji nikakva zdravstvena zapreka obavljanju posla kako je definiran u natječaju za radno mjesto".


Nemojte se bojati odgovarati neutralno. Gledajte na to kao na priliku da saznate još više o tom poslodavcu – reakcija na vaše odgovore zorno će vam prikazati o tome kako bi bilo raditi kod njih te vam pomoći da odlučite jesu li vrijedni vašeg vremena i talenta.


Job Fair je pravo mjesto da dođeš provježbati ove savjete - s pravim poslodavcima, a bez službenog

intervjua!


foto: Shutterstock