Mojfaks.hr u Karijera

Studentica grubo prevarena nakon dogovora za studentski posao: Sve objavila na Facebooku da bi upozorila ostale

U Facebook grupi 'Tražimnudim studentski posao' studenti i poslodavci svakodnevno ostavljaju svoje oglase. Jedni traže posao, a drugi ga nude, no nerijetko se i jedni i drugi požale da su postali žrtvama prijevare i u objavama upozore druge članove grupe. Jedno takvo upozorenje napisala je i studentica nakon što ju je prevarila osoba koja se predstavljala kao poslodavac.

5. Siječnja 2018 15:48
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Već znamo da prilikom traženja posla treba biti oprezan te ne nasjedati na očigledno lažne oglase za posao, ali pojavom Facebooka kao sredstva za komunikaciju i tijekom traženja posla, dozu opreza treba povećati. Dokaz za to je i neugodna situacija u kojoj se našla studentica inicijala V. O., a da i drugi članovi grupe, mahom studenti, ne bi prošli kroz istu stvar, napisala je upozorenje.


Izvor: Facebook@Tražim/nudim studentski posao

Naime, studentica se s Facebook profilom Sofia Lykina dogovorila oko posla dijeljenja letaka u Zagrebu. Iako joj je ime profila bilo sumnjivo, javila se zbog satnice od 30 kuna, a u razgovoru s osobom dogovorila je da sa sobom povede i sestru koja bi također radila. Kada su se djevojke pojavile na dogovorenom mjestu osobe nije bilo. Sestre su odmah poslale poruku da su došle, a s tog profila dobile fotografiju neprimjerenog sadržaja.

U Zagreb je studentica morala doći vlakom pa ju je ova prijevara koštala novaca, vremena i živaca


S prevarenom studenticom smo porazgovarali o svemu što se dogodilo. Saznali smo da živi u mjestu 40 kilometara udaljenome od Zagreba. To znači da je morala kupiti kartu za vlak i baciti se u trošak zbog dolaska u drugi grad da bi na kraju posao ispao lažan, baš kao i poslodavac. No, osim toga, nisu ona i sestra jedine taj dan bile žrtve prijevare iste osobe. Bilo je tu i više studentica.


Izvor: Pixabay

"Osobi s profila Sofia Lykina javila sam se odmah čim je oglas objavljen jer me na prvu privukao iznos satnice, naravno. Bilo mi je neobično prezime, no ipak sam odlučila ispitati detalje posla. Pitala sam koliko se radi, na što sam dobila odgovor da to ovisi o tome kako meni odgovara. Budući da ne živim u Zagrebu već u gradu udaljenom od Zagreba 40-ak km, putujem vlakom pa sam joj javila da mogu doći tek poslije 14 sati (jer se prilagođavam voznom redu vlakova). Rekla je da onda dođem u 15 sati u Tomićevu ulicu i da je isplata svaki dan nakon posla i da o meni ovisi koliko ću raditi te da se radi 20 dana. Rekla sam da ću stići doći i ranije, u 14 sati i da je moja sestra također zainteresirana za posao, na što mi je odgovorila neka dođe sa mnom. Sestra ima mjesečnu kartu za HŽ pa nije morala kupovati kartu do Zagreba, no ja sam morala, povratnu", priča nam studentica.

...Kad pošalješ prijateljicu da obavi tvoj posao: Studentica pokušala nasamariti poslodavca - iskritizirali ju i kolege...


Nije joj bilo žao dati novac za kartu jer je računala da će dobro zaraditi pa nadoknaditi trošak. Na putu prema Zagrebu otvorila je inbox s dotičnom osobom jer je željela javiti da uskoro dolazi sa sestrom, no primijetila je da je profil deaktiviran te da je nemoguće poslati poruku. To se studentici učinilo jako sumnjivim - pomislile su da je riječ o prevari. Tada je u grupu Tražim/nudim studentski posao objavila pitanje je li se još netko javio na taj oglas, no ni nakon pola sata nitko nije odgovorio, a profil je dotična ponovno aktivirala pa je studentica pitanje izbrisala.


Izvor: Pixabay

"Odmah sam pitala za točnu adresu kako bih provjerila je li stvarno neka prevara. Odgovor je bio Tomićeva 13, da budemo kod table gdje piše restoran \'Kokot\' pa smo sestra i ja odlučile ići provjeriti što se točno tamo nalazi, kada smo već doputovale u Zagreb i izgubile hrpu vremena. Da sam bila sama, ne bih se usudila otići tamo. Kad smo stigle na to mjesto, vidjele smo da tamo stoji jedna djevojka. Upoznale smo se, a ona me je upitala jesmo li se nas dvije čule (jer je ta osoba njoj rekla da dolazi sa sestrom, logično da je djevojka zaključila da smo to moja sestra i ja), no onda smo shvatile da sve tri zapravo čekamo tu Sofiju. Djevojka nam je potvrdila da je i ona vidjela da je profil te osobe u jednom trenutku bio deaktiviran i da je osoba nekoliko puta mijenjala termin sastanka (kako sam ja najprije rekla da dolazim u 15 sati, tako je ona javila djevojci, a dok sam rekla da ću ipak stići u 14 sati, osoba joj je javila da ipak dođe u 14 sati i da će ona doći sa sestrom). Kasnije smo po tome zaključile da je osoba željela prikazati kao da sam ja ta koja sa svima dogovara posao. U 14 sati osoba mi je poslala poruku jesmo li došle, na što sam ja potvrdno odgovorila, a ona je poslala krajnje neprimjerenu fotografiju, vjerojatno skinutu s interneta", prepričava V.O.

...Posao obavljen, a love nema? Evo kako postupiti ako ti poslodavac ne želi isplatiti plaću preko studentskog ugovora...


Studentica je s našom redakcijom podijelila tu neprimjerenu fotografiju, ali zbog njenog eksplicitnog i lascivnog sadržaja ne možemo ju pokazati čitateljima. Ono što možemo jest reći da je fotografija seksualnog sadržaja i da je apsolutno neprimjerena. Nakon što su se djevojke upoznale zaključile su da se definitivno radi o prevari pa su otišle iz ulice jer su imale osjećaj da ih netko promatra iz neke okolne zgrade i dobro se zabavlja na račun toga.


Izvor: Shutterstock

"Nakon što mi je osoba poslala spomenutu fotografiju, odmah je deaktivirala profil. Nama je sve zapravo bilo smiješno, ali izgubile smo dosta vremena, a i novca da bismo tamo došle, pa nam je zbog toga bilo žao. Za nekoliko minuta smo nas tri prošle pokraj te Tomićeve ulice i ugledale još dvije djevojke kako stoje na istom dogovorenom mjestu, kod table restorana \'Kokot\'. Odmah smo pomislile da su i one prevarene pa smo otišle do njih i saopćile im \'radosnu\' vijest. U razgovoru smo shvatile da je njima osoba rekla da se radi 10 dana (meni 20) te da je njima rekla adresu Tomićeva 3 (a meni Tomićeva 13), tako da i nije bila dosljedna sebi, ali nismo ni pogledale točan broj već tu tablu restorana. Na kraju nismo mogle vjerovati da bi to netko stvarno mogao napraviti, da je nekome očito bilo jako dosadno pa je išao okolo zezati ljude. Tako da nam je ovo bilo poučno iskustvo jer ćemo sada biti puno opreznije pri traženju i dogovaranju studentskoga posla", zaključuje studentica.

...Za sve koji nude ili traže posao: Prva hrvatska društvena mreža za povezivanje poslodavaca i posloprimaca...


Iako se isprva nećkala treba li napisati upozorenje na grupu ili ne, ipak je to učinila jer smatra da za to treba znati više studenata kako i oni ne bi bili prevareni na taj ili na drugi sličan okrutan način. Premda kaže da je moguće da će osoba napraviti drugi lažni profil, htjela je da i ta osoba bude na većem oprezu jer će studentica definitivno biti zbog učenja na vlastitim greškama.

Trebaju li se poslovi dogovarati preko Facebooka?


Budući da društvene mreže nisu više tu samo u funkciji objavljivanja fotki i statusa, nego su izvrstan alat i za traženje posla ili oglašavanja vlastitih usluga itd., postavlja se pitanje koliko je profesionalno uopće ugovarati posao preko Facebooka. Neki od komentara koji su upućeni našoj sugovornici nakon objave upozorenja bili su i od strane poslodavaca.


Izvor: Pixabay

Tako je jedan poslodavac napisao da poslove uvijek sa studentima ugovara preko službenog maila ili telefona te da to ne bi trebali činiti preko Facebooka. Na tu temu smo porazgovarali i s mladom poduzetnicom Sašom Španović. Sašu smo već predstavili u jednom od naših intervjua kao apsolventicu veterine te ujedno vlasnicu tvrtke za čuvanje i šetanje kućnih ljubimaca Pets Only. Pitali smo ju za komentar ovog slučaja, odnosno, treba li dogovarati poslove preko Facebooka. Saša nam je rekla da ona upravo radi suprotno prilikom zapošljavanja – ne dogovara posao preko društvenih mreža.


Izvor: Facebook@Čuvanje i šetanje kućnih ljubimaca - PETS ONLY

"Drugi poslodavci dobro kažu jer posao ne treba dogovarati preko Facebooka. Ja nikada ne zapošljavam preko Fejsa pa uvijek i za studente i za ljude s burze napravim barem jedan razgovor za posao plus probni rad. Nikakvi dogovori preko Fejsa kod mene ne pale jer to izgleda vrlo neozbiljno, a osim toga bez životopisa ne uzimam nikoga. Jako puno se može iščitati iz životopisa, a znam nazvati i bivše poslodavce pa da provjerim kakvi su radnici bili", kazala nam je Saša.

Na ovu temu porazgovarali smo i s Alenom Slaparom, voditeljem razvoja (CEO) GoGreen-a, samoposlužne tržnice domaćih, ekoloških i biodinamičkih proizvođača Hrvatske. On smatra da niti jedan ozbiljan poslodavac neće dogovoriti susret s potencijalnim radnikom izvan poslovnog prostora.


Alen Slapar dao je i nekoliko savjeta kako studenti mogu provjeriti vjerodostojnost poslodavca... izvor: workup.gogreen.hr

"Nijedan ozbiljan poslodavac neće dogovoriti (pogotovo prvi) susret van svog poslovnog prostora. To ne mora nužno značiti da ćete se susresti u sobi za sastanke, ali svakako na nekom podiju prodajnog prostora, skladištu od firme, proizvodnom dijelu ili nekom prostoru gdje će se vršiti djelatnost. Ako se radi o nekim terenskim djelatnostima, prodaje od vrata do vrata ili animacije na prometnim dijelovima pješačkih zona, ozbiljni poslovi tog tipa dogovarat će se svakako u nekoj prostoriji od tvrtke namijenjeno za trening i edukaciju"
, kazao nam je gospodin Slapar.

Na konkretnom slučaju posla dijeljenja letaka, Slapar drži da bi student trebao inzistirati da materijale pokupi u tvrtki. No, kako kaže, valjalo bi inzistirati na što pristojniji način. Upozorio je i na par izgovora poslodavaca na koje studenti trebaju pripaziti.

"\'Naše skladište je jako daleko - u Velikoj Gorici\', način je na koji poslodavac može pokušati odvući pozornost. Tada bi student trebao reći nešto u stilu: \'Moja prijateljica živi baš tamo, a sutra sam taman kod nje, to mi je onda usput\'.  Dalje realno možete i sami izvući zaključke. Dakle, ne zasljepljujete se samo činjenicom da vam treba novac, poslušajte najprije što vam zapravo vaš poslodavac govori.Većina korektnih poslodavaca će sama reći satnicu i uvjete, a ako preskaču tu temu, nemojte niti inzistirati na pitanju, ali opet, ako potpuno izignorira tu temu, moći ćete ga sasvim jednostavno isprovocirati komentarom \'U redu, javit ću Vam se, imam još jednu ponudu gdje mi je ponuda XX,XX kuna po satu, ali ne znam još uvjete\'. Time niste bili drski, a opet dali ste do znanja da i vaše vrijeme vrijedi i da vas interesira kakva je ponuda kod dotičnog poslodavca. Ako i dalje izignorira tu temu... nemojte se niti vraćati. Inzistirajte na temama oko organizacije i procesa rada", savjetuje Slapar te dodaje kako bi se svakako trebalo prije odlaska u neku tvrtku dobro informirati o njoj.

Od HUP-a smo pokušali dobiti odgovor postoji li neka služba kojoj se studenti (i radnici općenito) mogu javiti i ujedno prijaviti lažne oglase za posao, ali odgovor još nismo dobili. U slučaju da tako nešto postoji ili da postoji osoba/institucija kojoj se studenti mogu javiti kada postanu žrtva prijevare lažnog oglasa za posao, odmah ćemo obavijestiti svoje čitatelje o tome.


Izvor: Pixabay

Nadamo se da će upozorenje studentice iz naše priče dobro doći drugim studentima kako bi bili oprezniji tijekom traženja posla, ali i da znaju da bi vjerojatno trebali tražiti službeni mail osobe kao i broj telefona.

Ivana Petrić
foto: Darko Ba/arhiva MojFaks
Još vijesti