Mojfaks.hr u Karijera

Jednostavna, a tako genijalna ideja naših studenata: U San Franciscu love 'Nobelovu nagradu za studente'

Problem izbjeglica još je uvijek aktualna tema, a čini se da će biti i sljedećih godina. Upravo zato su dečki s Veleučilišta VERN' došli na najbolju ideju kako izbjeglice zaposliti i istovremeno integrirati u društvo razbijajući predrasude o njima kao o teroristima.

7. prosinca 2016 16:49
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Tim "One Colour" s VERN-a svojom idejom koja doprinosti intergraciji izbjeglica u društvo te vraćanju njihovog dostojanstva porazio je drugih jedanaest timova. Dečki iz tima - Karlo Tašler, Anto Lovrinović, Tomislav Zvonarek i Jan Martinjaš - došli su na ideju pokretanja news portala posvećenog izbjeglicama.

Ideju su predstavili u sklopu globalnog studentskog natjecanja "Hult Prize 2017", kolokvijalno poznatog kao "Nobelova nagrada za studente". Izazov za sljedeću godinu jest pokušati riješiti problem izbjeglica i izbjeglištva, o čemu svjedoči i naziv natjecanja "Refugees – Reawakening Human Potential".

...Slikovnicama protiv predrasuda o izbjeglicama: studenti dizajna osmislili drugačiju \'Ježevu kućicu\'...


Temeljna zamisao je ta da bi "novinari" portala bile same izbjeglice koje bi izvještavale s različitih mjesta (poput izbjegličkih kampova), ondje intervjuirali ljude koje je zadesila ista sudbina i izvještavali o tome što se ondje događa. Tako bi migranti dobili priliku raditi, a s druge strane mi bismo dobili uvid u njihove teške, potresne i hrabre životne priče.


Dečki tijekom izlaganja svoje ideje... foto: Petar Vučetić/VERN

Ovim projektom dečki žele razbiti stereotip o izbjeglicama kao o teroristima te ih pomoću zapošljavanja i jezika integrirati u društvo. Mladi pobjednici dobili su priliku otići na regionalno finale ovog natjecanja "HULT Prize 2017." u regiju prema vlastitom izboru, a studenti su između Londona, Dubaija, Bostona i Šangaja izabrali San Francisco.

...Europski fakulteti otvaraju svoja vrata izbjeglicama...


"Odlučili smo otići u San Francisco jer je ondje najveća konkurencija, a mi ne želimo ići linijom manjeg otpora jer vjerujemo u svoju ideju. Ono što nas je izdvojilo od drugih 11 timova koji su se natjecali je prema mom mišljenju jednostavnost. Drugi su se samo bazirali na to da se izbjeglicama pronađe posao, ali mi želimo rješenje na duge staze – razbijanje predrasuda i stereotipa. Puno smo mozgali i na kraju smo to sve spojili u prilično jednostavnu, ali efektivnu ideju", kaže član tima Karlo Tašler.

...Za njih navijaju i studenti i umirovljenici: Prvi hrvatski nogometni klub u kojem igraju izbjeglice...


U San Franciscu ovi sposobni dečki će se natjecati za glavnu nagradu u iznosu milijun dolara i to u konkurenciji sa studentima renomiranih fakulteta kao što su Harvard, Stanford, Oxford, MIT
i drugi. Na ovom natjecanju se svake godine natječu najbolji studentski timovi diljem svijeta, a zbog originalne ideje VERN-ovi studenti mogli bi doći daleko.


Foto: Petar Vučetić/VERN

Ivana Petrić
foto: Petar Vučetić/VERN