Anja Z u Karijera

Utjecaj korone na studentske poslove: Neki morali dolaziti na posao iako su trebali biti u samoizolaciji! U samo jednoj branši posao ipak 'cvjeta'

Pandemija koronavirusa pokazala je kakav je zaista položaj studenata na tržištu rada.

11. prosinca 2020 16:54
SC Zagreb

SC Zagreb Foto: MojFaks

Novinari portala Radnička prava za potrebe teksta razgovarali su s dvadesetak studentica različitih fakulteta koje rade posredstvom studentskih centara ("na studentski ugovor", kako bi saznali kako njihov posao izgleda danas, s obzirom na aktualnu situaciju s pandemijom koronavirusa.


Muke po konobarima


Najviše sugovornica radilo je u ugostiteljstvu, no budući da je turistička sezona snažno pogođena krizom, mnoge od njih nisu mogle pronaći posao. Ipak, i za one koje su imale sreće da ga pronađu, problema nije nedostajalo. Nesigurna pozicija studenata radnika dodatno je prekarizirana jer nije bilo nikakve garancije da će ih poslodavci zadržati na poslu u slučaju zaraze korona-virusom. Smanjeni broj radnika zbog očekivanja poslodavca da će sezona podbaciti doveo je do toga da je u srcu sezona količina posla bila neizdrživa, piše portal Radnička prava


...UPOZORENJE! Pazi koliko zarađuješ, studentici \'skinuli\' skoro 1500 kuna s plaće...


Studentice su radile od 12 do 15 sati po najvećoj vrućini, što nikako nisu humanu uvjeti rada, jer postoji limit posla koji jedna osoba može obavljati. I sam zakon prepoznaje taj limit, upravo zato i postoje ograničenja radnog vremena - no ona za sezonski rad očito ne vrijede.


Rad na crno


Kako dalje pišu, studenti koji trenutno, mimo sezone, rade u ugostiteljstvu također nailaze na određene probleme. Zbog stalnog uvođenja novih mjera, naglašavaju da većina poslodavaca ne želi reći do kada ih misle zaposliti. To pak rezultira time da mnogo njih mora raditi "na crno", odnosno poslodavci ih nisu uzimali na rad pod ikakvim ugovorom, iako se inače radi o ugovorima na mjesec dana. Opravdanje za to traže u tome što nisu znali kad će, i hoće li uopće, država zbog epidemiološke situacije zabraniti rad ugostiteljskim objektima. "Novo normalno" je promijenilo način rada, a poslodavci rizik poslovanja prebacuju na studente (i ostale radnike) što ugostiteljski posao čini još težim.


...Kako izgleda KORONA sezona? Studenti koji rade na Jadranu otkrivaju SVE pojedinosti ...


Zakinutost u kreativnoj industriji


Brojne studentice, posebno one umjetničkih smjerova, zaposlene su u kulturnim djelatnostima te u kreativnoj industriji. Pojedine rade kao muzejski vodiči i kazališni biljetari te neke obavljaju poslove u televizijskoj i filmskoj produkciji. Situacija u muzejima i kazalištima je slična pa kažu kako su zadržale svoje poslove i rade koliko mogu, ali se obujam posla znatno smanjio pa tako i njihova zarada.

Situacija s produkcijskim poslovima znatno je drugačija. Prvenstveno, osim što poslom pokrivaju životne troškove, sve sugovornice koji se bave ovakvom vrstom posla za obavljanje istog nerijetko trebaju vrlo skupu opremu za koju moraju štedjeti. Zbog toga im je posao iznimno bitan za egzistenciju - ne utječe samo na redovne životne troškove, već i na buduće poslove. Priroda produkcijskih poslova uobičajeno je nesigurna, a od početka pandemije mnogo je manje angažmana. Tijekom lockdowna snimanja gotovo uopće nije bilo, a studentice govore da sada imaju periode kada ne rade više od mjesec dana. Paralelno sa smanjenjem količine posla, smanjuje se i zarada.


...Dosta ti je zagrebačkog Student-servisa? Ima i drugih opcija: \'Prebacite se – preporodit ćete se\'...


Sigurni prihodi kao privilegija


Jedan od inače najomraženijih studentskih poslova - posao u call centru, od početka pandemije doživio je procvat. Budući da se sve što je moglo prebacilo na online način funkcioniranja, u tvrtkama kao što su Carnet i Hrvatski Telekom obujam posla značajno se povećao što radnicima u tvrtki pruža osjećaj sigurnosti. Ne dijele se otkazi već se čak i zapošljavaju novi ljudi, a studentice s kojima su novinari razgovarali ističu kako su zadovoljne radnim uvjetima. Osigurani su uvjeti za rad od kuće, a radnicima je ponuđen laptop za rad ako ne posjeduju vlastiti, dok su oni koji rade u uredima zadovoljni poštivanjem epidemioloških mjera na radnom mjestu.
 
Kako dalje pišu, iz razgovara sa studenticama primijetili su zahvalnost kod onih zaposlenih u call centrima i općenito u tvrtkama gdje je moguće organizirati rad od kuće, kao i zbog sigurnih prihoda koje vide kao svojevrsnu privilegiju u vrijeme pandemije i ekonomske krize. Kod nekih je ovaj osjećaj izraženiji zbog toga što drugi članovi njihove obitelji gube svoje izvore prihoda te sada oni trebaju više doprinositi kućanstvu.

Demonstratori ostali bez plaće


Studenti koji rade kao demonstratori na fakultetima imaju problem što ih u sustavu ne prijavljuju kao stalne zaposlenike fakulteta. Kako su prijavljeni preko studentskih ugovora, čim je započeo lockdown, izgubili su svoju plaću. Pritom je bitno naglasiti da je većina njih i dalje morala obavljati posao demonstratora. I dalje su oni bili ti koji su profesorima pružali pomoć u komunikaciji sa studentima te su upravo demonstratori ti koji su profesorima pomogli da pređu na online nastavu.


...Povećanje minimalne satnice za studente – LOŠE?! \'Posla nema, a sad će ga biti još i manje jer studenti nisu isplativi…\'...


Na posao iz samoizolacije


Uz uobičajene studentske poslove novinari su razgovarali i sa zaposlenicima manjih, privatnih tvrtki ili obrta te nekih državnih agencija. Ni jedni ni drugi nisu bili previše optimistični u svojim odgovorima jer su se već susreli s otkazima i neizvjesnošću kratkotrajnih poslova, a pandemijski uvjeti ih dodatno straše. Uz to, zaposlenice privatnih obrta ukazuju na nemar pri poštivanju epidemioloških mjera, pri čemu jedna od njih tvrdi da je morala dolaziti na posao dok je trebala biti u samoizolaciji jer nitko drugi nije mogao "pokriti" njenu smjenu.


Osjećaju zahvalnost


Iz razgovora sa studenticama koje rade u vrijeme pandemije, novinari su primijetili prisutnu dozu zahvalnosti. S obzirom na situaciju u kojoj se svi nalazimo, sretne su što uopće imaju priliku raditi. No to je zabrinjavajuće i ukazuje na stanje sa studentskim pravima - ona su često mrtvo slovo na papiru, a usred pandemije postoji mogućnost da se dodatno srozaju s obzirom na težinu situacije gdje su studenti zahvalni da ostvare bilo kakve prihode.


Naravno, studenti koji troškove moraju financirati svojim radom nemaju mnogo izbora. Ona poznata "ako ne želiš ti, radit će netko drugi" za vrijeme krize još više dolazi do izražaja, osobito za studente radnike koji nemaju skoro nikakvu zaštitu na radnom mjestu - za njih čak ne vrijedi ni Zakon o radu, dok o radničkim pravima nisu educirani te nisu organizirani.


No iako se studenti nalaze u problemu i moraju snositi rastuće troškove života, ne možemo očekivati da će poslodavci promijeniti svoje ponašanje - studente se zapošljava upravo zato što su često najjeftiniji, lako zamjenjivi i imaju manja prava od ostalih radnika.


izvor: Radnička prava

Još vijesti