Mojfaks.hr u Karijera

Posao ili 'burza'? Evo koje su diplome poželjne, a koje su 'višak' u 2017. godini

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je dokument u kojemu sugeriraju kako bi se trebale mijenjati uspine kvote na fakultetima u Hrvatskoj, ali i u srednjim školama.

2. Siječnja 2017 12:10
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prema njihovoj analizi, diplome mnogih društvenih studija suvišne su, a uglavnom se traže \'prirodnjački\' i tehnički stručnjaci.

Zavod za zapošljavanje je na kraju 2016. godine na svojim stranicama objavio Preporuku za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja u 2017. godini. Na temelju analize tržišta rada i nezaposlenih osoba na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, predlažu kako bi trebale izgledati redefinirane upisne kvote u srednje škole i na fakultete, a s ciljem smanjivanja nezaposlenosti i masovnog odlaska mladih u inozemstvo. Osim preporuka za upis u škole i na fakultete, ovaj dokument odnosi se i na stipendiranje učenika i studenata.

...Mladi i potraga za poslom: \'Nemojte očekivati pomoć Zavoda za zapošljavanje\'...


Kako stoji u studiji, "analize, prognoze i preporuke izrađene su na razini lokalnih tržišta rada kako su ih odredili regionalni i područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Lokalna tržišta rada uglavnom su županije, ali mogu biti i dijelovi županija, te pojedinačni gradovi ili općine." Valja upozoriti da su prijedlozi upisnih kvota različiti za svako pojedino područje (koja donekle odgovaraju županijama) stoga je potrebno na svakome posebno provjeriti što se traži, a čega je u suvišku.

Unatoč tome, moguće je primijetiti da se u većini urbanih područja (ili mjesta koja naginju velikim gradovima) u rubrici povećanja upisnih kvota za pojedine studije – stručni gotovo uopće ne spominju. Stručni su studiji ipak preporučljiv izbor ako živite u Lici, oko Senja, u Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Brodsko-posavskoj ili Zadarskoj županiji ili pak nekim drugim manjim mjestima u Slavoniji i jugu Dalmacije kao i na otocima.

Koje su diplome "višak" na tržištu rada?


Prema preporuci HZZ-a, što se Zagreba i zagrebačkog Sveučilišta tiče, ove godine maturanti bi trebali manje entuzijastično hrliti na sljedeće studije:

Politologija
Filozofija
Novinarstvo
Tekstilni i modni dizajn
Grafička tehnologija
Tekstilna tehnologija i inženjerstvo
Agronomija
Promet
Veterinarska medicina
Poslovna ekonomija


Što se trogodišnjih stručnih studija tiče, ako želite upisati studij za izobrazbu trenera, poslovnu ekonomiju ili javnu upravu također biste trebali razmisliti ponovo.

..\'Stari\' i mladi: Tko će sve iduće godine moći odrađivati \'stručno\'?...


Na razini čitave zemlje može se zaključiti da su studiji poput medicine, građevine, sestrinstva, matematike, fizike, računarstva, farmacije, germanistike, logopedije, rehabilitacije, elektrotehnike i strojarstva dobar odabir s kojim imate najviše šanse pronaći posao nakon diplome.

Detaljnu analizu po područjima pogledajte ovdje.

L.B./izvor: HZZ
foto: Shutterstock

Još vijesti