Mojfaks.hr u Karijera

Studira francuski i fonetiku, a u kuhinji muti prirodnu kozmetiku: Studentica Lea majstorica je najmirisnijih sapuna i balzama

Prirodna kozmetika postala je pravi hit u Hrvatskoj posljednjih nekoliko godina. Kako se sve više ljudi okreće upravo prirodnim sastojcima i proizvodima od prirodne kozmetike, potražnja za njima je sve veća.

3. veljače 2020 13:01
Studira francuski i fonetiku, a u kuhinji muti prirodnu kozmetiku: Studentica Lea majstorica je najmirisnijih sapuna i balzama

Studira francuski i fonetiku, a u kuhinji muti prirodnu kozmetiku: Studentica Lea majstorica je najmirisnijih sapuna i balzama Foto: MojFaks

Ideja o proizvodnji domaćih balzama i sapuna, studentici završne godine francuskoga jezika i fonetike, Lei Kušćer, javila se prije 5 godina.

"Prije otprilike 5 godina počela sam čitati blogove o eko i prirodnoj kozmetici koja ne koristi štetne tvari. Počela sam istraživati i jedno popodne s prijateljicom pokušala napraviti prvi melem koji je ispao bolje od očekivanoga", započinje svoju priču Lea.

Sve je krenulo kao dugo neostvarena ideja, govori ona, i još uvijek jest jedna vrsta hobija. Počelo je kao eksperimentiranje i pripravljanje prirodnih kremica za vlastite potrebe, a onda se svidjelo prijateljima i rodbini pa pripravljanje kozmetike nije ostalo samo vlastita opsesija već pravljenje zaliha za oduševljene prijatelje.


foto: privatna arhiva

"Sve sapune i balzame koje sam napravila radim za sebe, ali poklanjam prijateljima za rođendane, Božić...", kazuje ona te govori da su već neke prijateljice i trajno predbilježene na njezine proizvode bez kojih, kažu, ne mogu više zamisliti svoju dnevnu rutinu.

Svi recepti proizašli su iz njezine vlastite kuhinje


Zanimalo nas je gdje i kako nastaju ovi divni prirodni proizvodi. Svi njezini proizvodi prirodne kozmetike, od kojih su za sada najzastupljeniji balzam za usne i sapun, nastali su u kućnoj radinosti i to u njezinoj kuhinji.

Postupak i recept pravljenja jednoga balzama opisala je na sljedeći način. "Zagrijava se pčelinji vosak na pari, ne smije se direktno zagrijavati. Mora se znati omjer ulja, a o tome ovisi što želimo točno postići s melemom. Baza nam je bila konopljino ulje jer je dosta dobro za kožu kao i kokosovo ulje. Trebalo mi je 2, 3 pokušaja da usavršim taj recept", govori Lea.

Zanimljivo je što je, unatoč brojnim pročitanim receptima i uputama, u svaki unijela nešto svoje. "Nisam dosljedno pratila tuđi recept već sam isprobavala svoj i tako sam par puta napravila po svojem vlastitom receptu koji djeluje.  Dodala sam esencijalna ulja s kojima treba biti oprezan jer su neka od njih fototoksična i opasna, a to je otprilike 1 do 3% u cijelom sastavu", dodaje ona.

foto: privatna arhiva

Svi materijali su prirodni, a domaći pčelinji vosak kupuje na placu


Što se tiče materijala, sva prirodna ulja (esencijalna ulja, vitamini E ulje, prirodni konzervansi...) kupuje u ljekarni prirodne kozmetike u Zagrebu, a domaći pčelinji vosak kupuje u Varaždinu na placu. "Nisam dugo znala gdje nabaviti posudice za meleme koje su kod nas dosta skupe, pa njih naručujem s eBayja."

Do imena Balzamko došla je u razgovoru s prijateljicom s kojom je tada eksperimentalno napravila svoj prvi sapun. "Kad sam počela, napravila sam svoju vlastitu naljepnicu s imenom Balzamko. Nacrtala sam vlastiti dizajn koji sam koristila samo na prva dva proizvoda, zbog toga što sam crtala na  žutu pozadinu pa nisam uspjela pretvoriti to u bijelu. Napravila sam kasnije dizajn preko jednog fonta u Wordu i onda ih samo mijenjam kad promijenim esencijalna ulja pri sastavu", govori nam.

Nakon Balzamka, rodila se i Sapunka


Dok se Balzamko razvijao i pravio za sve prijateljice, ideja o sapunu rađala se, a konačno i ostvarila prije 2 mjeseca.
"Već sam par godina imala ideju da napravim vlastiti sapun i uvijek sam imala dojam da je to jako opasno raditi, a nisam imala ni pravu aparaturu za to. Konačno sam prije 2 mjeseca nabavila sve što treba. Kalup, rezač, poseban kalup za oblike, bojilo i ako želimo da ima lijep miris treba raznih esencijalnih ulja, kojih za razliku od sastava balzama, treba nešto više. Na ukupno 1200 grama smjese potrebno je 40-50 ml esencijalnih ulja pa su zato oni i malo skuplji za izraditi", otkriva Lea.


foto: privatna arhiva

Prije nego što se upustila u proizvodnju sapuna, proučavala je knjige, čitala znanstvene članke i napravila dobru teorijsku podlogu proizvodnje sapuna. "Prije nego sam krenula raditi sapune, jako me plašilo jer sam znala kad se radi lužina da ta voda dospije do točke ključanja i počinju ići toksične pare van sve dok se ne pomiješa s uljem pa se tek onda saponificira. Naručila sam 2 knjige koje su baš o izradi prirodnih sapuna, samo što mi je tada bio problem jer su knjige bile u američkim mjernim jedinicama. Unutra su recepti i mjere koje sam morala pretvarati u metrički sustav pa sam morala biti vrlo oprezna prilikom preračunavanja. Jako je malo potrebno da se sve uništi", priznaje Lea.

Tako je nastalo i ime Sapunka, a s njime i dizajn naljepnica koji je ovoga puta napravila njezina prijateljica koja je ujedno i grafički dizajner.

foto: privatna arhiva

Povratne informacije koje je dobila na račun sapuna – i više su nego pozitivne! Prijatelji žele još, a sapun sa zelenom glinom i aktivnim ugljenom savršen je, ne samo za čišćenje lica već i cijeloga tijela.

Od ostalih proizvoda, Lea je napravila i vlastiti dezodorans, pastu za zube pa čak i maskaru, a iduće joj je u planu napraviti kremu za ruke.

Hobi za koji se  nada da će jednoga dana prerasti u nešto više


"Sve je ovo još uvijek hobi, ali nadam se da ću u budućnosti nešto više napraviti od toga. Nisam još sasvim sigurna o realizaciji, no treba se posvetiti tome i angažirati na marketinškom planu. Smatram da naše tržište još uvijek nije toliko zasićeno prirodnom kozmetikom", govori Lea koja bi, ako se ikada odluči na razvijanje vlastitoga obrta, proizvode prodavala online putem jer joj se ipak taj oblik prodaje čini kao najbolji izbor koji ne zahtijeva dodatni izvoz u trgovine i slično.

No, kako i sama govori, za osnivanje i pokretanje takve vrste biznisa potrebno je mnogo ulaganja, odricanja i truda. Uza svu potrebnu i nužnu ambalažu, materijale pa i adaptirani prostor, svi proizvodi trebaju proći razna ispitivanja, kontrole i analize.

foto: privatna arhiva

Lea se osvrnula na još jednu bitnu stvar. "Ako se jednog dana odlučim otvoriti obrt ili opg s prirodnom kozmetikom, htjela bih uvesti zero waste što u prijevodu znači \'životni stil s nula otpada\'. Svaka se posudica koju kupiš može vratiti u zamjenu za jeftiniji proizvod. Uz to, zamijenila bih aluminijske posudice staklenima, što bi povisilo cijenu proizvoda. Sapuni ne trebaju zahtjevnu ambalažu, za njih je jako dobro da stoje čim duže na zraku da sva voda izađe pa je bolje da nisu upakirani u plastiku", govori Lea. 

Leu možete pratiti i kontaktirati na Instagramu pod imenom – balzamko.

Želiš li i ti nekome pokloniti Sapunku?


Lea je za vas pripremila i malo iznenađenje! Radi se o prirodnom sapunu od zelene gline i aktivnoga ugljena koji će razveseliti nekoga od vas. Sve što trebate jest pronaći nagradnu objavu na Facebook stranici portala MojFaks i u komentaru označiti prijatelja ili prijateljicu kojoj biste ga poklonili. Imate vremena do srijede u 14h. Sretnog dobitnika odabrat ćemo metodom slučajnog odabira. Razveselite nekoga već danas!

V.S.
foto: privatna arhiva