Mojfaks.hr u Karijera

Top tema za studente: Kolika će biti minimalna satnica i ostale stvari koje donosi Zakon o studentskom radu

U veljači je pokrenuta peticija koja traži mogućnost rada preko student servisa za izvanredne studente, a u ožujku je osnovana Radna skupina zadužena za izradu prijedloga Nacrta zakona koji će regulirati studentski rad. Saznajemo što se u protekla tri mjeseca napravilo po tom pitanju.

9. lipnja 2017 17:53
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Osim što se na sjednicama Radne skupine zadužene za izradu prijedloga Nacrta zakona koji će regulirati studentski rad raspravljalo o opciji studentskog rada za izvanredne studente, ondje se raspravljalo i o drugim važnim stvarima. Govorilo se o minimalnom broju ECTS bodova, ograničenju broja radnih sati tjedno za studente, uvećanju satnice za obavljanje poslova noću, blagdanima i nedjeljom te trebaju li studentski centri biti jedini ovlašteni za posredovanje pri obavljanju studentskih poslova.

...Ministarstvo financija protiv ideje da izvanredni studenti rade preko studentskog servisa...


Kao što smo prije doznali od jednog od studentskih predstavnika u Radnoj skupini, Marka Lepoglavca iz HSZ-a, državni tajnik i predstavnik Ministarstva financija Željko Tufekčić, bio je protiv ideje da izvanredni studenti rade preko studentskog servisa. Tufekčić tvrdi da bi to imalo "fiskalne posljedice" te je upozorio na razliku u državnom proračunu kada bi se tako nešto ostvarilo.


Izvor: MojFaks

Ovoga puta od drugog studentskog predstavnika u skupini, Šimuna Rogoznice, ujedno i predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, doznajemo što se još predlagalo u protekla tri mjeseca.

HSZ je protiv ograničavanja broja radnih sati tjedno i žele zakonom propisanu minimalnu satnicu


Jedna od višesatnih rasprava vodila se o ograničenju broja sati tjedno za studentski rad. HSZ je protiv te ideje jer veliki broj studenata radi ljeti te smatraju da je osoba od primjerice 23 godine dovoljno sposobna i fizički jaka da primjerice može odraditi 9 sati. Rogoznica napominje da to inače nije uobičajeno, ali da ljeti studentima sat više rada dosta znači jer s tom "ljetnom plaćom" žive sljedeću godinu.

...Ne šalju prijedloge niti se informiraju: Studenti zasad nezainteresirani za izradu Zakona o studentskom radu...


Studentski predstavnici žele da zakonom bude propisana minimalna satnica za studentski rad što do sada nije bilo regulirano. Naime, neki studentski centri su imali u svoji propisima minimalne satnice za poslove koje će objaviti pa tako primjerice u Dubrovniku, kako Rogoznica navodi, studentski centar ima propisanu minimalnu satnicu od 20 kuna.


Izvor: MojFaks

"Želimo da minimalna satnica iznosi pola neto satnice od prosječne neto plaće u Hrvatskoj. To je varijabilni faktor jer ako će u Hrvatskoj plaća ići gore tada će i studentske plaće ići gore. Vrijedi i obrnuto. Tu smo pokazali socijalnu osjetljivost, a kada bi se izračunalo to bi iznosilo otprilike 18 kuna i 41 lipu po satu. Do sada nije bio nikakav pravilnik o tome", kaže Rogoznica.

Ističe da je HSZ tražio dostavu minimalni satnica koje su studentski centri odredili kako bi donijeli najbolji prijedlog, a samim time i odluku.

Studentski centar možda više neće biti jedini posrednik u studentskom radu


Rasprava o tome trebaju li studentski centri biti jedine institucije pri posredovanju u studentskom poslu, a kada je o tome riječ, Rogoznica spominje Sloveniju koja je još 1994. liberalizirala sustav takvog posredovanja. Rogoznica kaže da bi kod nas trebalo napraviti drastične promjene ako bi se išlo u tom smjeru jer HSZ je procijenio da bi liberalizacijom došlo do uništenja postojećih studentskih centara jer ipak svake godine ulažu otprilike 150 milijuna kuna u studentski standard.

...Osnovana Radna skupina za studentski rad: Zašto nitko iz Ministarstva nije obavijestio studente?...


"Studentski centri počivaju na četiri \'core businessa\', a to je studentska prehrana, smještaj, posredovanje pri studentskom radu te kultura (ovo posljednje ovisi od centra do centra) i zato inzistiramo kada bi se sustav liberalizirao da svi zainteresirani koji se žele baviti posredovanjem pružaju uslugu smještaja i prehrane. Sada imamo propisane minimume koji se trebaju ostvariti da bi se dobilo status studentskog centra, primjerice broj stolica po studentu ili kreveta. Slovenci su liberalizirali sustav studentskih centara. Postoje firme koje u Sloveniji provode studentsko posredovanje i one od toga imaju zaradu 3 posto te je to njihov čisti profit. Određeni dio novaca vraćaju državi i u principu država sama (ne posredstvom SC-a kao kod nas) ubacuje taj novac u sustav studentskog standarda", objašnjava Rogoznica.


Izvor: sczg.unizg.hr

Kako smo doznali od Rogoznice danas se Radna skupina opet sastaje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i raspravljat će o statusu studentskih centara, odnosno spomenutom posredovanju, a na sastanak je danas od studentskih predstavnika otišao Marko Lepoglavec.

Ivana Petrić
foto: MojFaks

Još vijesti