Mojfaks.hr u Karijera

Robija ili prilika za dobru zaradu? Studenti na sezoni bez IJEDNOG slobodnog dana u nehumanim uvjetima

Studenti nerijetko ljeti odlaze na sezonu jer im je ljeto jedino vrijeme u godini kada imaju priliku raditi nesmetano, a uz to žele zaraditi za nadolazeću godinu. U moru poslova, često ih dočekaju poslovi koji nisu kao što su bili opisani, a uvjeti su često nehumani.

4. kolovoza 2020 15:46
Robija ili prilika za dobru zaradu? Studenti na sezoni bez IJEDNOG slobodnog dana u nehumanim uvjetima

Robija ili prilika za dobru zaradu? Studenti na sezoni bez IJEDNOG slobodnog dana u nehumanim uvjetima Foto: MojFaks

Iako s malim zakašnjenjem zbog novonastale situacije, odnosno pandemije korona virusa, turistička je sezona u Hrvatskoj krenula nešto laganijim tempom no inače. Bilježi se pad u odnosu na prethodne godine, a potreba za studentskim radom gotovo da je prepolovljena.

No, bez obzira na ovogodišnju lošiju sezonu, turističke sezone na Jadranu općenito slove kao odlična prilika za rad studentima i to u vrijeme kada nemaju obveza na fakultetu. Poznato je da se tijekom sezone ne odmara previše, itekako se radi i naradi i to često – bez ijednog slobodnog dana!


...Loša sezona: Ove godine studentskih poslova u TURIZMU čak 50% manje... Ali mlade i dalje traže za OVIH par zanimanja!...


Zakon o radu, članak 57. nalaže da radnik ima pravo na tjedni odmor u neprekidnom trajanju od najmanje dvadeset četiri sata što bi značilo da ima pravo na minimalno jedan slobodan dan. Slobodan dan u sezoni gotovo da zvuči imaginarno, a to potvrđuju i studenti koji su radili po nekoliko sezona neprekidno bez ijednog slobodnog dana te su nam ispričali nešto više o tom iskustvu.

\'Radio sam taj dan 10-18, 19-05 i idući dan sam mor\'o opet doći u 10 i izdržat do 20 sati...\'


Vjeko, inače student na Veleučilištu Velika Gorica, odradio je dosad 3 ljetne sezone bez slobodnog dana. Prošle je sezone radio na Zrću na otoku Pagu u kafiću. Tvrdi da je poslodavac nudio izuzetne uvjete – topli obrok dnevno, dobar smještaj, dobra \'bakša\' i izvrstan posao, a od svega nabrojenoga malo što je bilo u potpunosti zadovoljeno.

„Posao je bio sasvim okej, cijelo vrijeme se radi uz muziku, nije monotono, a većina gostiju je oke, ali je bakša bila po 10 kn dnevno. Većina cijena je bila zaokružena, a velike narudžbe su se plaćale karticama. Od toplog obroka smo imali jednu stvar s fast food kućica, a radili smo 10 sati dnevno bez slobodnog dana, iliti 70 sati tjedno za 6 500 kn, naravno obećavali su se ogromni bonusi što je na kraju ispalo 200-300 kn više na kraju sezone“, kazuje nam Vjeko koji govori da mu inače nije problem raditi bez slobodnoga dana ako je plaća dobra.

Uz to, prepričava nam jedan radni dan u kojem je radio od 10 do 18 sati, 1 sat odmora i opet radio od 19 do 5 sati ujutro. „Kad je bio Austria goes Zrće festival, radio sam taj dan 10-18, 19-05 i idući dan sam mor\'o opet doći na smjenu u 10 i izdržat do 20, i za sve to sam dobio 180 kn ekstra“, govori Vjeko.

foto: Shutterstock

Prema Zakonu o radu, članak 74.: "Poslodavac je dužan punoljetnom radniku koji radi na sezonskim poslovima, a koji se obavljaju u dva navrata tijekom radnog dana, osigurati pravo na dnevni odmor u trajanju od najmanje osam sati neprekidno."

Jedini slobodan dan u sezoni bio je onaj kad je jako padala kiša


Andrea je studentica politologije koja je prošlu sezonu odradila bez slobodnoga dana, a ovu također radi i to bez slobodnih dana. Slično kao i Vjeko, Andrea govori da joj nije problem raditi bez slobodnoga dana ako je taj posao dobro plaćen.

„Prošle godine sam prodavala sladoled na zidinama. Nije težak posao, ali je radno vrijeme bilo glupo - od  9 do 4 svaki dan pa se ne stigneš ni normalno okupati, a ni naspavati. Meni je bilo okej raditi bez slobodnog dana jer je posao bio dobro plaćen“, priznaje Andrea koja je, govori, uz ljetne izlaske konstantno bila umorna, a jedini slobodni dani bili su joj kad je jako padala kiša i kad je puhalo.

foto: Shutterstock

Ove sezone radi već mjesec i pol u kuhinji u jednome restoranu na otoku Korčuli. Za razliku od prošlog radnog mjesta, radno vrijeme je nešto drugačije. „Posao je od 11 pa do kad se ne završi i ako ne dobijem slobodan dan uskoro mislim da ću otići jer je prestresno“, priznaje Andrea.


...Prava istina i stvari koje morate znati ukoliko planirate ići raditi na sezonu: Savjeti za studente iz prve ruke!...


Poslodavac nije htio isplatiti plaću do završetka sezone; tvrdi da ne želi plaćati uvećanja SC-u


Tanja i njezina prijateljica prošle su godine odlučile otići na prvu sezonu zajedno i to u Istru. Bez iskustva i poznanstva, pristale su na idealne uvjete koje je poslodavac nudio – savršen smještaj, hrana, vraćanje putnih troškova, slobodan dan tjedno.

Naravno da nismo imale slobodan dan, povjerovala sad kad je rekao da ćemo imati barem jedan slobodan dan, a smještaj je bio očajan. Morali smo ga sami očistiti kad smo stigli, a bilo nas je 9 u tom smještaju“, govori nam Tanja. Nadodaje da su stvari postale i gore kada su shvatile da im poslodavac nije htio isplatiti plaću jer je tvrdio da su zauzvrat dobile 2-3 sata slobodno u danu.

foto: Shutterstock

„Rekao je da će nam isplatiti sve novce kada sezona završi, nakon 3 mjeseca jer on ne želi plaćati nikakva uvećanja ni poreze studentskom centru, kazuje ona.

Studentica se kasnije obratila SC-u vezano uz ovaj slučaj i priopćila im da je takvo ponašanje poslodavca nedopustivo na što su nadležni poslali inspekciju u dotični restoran. Naravno, poslodavac je već unaprijed znao da će inspekcija doći pa je sve pripremio, počistio i uredio.

„Ovakva ponašanja poslodavaca prema studentima ne trebaju i ne smiju biti prihvatljiva!“, govori za kraj Tanja.

3 sezone bez slobodnog dana: \'Znala sam da će biti tako\'


Katarina, studentica Filozofskoga fakulteta, odradila je 3 sezone bez slobodnog dana. Tvrdi da je unaprijed znala da neće imati slobodne dane, ali je uzela u obzir da radi samo ta 3 mjeseca u godini pa joj to ne predstavlja problem.

„Radila sam svako ljeto po 3 mjeseca u restoranu u okolici Zadra i nisam imala slobodne dane. Radilo se svaki dan po 10 do 12 sati, ovisno o poslu. Naravno da u svakom poslu ima nekih nedostataka, ali ja sam uspjela izdržati sve radne dane, a odmarala sam tjedan dana prije nego je faks počeo“,  priznaje nam Katarina koja smatra da je, ako student želi slobodan dan, sve stvar dogovora između poslodavca i radnika.

...Ispovijest studenta sezonca: \'Smjestili su me u sobu bez vrata i prozora, bakša ne postoji, a smjene su bez pauza\'...


Kao što smo u razgovru sa studentima uvidjeli, nerijetko se događa da poslodavci zadane odredbe ne poštuju, ali studenti unatoč tome odlaze na sezonske poslove jer im je često to jedina prilika u akademskoj godini da zarede novac za studiranje, život itd. Iako se većina prilagodi na rad bez slobodnih dana, poslodavac je radniku dužan ispoštovati ugovoreno i dogovoreno, a studenti, ako inzistiraju na slobodnim danima, trebali bi prakticirati kompromis i dogovor.

V.S.
Foto: Shutterstock via Tricky_Shark