Mojfaks.hr u Karijera

Spakirala kofere i otišla raditi u Microsoft: Pročitajte kako izgleda jedan radni dan studentice Mateje

Mateja ima 25 godina, studentica je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a trenutno se nalazi u Belgiji gdje obavlja praksu u Microsoftu.

2. veljače 2017 13:50
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U Belgiju je otišla preko međunarodne studentske organizacije Aiesec koja pruža mogućnost obavljanja prakse u čak 126 zemalja, a Matea je jedna od studentica koja je odlučila iskoristiti ovu priliku kako bi u međunarodnom okruženju razvila svoje stručne vještine.

...Dobrodošli u Bruxelles – grad Štrumfova i pralina...


Praksu obavlja u Microsoftu u Belgiji, Bruxellesu, u odjelu Marketinga i prodaje kao Business Development Analyst. Sva poslovna komunikacija odvija se na engleskom jeziku. Radno vrijeme je fleksibilno i nitko vam neće prigovoriti zakasnite li sat vremena, sve dok obavljate zadatke koji su vam dodjeljeni. Na početku obavljanja prakse svaki praktikant dobije točno definiran opis posla i što se od njega očekuje.

"Svaki praktikant ima svog menadžera za obučavanje, a ujedno i pomaže prilikom obavljanja dnevnih aktivnosti. Dva puta tjedno organizirani su online treninzi za sve zaposlenike, i na taj način stalno ste u procesu učenja i usvajanja novih znanja. U Microsoftu proces usvajanja novih vještina i znanja nikad ne staje i to je ono sto mi se posebno sviđa. Najviše me se dojmilo dinamično okruženje i timski duh koji vlada u uredu", ispričala je Mateja za 034portal.

...Studentske razmjene kao stil života: upoznajte Erasmus rekordere koji su proputovali cijelu Europu...


Osim stjecanja dragocjenog iskustva, prakse u inozemstvu odličan su način da studenti putuju i upoznaju svijet. Bruxelles je, kako kaže Mateja, odlično geografski lociran i dobro prometno povezan sa svim europskim gradovima te je moguće jeftino putovati do raznih obližnjih destinacija.

"Povratna karta vlakom do bilo kojeg drugog grada u Belgiji iznosi 10 eura, a povratna karta autobusom do Pariza ili do Amsterdama je oko 20 eura, kao i povratni let do Berlina, Dublina ili Madrida", kaže Mateja.

Praktikanti koji preko Aieseca obavljaju praksu u Microsoftu su iz Rumunjske, Mađarske, Bugarske, Srbije, Slovačke, Španjolske, Poljske, te je tako Mateja imala mogućnost steći prijatelje iz cijele Europe i pobliže upoznati druge kulture i običaje.

...Baš po mjeri studenata: 10 najjeftinijih europskih gradova...


"Službeno radno vrijeme je od 9 do 17h. Moj radni dan prvo započinje sa kavom. Microsoft ima politiku \'Open Office\' tako da nitko nema svoje radno mjesto već svatko može sjesti gdje hoće, za radni stol ili se \'zavaliti\' u fotelju i obavljati svoje dnevne zadatke. Atmosfera koja vlada u Microsoftu je pozitivna i opuštena, nitko ne gleda koliko ste vemena na pauzi", kaže ova studentica.

Cijeli razgovor s Matejom pročitajte ovdje.

L.B./izvor: 034portal
foto: Pixabay

Još vijesti