Mojfaks.hr u Karijera

Studentica FER-a dio tima koji je osmislio Tinju: startup koji je zainteresirao cijelu Europu

Kaja Pavlinić, Nikolina Hojsak i Mario Marić iz Hrvatske, Mihajlo Anđelić iz Srbije, Arthur Imbert iz Francuske i Peter Lunt iz Velike Britanije članovi su tima koji radi na novom startupu pred kojim je svijetla budućnost. Voditeljica projekta, Kaja, objasnila nam je što je to Tinja.

12. prosinca 2016 17:02
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Tinja je online platforma za jednostavno i efikasno povezivanje instalatera solarnih panela i zainteresiranih korisnika koji žele instalirati solarne panele na svoj posjed. Cilj platforme je potaknuti iskorištavanje obnovljivih izvora energije, prvenstveno solarne energije što su članovi tima prepoznali kao važnu temu budućnosti.

Konceptualni i konkretni rad na Tinji traje već otprilike pola godine, točnije od sudjelovanja tima na natjecanju Akademije otvorenih podataka u Puli. Voditeljica projekta je dvadesetogodišnja studentica zagrebačkog FER-a Kaja Pavlinić koja nam je dodatno pojasnila o čemu se radi.

Obnovljivi izvori energije kao dobitna kombinacija


Ideja Tinje je vrlo jednostavna: pružiti vlasnicima nekretnina mogućnost da pomoću platforme u sustav "ubace" svoju adresu i podatke o kući, a zauzvrat dobije izračun potrebnih troškova ulaganja i vremena potrebnog da se investicija vrati. Također bi nudila mogućnost povezivanja vlasnika nekretnina sa stručnjacima za postavljanje solarnih panela i ugradnju solarnih sustava grijanja.


Članovi tima Tinja...foto: privatna arhiva

Članstvo u EU podrazumijeva poticanje, ali i "kažnjavanje" (u obliku penala) zemalja koje odluče povećati ili smanjiti korištenje obnovljivih izvora energije, kao što je sunčeva energija. Upravo se ovo okretanje obnovljivim izvorima energije pokazalo kao dobitna kombinacija koja je djevojkama omogućila putovanje u Pariz, poslovne kontakte s brojnim poduzetnicima i inovatorima, ali i tek predstojeće putovanje u Bruxelles jer je njihova ideja pobjedila na Startup European Award.

Bitno je napomenuti da Tinja koristi otvorene podatke kojima raspolažu tijela javne vlasti, a s ciljem služenja široj javnosti. Ovaj aspekt platforme posebno su naglasile i tijekom prezentacije u Parizu.

"U Parizu smo sudjelovali na brojnim workshopovima i panelima s tematikom antikorupcije, otvorenih podataka i otvorene vlasti, a imali smo i panel u sklopu kojeg smo ljudima predstavili naš projekt zbog toga što se on zapravo i zasniva na otvorenim podacima (većinu podataka koje platforma koristi povlačimo tim putem)", kaže nam voditeljica projekta Kaja.

Zainteresirani čak i s Bliskog istoka i Tajvana


Na OGP Summitu je sudjelovalo oko 5000 državnika, predstavnika udruga te privatnog sektora iz cijelog svijeta, a mnogo njih pristupilo je upravo članovima "tima Tinja" te im uručilo svoje posjetnice i pokazalo interes za daljnjom komunikacijom.

"Tako smo primjerice došli čak i do kontakata sa zemljama Bliskog istoka te Tajvana, što je u normalnim prilikama prilično teško ostvarivo. Budući da smo u ovoj fazi projekta još uvijek prilično neprepoznatljivi širim masama, svaki savjet, kontakt i promocija nam je od velike važnosti", kaže Kaja.

Osim ovih benefita sudjelovanja na Summitu, inovatori i inovatorice koji rade na projektu Tinja dobili su priliku raditi sa sjajnim mentorima, što domaćim, što inozemnima.


Jedan od brojnih panela na OGP Summitu...foto: privatna arhiva

"Mentoriranje je kontinuirano kroz cijelih četiri mjeseca programa. Svaki tjedan imamo redovne radionice i izvještavanja o radu startupa, tijekom kojih su nam dostupni svi mentori iz ZIP-ove mreže, ujedno i ugledni hrvatski poduzetnici (Saša Cvetojević, Ivo Spigel), a vrlo često se dogodi da dolaze strani poduzetnici koji održavaju predavanja u sklopu ZIPa, pa uz to dobrovoljno odluče održati i jedan mentoring session s nama", kaže naša sugovornica. "Tako nam je, primjerice, omogućen mentoring čak i s poznatim poduzetnikom Max Kellyjem, direktorom Techstarsa u Londonu i dugogodišnjim suradnikom Richarda Bransona u stvaranju Virgina", ponosno dodaje.

Postoji mnogo onih koji prate razvitak projekta i zainteresirani su, no Kaja kaže da trenutno nisu u dovoljno naprednoj fazi kako bi se bavili nekim ozbiljnijim privlačenjem investitora.

"Želimo kvalitetno postaviti temelje platforme i razviti detaljan profil kupca. Privlačenjem investitora i opširnijim marketingom baviti ćemo se u nekim kasnijim fazama", zaključuje.

Ivana Petrić/foto: privatna arhiva