V.K. u Karijera

Ni najprestižniji fakulteti više ne garantiraju dobar posao: 'Sveučilišta ne odgovaraju za mit koji prodaju studentima'

Cijena studiranja na prestižnom fakultetu jednaka je dugogodišnjem dužničkom ropstvu prema bankama?

21. srpnja 2021 15:12
Columbia University

Columbia University Foto: Shutterstock

Osim što je brucošima bitno upisati studij koji ih zanima te kolika je cijena školarine, bitan im je i renome sveučilišta na kojem će provesti nekoliko najboljih godina života. Donedavno je prestiž sveučilišta bio iznimno bitan jer je nosio određene "dodatne bodove" kod poslodavaca. Zasigurno ne znači isto ako netko na primjer kaže da je završio Harvard ili neko sveučilište u Mongoliji čije ime ne znamo izgovoriti.


Nažalost, svjedočimo tome da ni najprestižniji fakulteti na svijetu svojim alumnijima više ne garantiraju odlično plaćene poslove.


>>>Sveučilište unajmilo 'utjerivače' dugova da studentima naplate stanarinu za dom<<<


Američki mediji još od pobjede predsjedničkog kandidata, a sada i predsjednika Joa Bidena često pišu o njegovom obećanju da će anulirati dugove studenata koji muče mladi još desetljećima nakon što diplomiraju. Američko akademsko obrazovanje je iznimno skupo, stoga svi maturanti upisuju fakultet računaju ili na izdašne stipendije ili pak ušteđevinu koju nerijetko roditelji počnu uplaćivati odmah po rođenju djeteta. Za one koji nemaju tu opciju, postoje krediti za plaćanje visokih školarina koje otplaćuju i po nekoliko desetaka godina.


Kako piše Wall Street Journal, jedan od najelitnijih fakulteta na svijetu, Sveučilište Columbia "producira" mlade ljude koji čak ni dvije godine nakon diplomiranja na diplomskim studijima nemaju ni upola dovoljnu plaću za plaćanje dugovanja prema bankama.


Čak ni studenti u Hollywoodu ne mogu 'isplivati' iz dugova


Mladi s diplomama studija filmske umjestnosti sa Sveučilišta Columbia studij su financirali pomoću saveznih studentskih zajmova čime su se zadužili za 181 tisuću dolara. Čak i dvije godine nakon diplome, polovica zajmoprimaca zarađivala je manje od 30 tisuća američkih dolara godišnje (2500 dolara mjesečno).  


Prema analizi podataka Odjela za obrazovanje Wall Street Journala, ovaj studij predstavlja najekstremniji primjer kako su elitna sveučilišta posljednjih godina dodijelila tisuće diploma diplosmkih studija koje mladima ne osiguravaju dovoljno visoke plaće na početku karijere kako bi početi otplaćivati svoje zajmove.


Stoga su alumniji filmskih studija na Columbiji imali najveći dug u korealciji sa zaradom koju mladi diplomci zarađuju na početku karijere u odnosu na diplomce drugih sveučilišnih diplomskih programa u SAD-u. Ovo privatno sveučilište u New Yorku jedno je od najprestižnijih svjetskih sveučilišta, a njegov financijski doprinos s nevjerojatnih 11,3 milijardi dolara svrstava ga u osmu najbogatiju privatnu školu u SAD-u.


Studenti smjerova filma, socijalnog rada, povijesti i arhitekture u najgorem "dužničkom ropstvu"


Već godinama profesori, osoblje i studenti bezuspješno apeliraju na administratore financija na Columbiji da iskoriste to bogatstvo kako bi pomogli većem broju diplomiranih studenata, prema sadašnjim i bivšim profesorima te desecima sadašnjih studenata. Kako su mnogi studenti privučeni upravo tim prestižem studiranja na elitnim i svjetski poznatim sveučilištima, mnogi od njih ostali su zaduženi i to duplo većim svotama nego što bi im "pokriva" plaća na početku njihovog radnog vijeka.


>>>Tko to more platit'?! Svaki mjesec bacaju tisuće kuna u vjetar: Studiraju od kuće, a i dalje unajmljuju stanove jer NE ZNAJU dokad će sve biti online<<<


No, studenti filma nisu jedini koji su se našli u dužničkom ropstvu zbog američkog akademskog sustava: tu su i studenti koji su na ovom prestižnom fakultetu završili studije povijesti, socijalnog rada i arhitekturu. Sva spomenuta dugovanja koja mladi ne uspiju otplatiti, snosit će porezni obveznici.

Dekan Columbije, Lee Bollinger, komentirao je ove poražavajuće podatke. Rekao je da podaci ne mogu u potpunosti projicirati visinu plaća, jer obrađuju samo zaradu i otplate zajma dvije godine nakon završetka studija. "Ipak, ovo nije ono što želimo", priznao je.


Ivy League sveučilišta gube na značaju


Usporedbe radi, na Sveučilištu New York diplomirani studenti izdavačke djelatnosti posudili su 116 tisuća američkih dolara uz godišnji medijan prihoda od 42 tisuće američkih dolara dvije godine nakon magistriranja, pokazuju podaci nedavnih zajmoprimaca. Na Sveučilištu Northwestern, polovica onih koji su stekli diplomu iz govorno-jezične patologije posudila je 148 tisuća dolara ili više, a diplomanti su imali prihod od 60 tisuća dolara dvije godine kasnije.


"NYU je uvijek usredotočen na financijsku pristupačnost, a važan dio toga je, naravno, pomoći budućim studentima u donošenju utemeljenih odluka", rekao je glasnogovornik Sveučilišta New York, John Beckman. Glasnogovornica Northwestern Sveučilišta Hilary Hurd Anyaso rekla je da je program patologije govornog jezika među najboljima na svijetu, što dovodi do "zadovoljavajućeg karijernog puta za kojim je velika potražnja".


>>>Ove akademske godine plaćaju smještaj, a u njemu uopće NE ŽIVE: 8 milijardi 'studentskih' kuna otišlo 'u vjetar'<<<


Studenti preddiplomskih studija godinama se suočavaju s visokim zajmovima, ali sada su studenti koji završavaju diplomske studije ti koji grcaju u najdubljim dugovanjima. Za razliku od preddiplomskih zajmova, savezni program zajma Grad Plus (za magistarske studije) nema fiksno ograničenje koliko studenti mogu posuditi, točnije, novac koji posude može se koristiti za školarinu i troškove života.


Sveučilište Columbia ima više diplomskih (masters) programa s visokim dugom u slabije plaćenim branšama od bilo kojeg drugog "Ivy League" sveučilišta.


Napadi panike zbog dugova


"Uvijek postoje napadi panike u 2 sata u noći kad razmišljate: 'Kako ću, dovraga, ovo ikad platiti?'“, rekao je 29-godišnji Zack Morrison iz New Jerseyja, koji je magistrirao film na Columbiji 2018. godine i pohvalio je kvalitetu programa. Saldo njegovog zajma za njegov diplomski studij sada iznosi gotovo 300 tisuća američkih dolara, uključujući kamate. Godišnje je zarađivao između 30 i 50 tisuća dolara kao asistent u Hollywoodu i od sporednih gaža poput komercijalne video produkcije i fotografije.


U posljednje četiri godine, Columbia School of Arts priopćila je da je povećala prosječne stipendije za otprilike trećinu na gotovo 24 tisuće dolara, što već dovoljno govori o tome koliko je magisterij na ovom Ivy League sveučilištu skup, kada su im stipendije oko 153 tisuće kuna!


Bez obzira jesu li studenti trebali bolje odvagnuti posljedice velikog zaduživanja da bi nastavili slabije plaćene karijere, teret njihovih dugova je dalekosežan. Nakon 20 do 25 godina u njihovom planu plaćanja ovisnog o dohotku, saldo na zajmovima Grad Plus (otprilike 11,2 milijarde dolara izdanih u školskoj godini koja je završila 2020.) može se oprostiti, dok će porezni obveznici snositi sve ostale gubitke.


'Sveučilišta ne odgovaraju za mit koji prodaju studentima'


Dostupni podaci pokazuju da najmanje 43 posto ljudi koji su nedavno digli zajmove za studiranje na elitnim privatnim sveučilištima, nisu platili nijedan izvorni dug ili su kasnili s plaćanjem, otprilike dvije godine nakon završetka studija.


>>>Studenti traže 30% 'covid-popusta' na školarine: Godišnja školarina niža, ali pod kojim uvjetom?<<<


Sveučilišta koja svoju školarinu primaju unaprijed imaju ekonomski poticaj za širenje diplomskih programa i ne suočavaju se s posljedicama ako studenti ne mogu priuštiti plaćanje saveznih zajmova nakon njihovog odlaska. "Zapravo sveučilišta ne odgovaraju za mit koji prodaju studentima", rekao je Ozan Jaquette, izvanredni profesor visokog obrazovanja sa Sveučilišta u Los Angelesu.


Koliko je situacija sa studentskim dugovima velik problem govori i činjenica da je WSJ napravio interaktivnu kartu njihovih sveučilišta i popisa studija u kojima se može učitati i vidjeti statistički podatak koji smjerovi i studiji zapravo jesu vrijedni zaduživanja, a koji ne te koji se mogu otplatili u realnom vremenu, a koji ne.


izvor: wsj.com