Mojfaks.hr u Karijera

POČELO JE: Čak i student-servisi studente šalju u Njemačku! Satnica 9 eura, plaćen put i smještaj...

Studentski servisi imaju značajnu ulogu u posredovanju između studenata koji traže posao i poslodavaca. Portal MojFaks svaki tjedan u rubrici Karijera objavljuje tjednu ponudu poslova za studente, a ovaj put za oko nam je zapeo oglas na stranici bjelovarskog Student servisa.

16. listopada 2019 14:37
POČELO JE: Čak i student-servisi studente šalju u Njemačku! Satnica 9 eura, plaćen put i smještaj...

POČELO JE: Čak i student-servisi studente šalju u Njemačku! Satnica 9 eura, plaćen put i smještaj... Foto: MojFaks

Naime, riječ je o oglasu firme NOPUS d.o.o. koja  potražuje 20 studenata/ica za poslove slaganja, sortiranja etiketiranja i skeniranja robe u skladištima. Takvi poslovi česti su u objavama svih studentskih servisa u Hrvatskoj, no ono što je kod ovog novo i zanimljivo jeste što se posao obavlja u Njemačkoj. 

Spomenuta firma, kako piše na njihovoj službenoj web stranici, bavi se proizvodnjom posebnih metalnih konstrukcija pretežito za automobilsku industriju. Nopus grupa posluje na više lokacija u inozemstvu kao što su Bremen, Mannheim i Calw, a za potrebe obavljanja posla i prije su Hrvatima nudili mogućnost rada u Njemačkoj, ali ovo je prvi put da traže studente, doznaje MojFaks.

"Ovo je sad prvi put da smo objavili oglas za studente za rad u Njemačkoj, trenutno prikupljamo kandidate i još uvijek nemamo okviran broj koliko bi potencijalnih kandidata bilo", rekli su nam iz firme Nopus d.o.o. 

Prema objavljenom oglasu, posao se obavlja u njemačkom Monsheimu, početak rada za studente predviđen je 18.11. 2019. i traje maksimalno četiri tjedna, a može se raditi i kraće. Satnica je 51 do 65 kn/h (cca 7 do 9 eura/h).U današnjem "govoru o stanju nacije" premijer Andrej Plenković pohvalio se, između ostaloga, da Vlada diže standard studentima. U svjetlu ove ponude student servisa, teško je ostati optimističan.

***

Dan nakon objave članka, dobili smo komentar iz Student servisa Varaždin, krovnog servisa pod kojim se nalazi spomenuti bjelovarski. "Ovo je prvi slučaj oglašavanja hrvatske tvrtke za obavljanje studentskih poslova u inozemstvu", kazala nam je Tajana Kaniški Flajšek, dipl.iur.

Dodatni komentar naknadno je stigao i iz firme Nopus d.o.o. "Razgovarali smo sa Student servisom u Bjelovaru, kako bismo vidjeli da li je to moguće. Nakon što su oni provjerili s računovodstvom u Varaždinu, obavijestili su nas da pošaljemo oglas u Student servis. Ne postoje nikakvi posebni uvjeti za studente, jezik nije bitan jer je posao slaganje i sortiranje robe u skladištu. Zbog povećanog opsega posla, tražimo radnike na četiri tjedna (toliko najduže mogu biti). Studenti mogu raditi i dva tjedna, zavisno kako bi njima odgovaralo zbog obaveza na fakultetu. Za ovaj posao zapošljavamo na ugovor, ili na studentski ili općenito ugovor, mogu se javiti i osobe koje nisu studenti. Oglas se vrti i na stranicama HZZ-a", govori nam Valentina Jukić, asistentica u ljudskim resursima. 
  
Anja Zulić
foto: Darko Ba/MojFaks
Još vijesti