Mojfaks.hr u Karijera

Studiranje i biznis? Nikola ima 19 godina, studira ekonomiju i vodi 3 uspješne tvrtke

Student druge godine Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Nikola Zec sa svojih devetnaest godina, u vlasništvu ima čak tri tvrtke i dvogodišnje poduzetničko iskustvo iza sebe.

10. veljače 2020 16:31
Studiranje i biznis? Nikola ima 19 godina, studira ekonomiju i vodi 3 uspješne tvrtke

Studiranje i biznis? Nikola ima 19 godina, studira ekonomiju i vodi 3 uspješne tvrtke Foto: MojFaks

Prvu tvrtku WorldFood Box Nikola je pokrenuo u srednjoj školi, a ona mu je donijela i status jednog od  najvećih uvoznika grickalica na balkanskom području. Ovaj student dobitnik je nagrade "Inspire 2030" za najutjecajnijeg mladog poduzetnika u dobi do 30 godina. Trenutačno radi na pokretanju prve medijske kuće za pozitivne vijesti u Hrvatskoj pod nazivom Gooders News, s kojom želi promijeniti način komuniciranja medija s javnošću i informirati javnost o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja. 


Neki od slatkiša iz kutije s hranom... foto: privatna arhiva/TOP POP SHOP Hrvatska

Nakon grickalica, projekt pozitivnih vijesti


Gooders News pokrenuo je zbog poražavajućih rezultata istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije, prema kojoj će depresija postati drugi svjetski zdravstveni problem. Nakon što je proveo vlastito istraživanje tržišta, došao je do zaključka da konstantan pritisak negativnih vijesti izrazito negativno utječe na mentalno zdravlje čitatelja. 

...Sjećate se \'klinca\' zbog kojeg možete probati grickalice iz cijelog svijeta? Posao mu cvate i sada savjetuje studente kako plivati poduzetničkim vodama...


"Naš cilj nije manipulirati sadržajem radi stvaranja lažnog osjećaja pozitivnosti, već nam je cilj kvalitetnim zabavnim, humorističnim i pozitivnim sadržajem promijeniti svakodnevicu i način razmišljanja hrvatske javnosti. Isto tako, smatramo da su mediji s negativnim vijestima još uvijek izrazito bitni radi poticanja na promjenu što definicija medija i je, no smatramo da u moru negativnih vijesti treba postojati i pozitivan sadržaj koji će stvoriti određeni balans", priča ovaj student za Novi list.

Redakcija Gooders Newsa nalazi se u Zagrebu, a trenutačno se financira putem EU fondova i sponzorstva. Nikola je Gooders News pokrenuo bez ikakvog iskustva u medijima s ciljem da postane medij s integritetom, bez marketinškog utjecaja. Zato mu je cilj stvoriti nezavisan projekt, bez utjecaja monetizacije oglašivača i na to je trenutačno usmjerio fokus. Gooders News, konstantno traži one koji žele pisati, a iako je to još uvijek na volonterskoj bazi, Nikola ističe kako svi oni znaju da će u trenutku kada projekt zaživi do kraja biti plaćeni za ono što rade. 

...Kutija puna okusa: Maturant studentima omogućio da probaju grickalice i slatkiše iz cijelog svijeta...


Što se pak samih poduzetničkih početaka tiče i pokretanja WorldFood Boxa, Nikola je do ideje došao putujući Australijom. Činila mu se dobra ideja da svjetske proizvode dovede u Hrvatsku.

"Još kao dijete sam bio dosta poduzetna osoba. Uvijek bi našao neki način da si negdje zaradim za džeparac. U srednjoj školi se je ta moja ambicioznost proširila u nešto što ni sam nisam očekivao. Jednog ljeta sam s roditeljima išao na putovanje po Australiji, a jedna od destinacija na tom putu je bio i Kuala Lumpur gdje sam po prvi put kušao sušene morske alge koje su mi zapravo i dale ideju za pokretanje WorldFood Boxa. Želio sam hrvatskoj javnosti približiti svjetske okuse, a i cijeli projekt mi se je činio dosta zanimljiv s obzirom na to da većina ljudi voli isprobavati drugačije proizvode. Tako sam sa 17 godina pokrenuo brend WorldFood Box koji je trenutno jedan od većih uvoznika strane hrane na balkanskom tržištu. Najprije sam krenuo s maloprodajom i direktno sam klijentima slao kutije s grickalicama i slatkišima iz svih dijelova svijeta. To su proizvodi iz Australije, Finske, Švedske, Njemačke, Japana i Kine. Imam dobavljača iz Engleske, a kako sam tada bio maloljetan, prvo sam tvrtku vodio preko oca. Kutije s različitim proizvodima naručivale su se preko web shopa. Međutim, ispostavilo se da se tijekom ljeta čokoladice kad putuju poštom istope. To mi je bio veliki problem i nisam znao što napraviti. Došao sam do zaključka da bi najbolje bilo pokrenuti veleprodaju i opskrbljivati trgovine tim proizvodima, što sam i učinio. Tako da sam trenutačno jedan od većih uvoznika strane hrane na balkanskom tržištu. Najviše radim s tvrtkama iz Bosne i Hercegovine te Srbije. U Hrvatskoj još nismo našli zainteresirane tvrtke", objašnjava Nikola.

Osnivač je i Nikola Zec Business trvtke


Nakon projekta WorldFood Box Nikoli su se počeli javljati potencijalni budući poduzetnici s pitanjima kako pokrenuti posao i realizirati ideje, a tu je vidio svoju drugu priliku te je pokrenuo agenciju za marketing, videoprodukciju i business konzalting Nikola Zec Business u okviru koje klijentima pruža usluge suvremene metode marketinga i videoprodukcije. Uskoro planira otvoriti poseban odjel za »native« oglašavanje, a ta agencija zapošljava troje studenata. 


Dio savjeta koje nudi Nikolina agencija...izvor: nzbusiness.net

Nikola ne smatra da je biti poduzetnik nešto posebno, za njega je to način života. Najbitnije je pronaći ono što vas veseli i kada radite da ne osjetite da radite. 

"Dan ima 24 sata, od toga 8 sati spavate, 4 sata ste na faksu i ostaje vam 12 sati. Način na koji ćete iskoristiti tih 12 sati je vaša stvar", savjetuje Nikola, a na pitanje razmišlja li odlasku iz Hrvatske odgovara potvrdno. 


...Napravio \'uradi sam\' konzolu: Albert će biti žestoka konkurencija brucošima na FER-u...


"Upravo sada razmišljam o tome ali ne na način da svoje poslovanje ili život izgradim isključivo vani, nego da u inozemstvu otvorim neka nova vrata za hrvatsko gospodarstvo i omogućim rast svojih projekata i na ostale države EU", pojašnjava ovaj student i poduzetnik. 

A.Z.
Izvor: Novi list
foto: arhiva MojFaks/privatna arhiva

Još vijesti