Mojfaks.hr u Karijera

'Svajpaj' za karijeru: LinkedIn lansirao novu aplikaciju koja pomaže apsolventima u potrazi za poslom

Aplikacija bi trebala spajati studente s najprospektivnijim poslovima i karijernim odabirima prema kriteriju stečene diplome i pripadajućih kompetencija.

19. travnja 2016 16:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

LinkedIn je napravio novi korak: od platforme koja pomaže profesionalcima koji su već zaposleni u svojim branšama, odsad će pomagati i studentima i novopečenim diplomantima i to pomoću nove aplikacije slične Tinderu.

Prema pisanju VentureBeat-a, LinkedIn Students app će pomagati apsolventima da zakorače na tržište rada dok su još uvijek na fakultetu. U razgovoru za Fortune, jedna od developerica ove aplikacije, Ada Yu, opisala je na koji će naćim aplikacija pomagati studentima: olakšat će im potragu posla, ali i spoznaju o tome za što su točno kvalificirani te pokazati spektar svih dostupnih poslova koji im se nude kao apsolventima ili friškim diplomantima.


foto: screenshot/via Venture Beat

Fortune također objavljuje da je LinkedIn aplikaciju pokrenuo na 300 fakulteta diljem SAD-a, među 1500 studenata i to prije nekoliko mjeseci, a sve kako bi provjerili kakve će biti reakcije korisnika. One su uglavnom pozitivne jer se lako i jednostavno koristi, a zbilja pomaže u potrazi za poslom.

Glavni način na koji aplikacija funkcionira jest taj da traži idealnu karijeru za svakog studenta tako što povlači podatke o obrazovanju i diplomi sa svakog fakulteta i pretražuje bazu poslova. Objašnjavajući detaljnije ovaj proces za VentureBeat, iz LinkedIn-a su rekli da se studenti registriraju sa svojom postojećom LinkedIn šifrom ili dodajući osnovne osobne podatke i informacije o obrazovanju nakon koje aplikacija – u Tinder-stilu – nudi najbolje "matcheve" u obliku preporuka za poslove na koje možete odgovoriti ("swajpati") sa "da" ili "ne".

Iako je prvo omogućena za korisnike u SAD-u, velike su šanse da će se proširiti i na druga tržišta, posebice ovo europsko za koje je u zemljama poput Hrvatske pa čak i Velike Britanije karakteristično da novopečeni akademski građani rade poslove za koje se uopće nisu školovali i koji ih ne zadovoljavaju.


foto: screenshot/via Venture Beat

Payal Vasudeva, direktorica u kompaniji Accenture Strategy kaže da diplomanti očekuju dobre poslovne ponude i mogućnosti zapošljavanja, ali i dodatnu obuku i osposobljavanje od strane poslodavaca, no unatoč tome najčešće ostaju "nezadovoljni i zaposleni na poslovima \'nižeg\' razreda" za koje su zapravo prekvalificirani.

Dodaje da se upravo zbog toga velik dio njih vraća na fakultet kako bi si, dodatnim diplomama, pokušali osigurati konkurentniji položaj na tržištu rada i samim time – bolji posao.

L.B./izvor: Independent
foto: Shutterstock

Još vijesti