Mojfaks.hr u Karijera

5 tisuća eura da zaposlenim studentima bude bolje: 'Vršit ćemo pritisak da se izmijeni Zakon o studentskom radu'

Činjenica je da zaposleni studenti na tržištu rada imaju drugačija prava od ostalih zaposlenih građana RH. Iako su ova prava naoko u skladu s obavezama koje su u kontekstu studentskoga rada fleksibilnije nego u slučaju regularnog radništva, iz Udruge smatraju da prostora za poboljšanje unutar Zakona o studentskome radu definitivno ima.

14. srpnja 2020 14:09
5 tisuća eura da zaposlenim studentima bude bolje: 'Vršit ćemo pritisak da se izmijeni Zakon o studentskom radu'

5 tisuća eura da zaposlenim studentima bude bolje: 'Vršit ćemo pritisak da se izmijeni Zakon o studentskom radu' Foto: MojFaks

Kroz dosadašnji angažman udruga "Forum za održivi razvoj Zeleni prozor" bavila se radom s mladima, održivim razvojem, zelenim politikama, očuvanjem ljudskih prava, a prošli tjedan potpisali su ugovor o financijskoj podršci za novi projekt. Riječ je o ad hoc akcijskom projektu u sklopu Fonda za aktivno građanstvo pod nazivom "Studenti za studente – naš glas za dostojanstvo studentskog rada". Ukupna vrijednost projekta je 5 tisuća eura.

Studenti na tržištu rada nemaju ista prava kao ostali zaposleni građani RH


...Studentski poslovi u doba korone: \'Novci, kartice i turisti – sve predstavlja opasnost\'...


Kaja Pavlinić, predsjednica Udruge ne krije zadovoljstvo zbog ostvarene financijske podrške za projekt. Kako nam govori, i prije, ali posebice tijekom pandemije uzrokovane koronavirusom mogle su se uočiti razlike između radničkih prava studenata i ostalih građana Republike Hrvatske na tržištu rada. 

"Mnogi su studenti u posljednjih nekoliko mjeseci ostali bez studentskih poslova i mogućnosti da financiraju vlastiti studij, a nisu zaštićeni apsolutno nikakvim instrumentima niti imaju prava na bilo kakve naknade, kao što je to bio slučaj s ostalim radnicima. Prema podacima koje smo uspjeli prikupiti od studentskih centara diljem Hrvatske, radi se o višestrukom padu broja izdanih ugovora u odnosu na prošlu godinu, a također su u nekim studentskim centrima porasla i potraživanja prema poslodavcima zbog neplaćanja računa na vrijeme", ističe Kaja te dodaje da je cilj projekta pozabaviti se ovom tematikom kada već institucijama nije pri vrhu na listi prioriteta.

U sklopu projekta, bit će provedene sljedeće aktivnosti:

1. Istraživanje o zastupljenosti, prednostima, nedostacima i oblicima studentskog rada među studentima Republike Hrvatske,
2. Predstavljanje zaključaka istraživanja i održanih fokus grupa,
3. Sastavljanje prijedloga javnih politika i izmjena propisa vezanih uz studentski rad, uz tribinu koja će se održati online i uključiti studente, studentske predstavnike i donosioce odluka iz svih dijelova Republike Hrvatske.

...Pozivaju na bojkot! Top poslodavac otpustio studente: \'Radili smo na vrhuncu epidemije pod rizikom zaraze, a onda – otkaz preko noći...\'...


"Predložit ćemo vrlo konkretne prijedloge izmjena javnih politika i Zakona o obavljanju studentskih poslova. Naravno, nakon toga ćemo također nastojati vršiti pritisak da se sve preporuke i prijedlozi zapravo razmotre i uvaže, jer se radi o hitnom problemu i ne želimo da naš projekt bude deklarativne prirode", objašnjava predsjednica Udruge.

...Studenti su ekonomski ugroženi i žele financijsku pomoć: \'Ovo je koma, poslova nema, kako platiti faks i troškove života?\'...


Udruga "Forum za održivi razvoj Zeleni prozor" članica je Mreže za suradnju i razvoj Istočne Europe (Cooperation and Development Network Eastern Europe), a također blisko surađuje sa Zelenom europskom fondacijom (Green European Foundation) iz Bruxellesa na nekoliko projekata, uključujući i projekt European Green Activists Training, koji provode već četvrtu godinu zaredom.

A.Z.
foto: MojFaks/privatna arhiva
Još vijesti