L.B. u Karijera

Znate li da je SC nekada UNAPRIJED plaćao studente koji su radili? 'Nije se ni čekala uplata poslodavca'

Sa stupanjem na snagu novog Zakona o obavljanju studentskih poslova tržište studentskoga rada ipak se konsolidiralo. No, nije uvijek bilo tako.

27. Siječnja 2021 14:17
Studentski ugovori

Studentski ugovori Foto: MojFaks

Novi Zakon prvi je i najvažniji korak u reguliranju tržišta studentskih poslova, teme oko koje se i dalje lome koplja. Jesu li studenti jeftina radna snaga koja konkurira radnicima? Izrabljuju li ih poslodavci ili pak otimaju radna mjesta radnicima? Bilo kako bilo, spomenutim Zakonom ipak se definira i okvir za isplatu unutar kojega naručitelj posla (poslodavac) mora isplatiti zaradu studentima, na što su se često žaliti studenti.


...UPOZORENJE! Podigli ste studentski ugovor, ali niste odradili posao? Nećete više moći raditi ako ne napravite sljedeće korake...


Kako je to pokazala statistika zagrebačkoga SC-a, 2016. godine neriješenih izjava od ukupnoga broja bilo je 35 (21,35%), u ukupnome iznosu od 85.907,30 kuna. Od ukupnog broja izjava, u procesu tužbe završilo je njih 85 (51,83%) vrijednih 190.239,80 kuna i iako je malo više od pola ovih tužbi riješeno (58,83%) u proces ovrhe ipak je otišlo njih 35 (41,17%).
Što će reći da situacija u kojima se potraživanje sredstava od poslodavca zna rastegnuti i čak i pravno zakomplicirati – uvijek ima. Sasvim sigurno će zakonska regulativa pomoći u dodatnome smanjivanju ovih brojki.


Nekada isplata išla unaprijed


No, ima i drugačijih svjedočanstava. Naime, u razgovoru za Svjetionik, voditeljica Student servisa Studentskog centra u Rijeci Ljiljana Badurina prisjetila se sasvim drugačije prakse.
Osim što se nekada više surađivalo s državnim tvrtkama, dok sada prevladavaju privatne, Badurina se prisjetila da je i isplata prije drugačije tekla. "Nekad smo studentu po donesenom ugovoru napravili račun i on bi odmah dobio nalog za isplatu, odnosno nije se čekala uplata poslodavaca. Drugim riječima, poslodavci su bili toliko redoviti u plaćanju da je Centar mogao studente unaprijed kreditirati. Danas je to nemoguće", kazala je.


...Posao obavljen, a love nema? Evo kako postupiti ako ti poslodavac ne želi isplatiti plaću preko studentskog ugovora...


I ravnateljica govori u prilog tome da je status studenta kao radnika danas bolji zbog zaštićenosti spomenutim Zakonom, ali i intervencijama Ministarstva. "Ministarstvo znanosti i obrazovanja po novome zakonu na početku svake godine određuje cijenu sata i ona se iz godine u godinu mijenja na način da se povećava. Poslodavac od te cijene sata ne smije odstupati. Može dati više – ali ne manje. U početku je bilo problema, ali već su se oni prilagodili novim pravilima", kaže.


Nema prostora za iskorištavanje


U slučaju da dobiju ugovor od poslodavca na kojemu je istaknuta niža cijena za sat rada – to se vraća. Nekad posao ugovaraju i prema vlastitom cjeniku pa iako je cijena sata za teške poslove 25,39 kuna pokušavaju cifru ipak definirati oko 30 kuna. Vode računa o radu nedjeljom, blagdanima te noćnom radu – koji moraju biti uvećani za 50 posto.


...Top 10 poslodavaca za koje se u SC-u traži ugovor više: Ovo su tvrtke u kojima radi najviše hrvatskih studenata...


"Više nema prostora za iskorištavanje", tvrdi Badurina za Svjetionik. Za kraj dodaje da s pravima radnika rastu i prava studenta koji po određenom poslu u roku od 15 dana mora dobiti svoju naknadu za rad.

Još vijesti