Anja Z u Laganini

Najpoželjniji ženik među studentima! Marko iz zagrebačkog doma kuha najbolji ČOBANAC. Otkrio nam je recept...

Sinoć se studentskim domom 'Ante Starčević' širio poseban miris. Naime, skupina studenata iz trećeg paviljona odlučila je pripremiti omiljeno zimsko jelo – čobanac. Razgovarali smo s glavnim kuharom, studentom Markom sa Šumarskog fakulteta koji je ekskluzivno za naš portal podijelio svoj recept za čobanac!

16. Siječnja 2020 14:51
čobanac

čobanac Foto: MojFaks

Marko je došao na ideju pripreme čobanca za ekipu, a u pripremi osim njega sudjelovao je i student Karlo, koji je sjeckao luk na sitne kockice, te Nikola koji je bio zadužen za tjesteninu, jer lonac čobanca od 11L ne bi bio dovoljan ovoj ekipi.


foto: privatna arhiva
 
Glavni kuhar dolazi iz Srijema stoga ne čudi što se u njegovoj obitelji često pripremaju čobanci i fiševi. Recept je zapamtio gledajući starije kako pripremaju, a ako za određeni sastojak i način nije siguran, nazove kući i pita. 

Za pripremu 11L čobancu trebalo im  je: 1,5kg luka, 3kg mesa (srnetina, domaća i divlja svinja), 4 lovorova lista, sol, Vegeta, slatka i ljuta paprika, 2 fanta i pola litre kuhanog paradajza. 


foto: privatna arhiva


foto: privatna arhiva

"Kuhanje je trajalo duže nego sam mislio zbog slabog štednjaka na struju u studentskom domu. Otprilike nešto duže od 3 sata", govori nam Marko. 


foto: privatna arhiva

Čobanac za "Prizemljaše"


Marko nam kaže da posebnog povoda za čobanac nije bilo. "Jednostavno sam odlučio donijeti meso od kuće i jedan dan ga napraviti za ekipu (Prizemljaši) jer smo u domu već dvije godine i postali smo si najbolji prijatelji", kaže nam naš sugovornik.

Prizemljaši su ekipa od 17 ljudi koji stanuju ili su stanovali u prizemlju trećeg paviljonu. Na fotkama smo vidjeli kako u čobancu uživaju samo dečki, te smo se morali zapitati gdje su cure na gozbi. Marko nam je riješio nedoumicu. Ženski dio ekipe stanuje na katovima trećeg paviljona, ali nažalost neke su radile i nisu stigle na čobanac koji je nestao u rekordnom roku, a opet nekima je smetalo što su "ubili Bambija" (srnetina je u čobancu). 


foto: privatna arhiva

Grabilo se više puta


Atmosfera u prizemlju bila je zanimljiva. Čobanac se grabio u više navrata, dok lonac nije ispražnjen. Bilo je i muzike, a ovi dečki neće odustati od pripreme jela za ekipu i u nadolazećem periodu.

Dok se kuhao čobanac cijeli je paviljon mirisao po njemu, ali bilo je i osoba koje su u prolazu rekle da im taj miris smrdi. Čobanca nije ništa ostalo što bi značilo da je bio ukusan (grabilo se više puta) i bila je tišina za vrijeme jela. Nitko nije mogao pričati zbog punih usta”, govori glavni kuhar, te dodaje da se nada skorom ponovnom kuhanju za ekipu.


Ovaj put u planu je fišpaprikaš, kako bi kolege Dalmatince iz ekipe upoznali i s tim jelom. Mi im želimo dobar tek! 

A.Z.
foto: privatna arhiva
Još vijesti