Mojfaks.hr u Laganini

Dva lica studiranja: Kada početno oduševljenje zamijenimo s 'nije me briga'

Medalja studiranja ima dvije strane pa se tako na jednoj nalazimo mi u ulozi brucoša koji je oduševljen studentskim životom, a na drugoj smo također mi, no na posljednjoj godini faksa kad sve više počinjemo ličiti na 'Grumpy Cat'.

24. listopada 2017 17:17
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Brucoši upravo sada prolaze to razdoblje, a ovi malo stariji bi se mogli prisjetiti svoje prve godine fakulteta...ili barem prva dva mjeseca i onog početnog entuzijazma i uzbuđenja zbog početka studiranja. Skripte su se kopirale odmah na početku semestra, pregledavali su se syllabusi, pozorno se slušalo što profesor govori, kolegino mišljenje se uvažavalo.

...Briga ih jeste li došli u pidžami: 6 razlika između profesora na faksu i u srednjoj...


Sada, na pragu diplome ne mislimo o skriptama dok ne dođe večer prije ispita, syllabus nas apsolutno ne zanima jer #ImaVremena, ono što profesor govori na jedno uho uđe, a na drugo izađe, a čim kolega progovori naše oči krenu s kolutanjem na drugi kraj lubanje.

Vjerujemo da ste iz ovog shvatili da je velika razlika u studiranju na prvoj godini fakulteta i primjerice na trećoj ili petoj pa slobodno možemo reći da studiranje zapravo ima dva lica.


Izvor: Pinterest

Kako bi vas malo oraspoložili i vratili u dane početnog entuzijazma i zanosa te opijenošću studiranjem, pokazat ćemo vam par razlika u studentskom životu koje dođu s godinama:

Prvi tjedan faksa


U prvom tjednu fakulteta brucoši sa sobom na predavanje nose sve živo. Čudno pa si ne ponesu i jastuk da malo odmore u pauzi, ali tko zna...možda se netko i toga dosjetio. Na klupi redovno stoje lijepo poslagane knjige, skripte i pisaći pribor. Naravno, nađe se tu i neki šareni marker za podvući tekst. Osim toga, prvih dana oni jako slušaju profesore, super im je što im se profesor obraća s "kolega" pa imaju privid da su ravnopravni s profesorom. Pozorno prate, odijevaju se kulturno, ali kroz koji mjesec ili čak godinu, ploča se totalno mijenja.


Izvor: Pinterest

Kao već "stare iskusnjare" s faksa na svojoj zadnjoj ili trećoj godini već znate da prvi tjedan neće ponijeti ništa na fakultet. Okej, ne baš ništa jer uvijek će se tu negdje naći koji cener za kavu kraj fakulteta, a bome i za "blago prežderavanje" u menzi. Više nam nije važno kakvi smo došli na predavanje sve dok u profesorovim očima "možemo proć" pa zato imamo masnu kosu danima zavezanu u punđu i hoodie koji u kombinaciji s donjim dijelom trenirke izgleda kao pidžama. Možda i je pidžama. Više ni nema velike razlike.

Odnos prema profesorima


Prvih dana fakulteta smo ekstremno ljubazni prema profesorima, a i nekako uplašeni i želimo ostaviti što bolji dojam. To znači da smo gotovo svima poslali mail s upitom što točno treba učiniti za seminar, svaki puta na predavanju sve zapisujemo, a na ispitu nas ni vlastita majka ne bi prepoznala jer smo kulturniji no inače.

...Ni nakon 36 godina studiranja ne odustaju: \'Vječni\' studenti dali nekoliko savjeta brucošima...


Na višim godinama fakulteta nismo izgubili poštovanje prema profesorima nego već otprilike znamo kako s kojim treba postupati. Nećemo biti tako iznimno ljubazni prema profesoru koji nije takav prema nama i prema ostalim kolegama iz grupe. Na ispitima ćemo "gristi" i pokušati pokazati da smo u pravu što se tiče odgovora u zadnjem zadatku. Ne plašimo se više profesora i više ne držimo osobito do svog izgleda jer nas je i taj profesor vidio u nekoj verziji pidžame već na predavanju.

Odlazak u referadu


Budući da smo kulturni i još uvijek mladi, prvih mjeseci na fakultetu nastojimo biti što ljubazniji prema zaposlenicima referade. Razmišljamo u stilu "ljubaznost se ljubaznošću vraća" i onda gotovo suzu od muke pustimo nakon prve minute razgovora sa zaposlenicima referade.


Izvor: Meme generator

Već u drugom semestru prve godine postanemo malo bahatiji prema zaposlenicima s kojima ne možemo izaći na kraj jer znamo da je to jedini način za preživljavanje referade i očuvanja dragocjenih živaca. Isto tako, na višim godinama fakulteta nemamo više živaca za borbu s referadom i znamo da živce treba čuvati za bitnije stvari poput polaganja usmenog ispita kod zeznutog profesora.

Odnos s kolegama


Prvi dan fakulteta može biti kao prvi dan u srednjoj – ne znamo baš puno ljudi pa želimo ostaviti dobar dojam pred ovima koje smo upoznali. Zato preglasnom kolegi koji jako voli pametovati o svemu ne želimo začepiti gubicu odmah prvi tjedan nego mislimo da ćemo na njega naviknuti ili da će jednostavno sam od sebe zašutjeti.

...Prva je najteža: 5 zlatnih pravila za uspješno preživljavanje najkritičnije godine faksa...


Na višim godinama tog iritantnog i uvijek pametnog kolegu više ni ne pozdravljamo te iskoristimo gotovo svaku priliku da ga javno pred cijelom grupom "spalimo" i spustimo. Svoj kiseli izraz na licu ne možemo zamijeniti osmijehom kada sretnemo napornu Saru na faksu kao što ne možemo više tolerirati Matijino prenemaganje da "nije ništa učio" pa nekim čudom dobio pet.

Izlasci


Budući da smo na fakultetu skoro već "odrasli" ljudi, možemo uglavnom ići van kada želimo ako nam stanje bankovnog računa dopušta. Tijekom prvih godina fakulteta uglavnom izlazimo van kao da moramo ići i još k tome, svaki put se "uništimo". No, i to vrlo lako prebrodimo jer je mamurluke za vrijeme brucoških dana vrlo lako riješiti. To je vrijeme "hodočašćenja" po prvim brucošijadama i natjecanja s frendom u tome tko može prije strusiti limenku pive ili pola boce žeste.


Izvor: Meme center

Na višim godinama fakulteta, osobito na posljednjoj, više nam nije toliko zanimljivo izlaziti. Tu smo više za neke varijante ispijanja pive u stanu s društvom ili nekog "laganijeg izlaska van". Brucoše već smatramo klincima i ne da nam se slušati o tome "kako je fakultet super", a "profesori prezakon" pa brucošijade izbjegavamo u širokom luku. No, realno - možemo puno više popiti kada smo "stariji studenti".

Ivana Petrić
foto: Shutterstock/Twitter/Pixlr

Još vijesti