Mojfaks.hr u Laganini

Nakon izolacije na izlet? Ovog proljeća karta za Plitvice posebno povoljna za studente s iksicama

Ulaskom u treću fazu popuštanja mjera, diljem Republike Hrvatske danas su s radom započeli ugostiteljski objekti. Da se život vraća u normalu, znaju i u nacionalnim parkovima i parkovima prirode!

11. svibnja 2020 12:20
Nakon izolacije na izlet? Ovog proljeća karta za Plitvice posebno povoljna za studente s iksicama

Nakon izolacije na izlet? Ovog proljeća karta za Plitvice posebno povoljna za studente s iksicama Foto: MojFaks

Nakon 45 dana "pod ključem", od danas svoja vrata ponovno otvaraju Krka i Plitvička jezera. Zbog pandemije koronavirusa, skoro dva mjeseca su bili zatvoreni te bilježe pad posjetitelja od gotovo 90 posto. Lani ih je ukupno posjetilo gotovo pet milijuna ljudi, a od danas po akcijskim cijenama i uz epidemiološke mjere parkovi ponovno zovu turiste.
 
Odlazak na Plitvička jezera, nerijetko je bio preskup za studentski džeparac, naročito u jeku sezone. Ravnatelj NP Plitvička jezera, Tomislav Kovačević za Dnevnik.hr govori da nakon dvomjesečne stanke, otvaraju svoja vrata i kreću s dvotjednom kampanjom "Proljeće na Plitvičkim jezerima", a cijena bi sve one s iksicom mogla obradovati. 

"Cijena je 50 kuna za odrasle, 30 za studente i 25 kuna za djecu od 7 do 18 godina. Mlađi od 7 godina imaju besplatan upad", pojasnio je Kovačević te dodao kako ove godine neće zapošljavati sezonske radnike.

"S obzirom na to da imamo stalnih 700 djelatnika, ove godine zbog ovakve situacije, sezonce nažalost nećemo uzimati. Sezonu ćemo izgurati sa stalnim zaposlenicima", rekao je. 

...Još niste bili na Plitvičkim jezerima tijekom jeseni? Sada studenti ondje mogu ući za 30 kuna...


Plitvička jezera godišnje posjeti dva milijuna ljudi. Pored "paprene" cijene ulaznice, od odlaska na Plitvice pojedince demotivira i velika gužva i brojni turisti. Ove sezone, uslijed pridržavanja epidemioloških mjera to ne bi trebao biti problem. Osnovne preporuke su držanje razmaka među posjetiteljima, dezinficiranje prostorija u koje ulaze gosti. No, bez stranih turista teško da će turistička krvna slika parkova ove godine biti dobra. U strukturi posjetitelja NP Krka strani državljani čine 86 posto. 

"Ove godine ne možemo dostići dva milijuna. Prošle godine smo imali i posebnu regulaciju posjeta s online ulaznicama. Vidjet ćemo kako ćemo otvoriti granice. Kroz mjesec i pol ćemo možda moći nešto prognozirati. U sadašnjoj situaciji, mi se nadamo da će biti posjetitelja i iz zapadne Europe", zaključio je Kovačić za Dnevnik.hr

Proljeće je odavno došlo na naša vrata, priroda se probudila i oživjela dok su ljudi bili u karanteni i sada ponovno možemo uživati u njoj. Samo ne smijemo zaboraviti na pridržavanje epidemioloških mjera, kao ni na čuvanje našeg okoliša.

A.Z.
izvor: Dnevnik.hr
foto: Shutterstock By Melinda Nagy