Mojfaks.hr u Laganini

Kad nemaš love, ne možeš kupiti odijelo: Ova knjižnica mladima posuđuje odjeću za razgovor za posao

Neovisno o tome o kojem je poslu riječ, na razgovore za posao se većina potrudi doći primjereno i lijepo odjevena. Premda u to ne mora ulaziti odijelo, sako, kravata i lakirane cipele, neki poslovi jednostavno zahtijevaju takav 'dress code' pa se kandidati na razgovoru moraju pojaviti kao s naslovnice nekog poslovnog časopisa. No, nemaju svi mladi love za takvu odjeću pa je tom problemu doskočila jedna knjižnica u New Yorku.

25. rujna 2018 15:44
Kad nemaš love, ne možeš kupiti odijelo: Ova knjižnica mladima posuđuje odjeću za razgovor za posao

Kad nemaš love, ne možeš kupiti odijelo: Ova knjižnica mladima posuđuje odjeću za razgovor za posao Foto: MojFaks

Tijekom razgovora za posao svima je u cilju ostaviti dobar dojam – kako kandidatima, tako i poslodavcima. No, pod "povećalom" su uglavnom kandidati pa je vrlo bitno u kojem svjetlu su se predstavili, pa koliko god bježali od toga, na prvi pogled, odijelo zaista čini čovjeka.

Izvor: Unsplash

Ako se na pojedinim razgovorima za posao kao primjerice u korporacijama kandidati pojave u običnim trapericama, majici i s ruksakom mogu se odmah pozdraviti s potencijalnim poslom. Zašto? Zato što ondje prolazi određeni dress code pa se od kandidata očekuje da imaju odijelo, košulju, torbu, kravatu itd.

Mladima posuđuju aktovke, torbice, leptir-mašne...


Budući da su mladi uglavnom siromašni i često nemaju niti primjerenu odjeću za tako važan događaj kao razgovor za posao, javna knjižnica u New Yorku naziva NYPL\'s Riverside doskočila je tom problemu kroz hvale vrijedan projekt. "Grow Up Work Fashion Library" ime je projekta knjižnice koja mladima posuđuje svu odjeću za razgovore za posao koja im je potrebna pod uvjetom da nemaju zakasninu za knjige od veću od 15 dolara.

...Nezakonita pitanja s razgovora za posao: Kako se elegantno izvući?...


...Svaki drugi student odgađa diplomu zbog bolje plaćenog studentskog posla...


Na ovu genijalnu ideju došla je mlada knjižničarka Michelle Lee koja je još i prije pomagala studentima u vezi razgovora za studentske poslove. Sredstva za osiguravanje odjeće mladima došla su tako što je Michellin projekt pobijedio na natječaju u kojem se svake godine bira preko 20 projekata u knjižnicama koji se onda financiraju. K tome, mlada knjižničarka i dalje mlade priprema za razgovore pa svojim kandidatima nudi aktovke, torbice, kravate, leptir-mašne i slično.

Knjižnica mladima posuđuje kravate... izvor: nypl.org

...i aktovke

...i torbice

...a sve je to djelo knjižničarke Michelle Lee... izvor: CNN

"Mladi si ne bi mogli priuštiti ove odjevne predmete koji su im potrebni za intervjue za posao. Mi smo im omogućili da imaju lak pristup njima.", izjavila je Michelle za CNN.

Bilo bi super kada bi ovako nešto zaživjelo i u hrvatskim knjižnicama.

Ivana Petrić
izvor: CNN
foto: Unsplash