Mojfaks.hr u Laganini

Za sve koji dođu na studij u Zagreb, a ne znaju kaj je miščafl: Pokrenuli 'purgerski' profil još kao studenti, a sad ih prati 42 tisuće ljudi

Još je u studentskim danima ovaj duo pokrenuo Instagram projekt 'Zagreb facts'. Sedam godina kasnije, mnogi upravo tom profilu mogu zahvaliti bolju fluentnost u 'purgerskom'.

29. svibnja 2020 14:57
Za sve koji dođu na studij u Zagreb, a ne znaju kaj je miščafl: Pokrenuli 'purgerski' profil još kao studenti, a sad ih prati 42 tisuće ljudi

Za sve koji dođu na studij u Zagreb, a ne znaju kaj je miščafl: Pokrenuli 'purgerski' profil još kao studenti, a sad ih prati 42 tisuće ljudi Foto: MojFaks

Iza Instagram profila Zagreb facts stoje 28-godišnji Matea i Matija Mitak. Projekt su započeli kao studenti, a sedam godina kasnije imaju fanove diljem svijeta. Škropec, foršpan, blajštift, šmucing, ajnštelung, šloser, gelipter… Samo su neke riječi iz serijala "Sat purgerskog", a kako Matea i Matija za Večernji list govore i sami su "rođeni i zrasli" u Zagrebu. 

Na stranici Zagreb facts objavljuju aktualnosti, povijesne činjenice, zanimljivosti i razne fotografije grada koje im ustupaju fanovi ili, kako ih od milja zovu, "factovci".

...Kaj fakat? Si ziher?: Mali rječnik purgerskih pojmova za zagrebačke studente (koji nisu iz Zagreba)...


Tijekom karantene i potresa otkrili nove stvari 


U skorije vrijeme na stranici uspoređuju prošlost, sadašnjost i budućnost metropole. Prilagodili su se aktualnoj situaciji. U osvrtu na potres i saniranje štete, objavili su kako su iz jednog opisa iz 1910. doznali da su tada u Zagrebu postojale svega četiri kuće četverokatnice.

Govore i da su tijekom karantene podsjetili na podatak da je Gornji grad u srednjem vijeku bio zatvoren zbog epidemije kuge koja je zahvatila Tkalčićevu, Ilicu i Jelačić-plac, a za Praznik rada podsjetili su na na prvu proslavu koja je organizirana 1890.

...\'Imaš šuga od pomidora u tećici\': Kad studiraš u Dalmaciji, a nisi Dalmatinac...


"Željeli smo dokazati stanovnicima i ljubiteljima grada, starosjediocima i onima koji su se doselili, kak\' je on zanimljiv i jedinstven, čak i u doba kad je zbog koronavirusa i potresa bio pust. Svaka zgrada, flanjka, skulptura, znak na krovu… pripovijedaju svoju priču", kažu Matea i Matija za Večernji list. 

Informacije ponajviše crpe iz knjiga, a često se okreću i časopisima, raznim emisijama, muzejima i službenim internetskim stranicama, primjerice ZET-a ili Zagrebačke nadbiskupije.

izvor: Instagram @Zagreb facts

"Sadržaj uglavnom sami osmišljavamo. Inspiriraju nas šetnje zagrebačkim ulicama, a često nam se javljaju i fanovi iz Hrvatske, ali i iz inozemstva, odnosno Australije, Kanade, SAD-a, Njemačke koji predlažu riječi za \'Sat purgerskog\' ili nam vele da istražimo kaj bi bilo dobro drugima predstaviti. Posebno nam je drago kad napišu svoja sjećanja ili ono kaj su im pričali bake i dede", ističe dvojac.


Nemrem...


Iako im je svaki post drag, neki su "evergreeni". Fotografija na kojoj je riječ miščafl, lopatica za smeće, u jednom je danu, primjerice, dobila više od 4000 reakcija i to im je bila prekretnica u popularnosti. 

Hit je bila i fotografija koju su objavili kada je na Nogometnom prvenstvu u Rusiji hrvatska momčad pobijedila englesku, s natpisom "No hard feelings" prevedenim na zagrebački, odnosno "Najte kaj zameriti", a jako im je draga, dodaju, i slika lustera iz katedrale koji su stigli iz kockarnice u Las Vegasu. Jednom su im, pak, ponudili da prodaju profil, ali su zaključili da ga "ne daju nikome".  

Projekt su upotpunili izradom majica, šalica, ruksaka i maskica za telefone s natpisima za koje ideje, objašnjavaju, dolaze upravo iz razgovora purgera. A najpopularniji je – "nemrem", poručili su.

A.Z.
izvor: Večernji list
foto: Instagram @Zagrebfacts/ Edited with Collage Maker