Mojfaks.hr u Laganini

'Malim ljudima uvijek ostane subvencije!' Postavio urnebesno pitanje o tome tko zaslužuje više hrane u menzi: Je li u pravu?

Svi koji se hrane u menzi znaju da nekim kolegama ni tri menija dnevno nisu dovoljna pa 'žicaju' iksice onih koji rijetko odlaze u studentske restorane. Drugima je pak svaka porcija prevelika pa iza njih na tanjuru ostane hrane za nahraniti još jednu osobu.

12. studenog 2020 12:41
'Malim ljudima uvijek ostane subvencije!' Postavio urnebesno pitanje o tome tko zaslužuje više hrane u menzi: Je li u pravu?

'Malim ljudima uvijek ostane subvencije!' Postavio urnebesno pitanje o tome tko zaslužuje više hrane u menzi: Je li u pravu? Foto: MojFaks

Nije nikakvo iznenađenje niti novost da mnoge stvari utječu na apetit: fizička aktivnost, aktivnost bazalnog metabolizma ili rad mozga, da nabrojimo samo neke. Neki studenti ovise isključivo o hrani iz studentskih restorana dok drugima kuhaju roditelji ili cimeri ili su pak sami kulinarski stručnjaci. Zbog svih tih faktora neki studenti obračunski period završavaju s još mnogo subvencije na računu, dok je drugima uvijek drama spojiti periode između odobravanja novog iznosa za peglanje u menzama.


...Iskaznica za koju se plaća i do 1700 kuna! Ako i vi kupujete X-icu, ove stvari MORATE ZNATI...


Trebaju li "veliki" studenti i veću subvenciju?


Urnebesno pitanje koje je student uputio djelatnicima Studentskog centra u Osijeku nasmijalo je mnoge. Naime, ovom kolegi nije jasno kako osoba od 2 metra može imati jednak iznos subvencije kao i netko mnogo manji, pa samim time, zaključuje student, i slabijeg apetita.


foto: Facebook@Studentski servis Osijek - Studentski centar u Osijeku


"Na kraju ispadne da ti mali ljudi uvijek imaju jako puno neiskorištene subvencije na kraju svakog razdoblja od dva tjedna, a ja npr. pojedem cijelu subvenciju unutar prve dvije trećine tog razdoblja?", zapitao je zaposlenike SC-a ovaj student.


...Zagrebačkog studenta iznenadilo stanje na računu: Znate li da možete ući u minus na iksici?...


Screenshot njegovog pitanja izazvao je mnoštvo reakcija među studentima koji prate ovu stranicu, a prema komentarima se čini da svaki student poznaje ovakvog jednog kolegu ili za sebe smatra da je na istom mjestu – obespravljen i gladan.


Kriteriji za dodjelu izdašnije subvencije


Trenutno je jedan od najučestalije korištenih kriterija za dodjelu subvencija onaj mjesta stanovanja iz kojega na fakultet dolazi student. Svi članovi studentskih grupa na Facebooku znaju za, primjerice, "zagrebačke" i "vanzagrebačke" iksice (iksica razine 2), s tim da je zbog veće subvencije "vanzagrebačka" cjenjenija roba jer korisniku osigurava tri obroka dnevno.


...Kralj trošenja u menzi: Razgovarali smo s legendicom koja je za jedan ručak ispeglala rekordan iznos na iksici FOTO...


Osim mjesta stanovanja koje mora biti u drugoj županiji od one u kojoj se nalazi matična institucija na kojoj student stječe diplomu, kao kriteriji za više subvencije u obzir se uzimaju i posebne odluke MZO-a, status vrhunskog sportaša s prebivalištem van mjesta studiranja, nizak socioekonomski status prema odluci MZO-a te činjenica da u studentskome domu u kojemu stanuje student nema restorana u kojemu se može hraniti na iksicu. No, hoće li se u ovo uključiti i apetit svakog studenta te njegova masa i visina... malo je vjerojatno.


Dok se ovo ne dogodi, kolege poput ovog visokog i vječno gladnog studenta morat će se snalaziti i dalje.


L.B./foto: arhiva, MojFaks