Mojfaks.hr u Laganini

Netko je pitao hoće li i ove godine biti vjeronauka u studentskom domu, a onda je krenula žestoka rasprava

Vjerska tematika uvijek studente potakne na raspravu, a tako je bilo i ovaj put.

15. rujna 2016 16:12
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Čini se da tematika vjeronauka i Crkve nije aktualna samo kad su osnovne i srednje škole u pitanju.

Iako se vjeronauk ne nalazi u kurikulumima studijskih programa (ne dotičemo se ovdje fakulteta na kojima se obrazuje buduće svećenstvo), studentima koji studiraju u Zagrebu nudi se opcija pohađanja vjeronauka kod don Damira Stojića, studentskog kapelana Grada Zagreba.

Sve informacije studenti zainteresirani za pohađanje vjeronauka mogu saznati u Katoličkom pastoralnom uredu pri Sveučilištu u Zagrebu, posebnom pastoralu "usmjerenom prema studentima u studentskim domovima te studentima grada Zagreba", no svako se malo na društvenim mrežama nađe netko tko savjet o ovoj temi potraži među kolegama.

Kolegica koja je postavila ovo jednostavno pitanje "Da li netko zna hoće ove godine bit\' vjeronauk utorkom" u Facebook grupi studenata iz SD-a Stjepan Radić – Sava zasigurno nije očekivala polemiku koja se pod pitanjem razvila, a u koju se uključio i sam don Stojić.

Komentiraju jednako vjernici i ateisti, a nađe se i pokoji cinik. Neki su argumentaciju usmjerili protiv don Stojića, neki protiv Crkve općenito, a drugi pak protiv medija, netolerancije među tzv. liberalnim osobama. Najzanimljiviji je možda komentar o tome da su dvorane u kojima se studentski vjeronauk održava uvijek pune, kao i mise zornice koje, čini se, privlače velik broj studenata.

..Studenti stali uz don Stojića: \'Napad na njega je napad na nas!\'...


Jedna je pak kolegica, vođena pragmatičnim razmišljanjem, napisala da bi umjesto Župnog ureda na Cvjetnom bilo dobro da se napravila ginekološka/urološka ordinacija za studente jer je zdravlje nužnije. Zatim je druga kolegica dotaknula pitanje duhovnog zdravlja, što također nije za zanemariti.

Ovaj se prijedlog ginekološke ordinacije svidio još jednoj kolegici koja je komentirala da je vjeronauku mjesto u Crkvi, a da bi u sklopu SD-a Cvjetno bilo bolje imati bolju liječničku uslugu, kako zubara i liječnika opće prakse, tako i ginekologa kojeg trenutno nemaju.

Don Stojić prokomentirao je ovu izjavu da je vjeronauku mjesto u Crkvi na sljedeći način: "Vjeronauku je mjesto u Crkvi, a Crkva pripada tamo gdje je narod, dakle, na sveučilištu - koju je katolička Crkva ustanovila."

Koji je vaš stav o vjeronauku u obrazovnim institucijama i studentskim domovima?

L.B./foto: Shutterstock
Još vijesti