Mojfaks.hr u Laganini

Nije prikrila ni svoje podatke: Objavila fotografiju ispita na popularnoj studentskoj grupi i zamolila za pomoć

Biste li i vi objavili fotografiju ispita iz predavaonice i objavili je, sa svim relevantnim podacima o fakultetu na kojem studirate, na Facebooku?

23. studenog 2016 16:59
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Suvremena tehnologija omogućava nam da u skoro svakom trenutku budemo povezani sa stotinama drugih ljudi: od obitelji, prijatelja, do poznanika s kojima dijelimo određene zajedničke interese. Jedan od tih interesa je svakako i iskustvo studiranja koje, na neki način, ujedinjuje sve mlade koji su odlučili provesti nekoliko godina svog života stječući diplomu i bolju šansu za zaposlenje nakon nje.

..Varanje na ispitima sve češća pojava: širi se kao epidemija...


Solidariziranje i pomaganje – do koje granice?


Iako su studenti uglavnom skupina mladih koji dolaze iz različitih sredina (kako geografski, ekonomski tako i vjerski, svjetonazorski) često se solidariziraju kad su u pitanju neki od svakodnevnih problema: posuđivanje posuđa, lijekova, namirnica za kuhanje, podmirivanje određenih \'sitnijih\' troškova kolegama koji su u financijskoj stisci i sl. Nije neobično ponuditi usluge popravljanja računala, davanja instrukcija, ali i pomoć pri pisanju zadaća. No, pomoć pri rješavanju ispita dok je ispit u tijeku?

Jedna je kolegica danas tijekom polaganja ispita, isti fotografirala i podijelila među kolegama grupe na Facebooku računajući na solidarnost kolega i "mudrost mase" – od svih osoba koje su učlanjenje u grupu, netko će vjerojatno znati odgovore, napisati ih i poslati natrag njoj.


foto: Facebook (objava uklonjena u međuvremenu)

Slično iskustvo doživio je Miroslav Joler, profesor Tehničkog fakulteta u Rijeci, koji ga je podijelio s novinarima Glasa Slavonije. “Uhvatio sam nedavno studenta u varanju na pisanom ispitu. Mobitelom je fotografirao ispitni list i preko aplikacije WhatsApp slao zadatke svojim pomoćnicima, a oni su mu na isti način vraćali bilješke”, objasnio je tom prilikom.

Naglašava kako su ta dva studenta kažnjena opomenom pred isključenje i javnom opomenom. “Smatram da je vrijeme za promjenu politike prema prepisivačima”, izjavio je tada, prije dvije i pol godine. No, čini se da se nije mnogo toga promijenilo.

Bez straha od sankcija jer sankcije često izostanu


Ovaj postupak izazvao je mnogo komentara, od kojih su neki na argumentiran način izrazili skepsu i negodovanje iz sasvim očitih razloga: osim što je moguće iščitati na kojem fakultetu djevojka studira i o kojem se ispitu radi, moguće je istu fotografiju lako spojiti i s njom koja je očigledno na ispitu i pokušava varati i to na društvenoj mreži koja je, unatoč činjenici da je grupa "zatvorena", uvijek dostupna brojnim pogledima. Zašto među njima ne bi bili i profesori ili kolege koji će isto poželjeli prijaviti profesorima?

Ne boji li se sankcija koje bi, zbog ovako nesmotrenog poteza, mogle uslijediti?


foto: Jedan od komentara na objavu, Facebook

Nije tajna da se mladi služe različitim metodama prepisivanja i varanja na ispitima, još od malih nogu. Od "bubica", šalabahtera, slušalica u ušima pa čak i do slanja drugih osoba koje će umjesto njih statirati, odnosno napisati ispit, kreativnih i rizičnih metoda je mnogo, a savladavaju se još u osnovnoj i srednjoj školi.

Nije tajna ni to da nam većina predmeta i kolegija koje ćemo tijekom naše "obrazovne" karijere morati položiti "neće ničemu služiti" pa ćemo gradivo zaboraviti brže nego što smo ga naučili. Uvriježeno je i mišljenje da ćemo nakon diplome ionako morati učiti iznova i prilagođavati se radnom mjestu sa svakom promjenom istog. I to je u redu – svaka odgovorna pozicija na zahtjevnom poslu tjerat će nas da neprestano učimo i usavršavamo se.

To ipak ne mijenja činjenicu da na fakultet odlazimo svojevoljno, u nadi da ćemo postati stručnjaci u poslu kojem se nadamo i kojim se želimo baviti.

Hvatanje "krivina" na ispitima (varanje, prepisivanje, oslanjanje na tuđu pomoć) sastavni je dio studiranja koji bi ipak trebao biti izuzetak, a ne pravilo, a posebno ne dio mentaliteta na razini čitave zemlje (pa se tumačiti kao "snalažljivost").

...Kad ti profesor vadi bubicu iz uha nakon što položiš ispit...


O tome je svojedobno, davne 2008. godine, govorio i tadašnji dekan FER-a, prof. dr. Vedran Mornar. "To se kod nas ne zove varanje, krađa, nečasno ponašanje, nego snalaženje. Vjerujte, nama nije lako zbog ‘snalaženja’ nekog trajno izbaciti s fakulteta, premda bi, da studira na Harvardu, onaj tko se poslužio takvim metodama sigurno bio trajno izbrisan s popisa njihovih studenata", kazao je tom prilikom za Jutarnji list.

FER je do trenutka u kojem je pisan taj članak zbog prepisivanja opomenom kaznio 50-ak studenata, a trojicu su suspendirali na godinu dana. Dvojica su od njih mobitelom snimila test i poslala ga kolegi na rješavanje. "Kada smo na našim internet stranicama objavili rješenje o suspenziji tih studenata, svi su nas razapeli, od medija do Agencije za zaštitu osobnih podataka", podsjetio se tada Mornar.

Svatko može imati loš dan


Nitko od studenta ne očekuje da zna baš sve, baš uvijek i na svakom roku – svakome se može dogoditi loš dan kao posljedica preopterećenosti, osobnih problema, obiteljske situacije ili loše organizacije vremena. U tim se slučajevima s profesorima možemo pokušati dogovoriti za drugi termin ili odgodu polaganja ispita ili se čak na ispitu niti ne pojaviti, a možemo se odlučiti i pokušati "provući" uz pomoć trikova.

Ova zadnja opcija na ovim je područjima zastupljena (čak 89% ispitanika ove "regioanlne" ankete), no to ne znači da je svugdje tako. Primjerice, u SAD-u se varanje na ispitima smatra nečasnim postupkom, čak i skandaloznim,  a u Kini se čak raspravlja o zatvorskoj kazni za varanje na državnoj maturi.

Zbog toga bi pribjegavanje ovakvim metodama polaganja ispita trebalo biti zadnje utočište svakog studenta.

L.B./foto: Shutterstock