Mojfaks.hr u Laganini

U Njemačkoj sada ima baš sve, ali to nije njen dom: Gastarbajterica se ipak vraća kući

Iza bloga Gastarbajterica – nova generacija stoji diplomirana ekonomistica koja je prije dvije godine odlučila spakirati stvari i otputovati u Njemačku na privremeni rad. Drugu godišnjicu boravka u inozemstvu proslavila je odlukom da se ipak vraća u Hrvatsku.

19. Siječnja 2017 17:30
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na početku svoje objave, Gastarbajterica se prisjetila prvih dana u Njemačkoj koji nisu bili laki. Iako u početku nije mislila da će se u toj zemlji zadržati toliko dugo, već samo naučiti jezik i za pola godine se vratiti kući i potražiti posao – ostala je dvije godine.

"Dugo sam se pitala jesam li dolaskom u Njemačku pogriješila, a prije točno godinu dana sam napisala da još uvijek nisam sigurna da li sam donijela dobru odluku. I tek sada mogu sama sebi odgovoriti na pitanje - nisam pogriješila. Jako mi je drago što sam iskusila život u nepoznatom kraju i tuđoj domovini jer ću jednoga dana kada se vratim ponijeti divne uspomene, dogodovštine i iskustva, ali i važne lekcije sa sobom", piše.

"Napokon sam naučila i \'pravila ponašanja\' u Njemačkoj, te pravila ophođenja s ljudima; znam već sa udaljenosti procijeniti koga smijem pogledati na cesti, a koga moram zaobići u širokom luku (nećete vjerovati, ali takvih koje treba zaobilaziti ima mnoooooogo više nego u Hrvatskoj), kako i u najvećim gužvama ući u vlak tako da uvijek uhvatim mjesto za sjesti(stvar je u pozicioniranju!), a da pritom ne riskiram da će me netko gurnuti pod vlak, gdje kupovati iste namirnice, a da izađem van s računom od 25 € umjesto 45 €, kako se obuči u kojim vremenskim prilikama (za ovo mi je trebalo dugo vremena), gdje se ide na kavu, a gdje na pivu…

Naučila sam disati s Njemačkom i njenim građanima i mislim da sam se više nego uspješno integrirala
", detaljno opisuje.

Iako u početku nije vjerovala da će tuga za Hrvatskom postati slabija, unatoč povremenim kriznim situacijama, osjećala se odlično.

"Puno sam se brže integrirala, čak brže i od nekih ljudi koji su u Njemačkoj godinama pa i desetljećima. Ne znam koji su tome točno razlozi, no neki od njih su definitivno moje ambicioznost i konstantna želja za nečim novim i boljim", piše blogerica.

No, unatoč svim pruženim i ostvarenim prilikama, čini se da je u zadnje vrijeme počela osjećati nostalgiju koju joj novoostvareni život ne može kompenzirati te shvatila da ima bitnijih stvari od financijske i materijalne sigurnosti.

"Njemačka mi je otvorila mnoga vrata i dala ogromnu šansu za razliku od Hrvatske koja me u najmanju ruku išamarala i ismijala. No bez obzira na to, ja svoj život dugoročno ne vidim ovdje i mislim da će treća biti i posljednja godina moje avanture u Njemačkoj. Ne zato što nisam uspjela, naprotiv, zarađujem bolje nego mnogi direktori u Hrvatskoj, te si po prvi puta u životu mogu priuštiti gotovo sve što želim i trebam, putovati i istraživati svijet bez da moram razmišljati hoću li imati od čega živjeti idući mjesec,

ali...

Ovo nije moj dom
i iako sam dobro prihvaćena, ja ovdje ne pripadam i uza sve što mi je Njemačka dala, nisam onoliko sretna niti ću vjerojatno ikada biti, koliko sam sretna u Hrvatskoj. Naučila sam i da se ne kaže bez razloga da nije sve u novcu - jer zaista nije kako god se trenutno činilo
", piše na kraju Gastarbajterica uz dodatak:

"...i dok prevodim životopis na hrvatski opet se vratila ona ista neugodna, davno spomenuta knedla u grlu, ali ovoga puta pritišće, kontradiktorno, ne zato što tugujem za Hrvatskom, nego zato što joj se vraćam."

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

L.B./izvor: blog.dnevnik.hr
foto: Pixabay