Mojfaks.hr u Laganini

'Ne mogu sad, sadim drvo': Aplikacija koja vas kazni ako 'prčkate' po mobitelu dok učite

Tijekom višemjesečne izolacije i praćenja online nastave, mobiteli skoro da su postali intergralnim dijelom našeg tijela.

17. lipnja 2020 12:49
'Ne mogu sad, sadim drvo': Aplikacija koja vas kazni ako 'prčkate' po mobitelu dok učite

'Ne mogu sad, sadim drvo': Aplikacija koja vas kazni ako 'prčkate' po mobitelu dok učite Foto: MojFaks

Da ne lažemo, naša "treća ruka" bila je tu i prije čitave situacije s koronavirusom, no ona nas je svakako dodatno "zalijepila" za male i velike ekrane. Međutim, trenutni ispitni rokovi zahtijevaju što bolju koncentraciju i produktivnost, što nemamo ako stalno "visimo" na mobitelu i pogledavamo tko nam to šalje poruku, meme ili video.

Olakotna je okolnost što nam naši mobilni telefoni nude mnoštvo aplikacija koje mogu poboljšati naš rad. Što je pomalo ironično: zbog njih ne radimo, a upravo nam oni nude opcije kako da ih iskoristimo tako da ipak odradimo posao. Ključ leži u distanciranju od vlastitog telefona.

Kako bismo vam skratili pokušaje ranog ustajanja i pripreme za početak učenja, dok ispijajući kavu provedete dva sata na Instagramu, pronašli smo super aplikaciju koja će povećati vašu produktivnost, ali i osvijestiti vaš ekološki duh. Naime, aplikacija Forest: Stay focused, be present dostupna je svima besplatno putem Google Playa i App Storea.  A o čemu je tu riječ?


foto: MojFaks

Ne brinite, jednostavnija je od listanja skripti. Potrebno je instalirati aplikaciju na mobitelu. Nakon toga možete vidjeti malo drvo koje izrasta iz zemlje. Ponuđena vam je opcija "timera" u kojemu odaberete vrijeme od 15 do 120 minuta, koliko želite odvojiti za učenje.

Pritiskom na "start", vrijeme počinje teći, a drvo rasti i njegov život sada je u tvojim rukama. Da bi drvo naraslo, jedino što ti trebaš je NE dirati telefon dok tajmer ne otkuca 00:00. Ako se suzdržiš od WhatsAppa, Instagrama, kojeg pregleda videa na TikToku, možeš uskoro imati malu šumu drveća. Ako znatiželja što se događa na mrežama prevlada, čestitamo nisi karakter, nisi produktivan, a tvoje drvo se suši i umire. 


Mi smo odlučili posaditi jedno drvo dok se piše ovaj tekst. Odbrojavanje smo namjestili na 15 minuta i uspjeli smo. Nije bilo vanjskih ometača, bili smo produktivniji i sada radimo na šumi.


foto: MojFaksfoto: MojFaks, Imamo prvo drvce...

Posljednjih desetljeća pokazali smo da kao vrsta nismo najbolji prema Majci Prirodi, a ovim virtualnim pošumljavanjem možda usvojimo neke navike koje ćemo primijeniti i mimo aplikacije.  Jer sigurno ne želiš biti osoba u ekipi koja je ubila drvo i k tome još pala na ispitu!

A.Z.
foto: MojFaks