Mojfaks.hr u Laganini

Kad Hrvatica zapliva američkim vodama: Studentica Dina preplivala 46 kilometara oko Manhattana

Plivanje je nekima omiljeni sport, drugima hobi, a treći se upuste u pravu plivačku avanturu. Putem 'ekstremnijeg' plivačkog pothvata pošla je zagrebačka 21-godišnja studentica Dina Levačić koja je preplivala preko 40 kilometara oko otoka Manhattan.

27. lipnja 2017 12:45
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Dina je rodom iz Mravinaca kod Solina, članica Kluba daljinskog plivanja Split i studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu. Ovu nevjerojatnu i divljenja vrijednu priču donosi portal 24sata, a studentica im je rekla da je bila presretna kada je iz rijeke Harlem uplovila u Hudson jer je tada plivala nizvodno, što je lakše.


Izvor: Facebook@Dina Levačić

21-godišnjakinja je u nedjelju postala prva osoba iz Hrvatske koja se odlučila na ovakav plivački pothvat te preplivala cijeli krug oko Manhattana. Plivala je 46 kilometara, od južnog rta u čijoj blizini su nekada bile srušene zgrade Svjetskog trgovačkog centra, uz East river, rijekom Harlem i na kraju kroz rijeku Hudson. Dina kaže da plivanje nije bilo utrka – plivalo ih je 12, a ona je sve otplivala za 7 sati i 33 minute.

Plivala je ispod 20 mostova, a sprema se u rujnu preplivati i La Manche


Plivala je ispod 20 mostova koji povezuju Manhattan s ostalim dijelovima New Yorka. Među njima su najpoznatiji Brooklynski most i najduži George Washington most koji povezuje Manhattan s New Jerseyjem. Dina je krenula u 08.55 sati po lokalnom vremenu u nedjelju. Po East Riveru i Hudsonu je, kaže, sve išlo bez problema, piše 24sata.


Izvor: Facebook@Dina Levačić

Najinteresantnije joj je bilo promatrati mostove ispod kojih je plivala. Kaže, rekli su joj da je nekoliko mostova izrazito malo, dok su neki mostovi doista veliki. Svoje plivanje završila je na mjestu odakle je i krenula, a njeno službeno izmjereno vrijeme je 7:33:50. Tijekom plivanja na brodu su Dinu pratili roditelji uz vozača broda i službenog promatrača koji je na svakih pola sata bilježio kako Dina napreduje, gdje je i za koliko stigla.

...Pravi fenomen: Student prometa drži 14 rekorda u sportu za kojeg niste čuli...


...Buđenje u 5:30 i kardio natašte: Mišići studenta Brune oborit će vas s nogu...


Roditelji su joj na svakih 20 minuta davali nešto da popije, od vode do energetskih napitaka, a sve se to radi preko štapa, jer ona ne smije dodirnuti brod ni na tren. Svakih 20 minuta roditelji su joj mogli uputiti riječi potpore, jer je brod bio nekoliko desetina metara udaljen od nje. Veliku potporu obitelji Levačić, kao i smještaj u New Yorku, pružila je iseljenička obitelj Antićev, porijeklom s otoka Ista, odakle i Dina vuče korijene. Na finišu su je Antićevi dočekali s transparentima i srdačno navijali za nju.


Vodu je dobivala od roditelja preko štapa jer niti u jednom trenutku nije smjela dodirnuti brod... izvor: Facebook@Dina LevačićCijelu utrku roditelji su Dinu podržavali i bodrili... izvor: Facebook@Dina Levačić

Ovo preplivavanje je početak projekta Trostruka kruna u sklopu kojeg će Dina nakon Manhattana postati i prva koja će otplivati od otoka Catalina do Los Angelesa (34 km u kolovozu) i prva Hrvatica koja će plivati preko La Mancha (34 km u rujnu).

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: 24sata
foto: Facebook@Dina Levačić
Još vijesti