Mojfaks.hr u Laganini

Put do uspjeha ne vodi samo preko fakulteta: odustala na drugoj godini i ne žali zbog toga

Ako studirate velike su šanse da i većina vaših prijatelja i poznanika također studira. Svakodnevno gledate kako na Facebooku objavljuju fotografije knjiga, skripti, podočnjaka i ispijenih šalica kave kako bi položili ispite, napisali seminare i riješili kolokvije prije božićnih praznika.

20. prosinca 2016 12:53
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

No, što je s mladima koji ne studiraju? Imaju li oni šanse pronaći zadovoljavajući posao i ostvariti karijeru?

Novinarka Helen Whitehouse za The Guardian je napisala kratak tekst o svojoj odluci da napusti fakultet, zbog koje, kako tvrdi, nikad nije požalila.

Helen je nakon dvije godine koliko je provela na fakultetu osjetila razočaranje obrazovnim sustavom i studijem novinarstva koji je upisala. Zadnje ljeto kao studentica provela je radeći u struci, sakupljajući što je više iskustva mogla, pišući za lokalne novine, ali i obavljajući još neke dodatne poslove koji su joj nosili novac.

Zašto bi i vas studiranje moglo razočarati?


"Odabir ne-fakultetskog puta i dalje je za neke zastrašujuća životna odluka. Logično je misliti da bi se kompanije trebale otimati za pametnim, novopečenim diplomcima koji su spremni baciti se na tržište rada, ali realnost je drugačija: tisuće mladih s diplomom ne može naći prvi posao u struci", piše Helen. Ta spoznaja bila je samo jedna od onih koje su je razočarale.

...Uspješna mladež ide na fakultet: Zašto je studiranje tako važno našim roditeljima?...


I ona je mislila da joj je fakultet potreban jer je smatrala da zadovoljavajuću razinu obrazovanja i kasnije zaposlenje može dobiti samo pohađanjem fakulteta. Iako tako razmišljaju i brojni drugi mladi, ovo se sve češće pokazuje kao predrasuda, a ne činjenica. Svjesna je da si je svojom odlukom da napusti studij zatvorila neka vrata, ali svejedno je uspjela u poslu zbog čega je zadovoljna što ipak nije slijedila tradicionalniji razvojni put.

Zadnjih nekoliko godina interes za upisivanjem fakulteta sve je veći, ali Helen tvrdi da će se to u budućnosti promijeniti. Sve skuplje školarine i stanarine u većim gradovima, troškovi života, ali i sve skromnije stipendije, samo su neki od problema koji će studiranje ograničiti i učiniti ga pristupačnim samo bogatijim pojedincima, posebno što se prestižnih fakulteta tiče.

...Pismo studenta: \'Zašto promociju svoje diplome nisam promatrao ni sa tribina?\'...


No čak i kad diplomirate, nema garancije da ćete se zaposliti, a ako se i zaposlite, teško ćete se izboriti za pristojnu plaću, posebice ako dolazite iz siromašnije obitelji. Naime, studije pokazuju da će osobe iz siromašnijih obitelji zarađivati manje od onih iz bogatijih familija, čak i ako imaju jednake diplome i rade iste poslove. To je bio još jedan argument koji ju je udaljio od ideje da bez fakulteta neće uspjeti.

Manjak prakse ne može nadoknaditi ni diploma


Odluka je bila teška, ali borba se za nju nastavlja i dalje. Često se u svome radu susreće s prerasudom zbog toga što nema diplomu. Ljudi pretpostavljaju da nije dovoljno pametna, a tek rijetko pretpostave da je odustala od fakulteta svojom vlastitom voljom.

Također ukazuje na veliki problem fakulteta, a to je manjak stručne prakse i praktičnih znanja koja bi studenti trebali usvajati. Ideja da nam diploma bez stručnosti i kontretnih vještina garantira posao više jednostavno "ne drži vodu" stoga smatra da bi trebalo u potpunosti promijeniti način na koji percipiramo fakultete i kompetentnost na tržištu rada.

Fakultet nije uvijek najbolje rješenje za pronalaženje posla, posebice u nekim profesijama za koje je jako bitno iskustvo i praksa, što na studiju jako često izostaje.

...\'Diplomom na diplomu\': film koji aktualizira temu studiranja na javnim i privatnim fakultetima...


Helen je jako ponosna na svoje kolegice i kolege koji su odlučili studirati i diplomirati i nada se da će svi naći poslove koje zaslužuju, ali poručuje da bi svakako trebalo istraživati i neke druge opcije kad je karijerni razvoj u pitanju.

L.B./izvor: The Guardian
foto: