Mojfaks.hr u Laganini

'Riješite mi ispit i plaćam 250 kuna': Student objavio oglas za posao na koji se nitko ne bi trebao javiti

Varanje na ispitima u Hrvatskoj nije ništa uobičajeno, a mnogima je to na 'ponos i diku' jer su uspjeli prepisati, a da ih profesor 'nije primijetio'. Prepisivači će reći da je to 'snalažljivost', odlika koju svatko treba imati, ali treba odmah reći: prepisivanje na ispitu je pogrešno. Još više je pogrešno platiti nekome da ispit napiše umjesto nas.

19. lipnja 2017 13:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Oglas za studentski posao na koji se niti jedan student ne bi trebao javiti stoji na Facebook stranici Tražim/nudim studentski posao. U oglasu student traži osobu (po mogućnosti studenta matematike koji mora poznavati Taylorov i Fourierov polinom, numeričko integriranje te numeričko rješavanje jednadžbi) da mu riješi ispit koji bi on slikao u ponedjeljak (danas) u 10 ujutro. Student po tom naglašava da se radi "od doma" te da posao traje 45-60 minuta i za to nudi 250 kuna.


Izvor: Facebook@Tražim/nudim studentski posao

Nažalost, s ovakvim oglasima i objavama susrećemo se svakodnevno, pa se teško ne zapitati: ne strahuju li od sankcija ili činjenice da se objava može proširiti dalje među kolegama, medijima pa čak i profesorima? Postavlja se i pitanje časti, ali i nelagode zbog neakademskog ponašanja.

...Nije prikrila ni svoje podatke: Objavila fotografiju ispita na popularnoj studentskoj grupi i zamolila za pomoć...


...James Bond na studentski način: hrvatski studenti varaju pomoću kamera, naočala, satova i bubica...


S ovim mišljenjem slaže se i većina studenata koji su komentirali ovaj oglas za posao. Neki su studentu poručili da se ispiše s fakulteta, a neki su se čak osvrnuli i na to da je lako moguće da će ovakav prepisivački "biser"sjesti u saborsku fotelju.Izvor: Facebook

Bez obzira na to ako se smijete na ovu objavu, pogotovo jer nije anonimna ili se zgražate, jedno je sigurno: prepisivanje i varanje na ispitima nije dobro, a naš mentalitet ga pokušava prikazati manje tragičnim što definitivno nije. Na ovakav studentski posao nitko ne bi trebao pristati jer razmislite: ova osoba bi vam jednog dana mogla biti nadređeni.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock