Mojfaks.hr u Laganini

Sjećate se studenata koji u KBC-u Osijek nose pokojnike? Ispričali su svoju stranu priče i otkrili nešto jezivo

Osječki studenti godinama već mogu raditi u osječkom KBC-u, ali kao 'nosači' umrlih i bolesnika. Ove godine satnica iznosi 23 kune po satu, a iz student-servisa govore da to uopće nije ništa neuobičajeno te da su poslom zadovoljni i studenti, ali i djelatnici bolnice. No, čini se da ipak nije sve tako jednostavno i idealno jer su studenti koji nose pokojnike ispričali svoju stranu priče pa otkrili da je higijena u bolnici vrlo upitna.

29. listopada 2018 12:44
Sjećate se studenata koji u KBC-u Osijek nose pokojnike? Ispričali su svoju stranu priče i otkrili nešto jezivo

Sjećate se studenata koji u KBC-u Osijek nose pokojnike? Ispričali su svoju stranu priče i otkrili nešto jezivo Foto: MojFaks

"Znalo se dogoditi da odvezemo pokojnika na patologiju i nakon toga razvozimo večeru, koju sestre poslije dijele pacijentima. Iako koristimo rukavice i dezinficiramo ruke, mislim da nitko ne bi želio jesti hranu kojom rukuje čovjek koji je prije toga \'rukovao\' s pokojnikom.", riječi su jednog od nekoliko studenata sa sličnim iskustvima, koji su radili kao nosači, odnosno vozači bolesnika i umrlih u KBC-u Osijek, piše Glas Slavonije.

Izvor: Pixabay

Nakon što je Glas Slavonije prije nešto manje od mjesec pisao o neobičnom oglasu osječkog Studentskog centra/servisa kojim KBC Osijek traži više studenata za obavljanje težih fizičkih poslova u bolnici i u bolničkom krugu, između ostalih i spomenutoga, studenti (podatci poznati redakciji) odlučili su prekinuti šutnju i anonimno ispričati svoju verziju priče kako bi, kažu, upozorili na niz nepravilnosti u radu te netočne podatke navedene u tom oglasu.

...Biste li radili ovaj posao? Osječki KBC studentima plaća 23 kune po satu za nošenje umrlih i bolesnika...


"Pri razvoženju večere moramo otvoriti kontejner i s tacne uzeti kartončić da vidimo na koji kat i odjel ide navedeni kontejner. To ne može biti higijenski ni prema najnižim standardima. Na pojedinim odjelima, posebno zaraznom, dolazio sam u sukob sa sestrama oko upotrebe rukavica pri prijenosu pacijenata. One su tvrdile da imaju rukavice samo za sebe i da ih mi prečesto mijenjamo iako su upute iz intrahospitalne bile da tijekom prijenosa rukavice mijenjamo svaki put kad odložimo pacijenta", upozorava sugovornik Glasa Slavonije.

Izvor: Unsplash

Također, od lipnja ove godine, tvrde sugovornici, studenti nosači zaduženi su i za skidanje rešetki s ventilacije i njihovo čišćenje na Jedinici intenzivnog liječenja (JIL), čime se, kažu, ugrožava njihova sigurnost.

Rade na visini, a u jednom trenu nose pokojnika, a u drugom hranu pacijentima


"Za obavljanje tog posla potrebno je penjanje na ljestve jer se ventilacija nalazi na otprilike tri metra visine (stara zgrada kirurgije). Prije su to radili zaposlenici tog odjela, ali su prestali kada su im rekli da bolnica neće odgovarati ako oni padnu s ljestvi radeći taj posao. Na pitanje tko će odgovarati ako mi padnemo nisu znali odgovoriti.", prepričava student koji je radio godinu dana u osječkoj bolnici. Poslove nosača i vozača pacijenata i pokojnika u osječkoj bolnici obučeni studenti obavljaju unatrag dvije i pol godine - prvo moraju proći liječnički pregled, položiti zaštitu na radu i odslušati predavanje o intrahospitalnim infekcijama.

Prije studenata na tim su mjestima uz bolničko osoblje bili zatvorenici na probaciji, što se zbog različitih razloga pokazalo neuspješnim. Prije, tvrde studenti, STUC i KBC nisu radili zajedničke oglase za više poslova kao danas, nego je za svaki studentski posao izlazio poseban oglas i svatko je znao točno što radi i za što je zadužen, a satnica je bila 20 kuna.

Izvor: radio.hrt.hr

"Početkom ljeta počeli su uvoditi te nove poslove za nosače. Kad god bi netko od stalnih zaposlenika predložio da se neki posao prebaci na studente, to bi se i uvažilo.", tvrdi sugovornik.

Tako se u posljednjem oglasu upozorava studente da za satnicu od 23 kune trebaju biti spremni za rad i na drugim fizičkim poslovima na koje će se rotirati po službama prema potrebi – s ekipom majstora na održavanju, čišćenju i prenošenju materijala, na utovaru i istovaru u skladištu arhiva, u praonici rublja, a prema potrebi i u kuhinji. Zamišljeno je da student jedan dan bude nosač, dva dana vozač rublja, da treći dan radi s tehničkom službom, a u praksi, tvrde studenti, tomu nije tako. "Dođe poziv i dispečer te uputi što trebaš raditi. U jednom trenutku možeš voziti pokojnika i bolesnika pa odmah nakon toga i hranu.", ističe student. Napominje da nosači razvoze kontejnere s hranom za večeru radnim danima i sve obroke tijekom vikenda, a doručak i ručak radnim danom razvoze studenti iz vešeraja.

...Od održavanja porno stranica do poziranja u gaćama: Najčudniji studentski poslovi u Hrvatskoj...


"Vozači iz kuhinje dovezu sedam kontejnera s hranom pred internu kliniku i u podrum pred dizalo nove kirurgije. Nakon toga mi kontejnere razvezemo po odjelima. Do prije nekih godinu dana to su radile čistačice s navedenih odjela, međutim, zbog povećanja opsega posla, tvrde, one to više nisu u mogućnosti raditi. Je li to uistinu tako, ne bih htio suditi.", napominje student. Dodaje da su zaposleni nosači mijenjali raspored sebi u korist kako bi studenti dobili teže poslove - rad na CHOP-u, odnosno hitnom prijemu.

Izvor: Unsplash

"Što se tiče posla studenta nosača/vozača, bolnica se dijeli na CHOP, odnosno hitni prijem i krug, u koji pripadaju sve dvorišne zgrade i odjeli. U noćnim su smjenama u početku bila po dva studenta - jedan na CHOP-u i jedan na krugu, i to u paru s jednim stalnim zaposlenikom. Ti su zaposlenici počeli mijenjati raspored tako da bi dva studenta bila na CHOP-u, gdje je dmnogo više posla i često nije bilo stajanja do jutra.", prepričava student osvrćući se na tezu kako je u noćnim smjenama mnogo manje posla nego u jutarnjim. Kažu i da radno vrijeme u praksi nije onakvo kakvo je u oglasu navedeno.

"Nažalost, to je najgori studentski posao u Osijeku"


"Za razliku od onoga što piše u oglasu, radi se u četiri smjene, a ne u tri po osam sati. Radi se cijeli dan i noć u smjenama od 7 do 19 i od 19 do 7 sati te od 7 do 14 i od 13 do 20 sati. U sve su te četiri smjene raspoređeni studenti, koji preuzimaju najveći dio poslova nosača/vozača bolesnih i umrlih.", objašnjava student koji je gotovo cijelu godinu radio u KBC-u. Tvrdi da se rad noću i za blagdane nije dodatno plaćao jer je tako ispregovarano sa STUC-om, a kad bi studentima KBC plaćao te dodatke, postali bi im neisplativi.

...I za njih \'prijemni\': Čistačice na Građevinskom fakultetu polažu ispit iz građevinarstva...


"Plaća je uvijek kasnila bar nekoliko dana, atmosfera i odnos većine zaposlenika prema studentima su katastrofalni, čast iznimkama.", kaže drugi student. Sugovornici na kraju zaključuju da je to, citiramo, "nažalost, najbolji najgori studentski posao u Osijeku". A zašto? Tvrde da je u odnosu prema prosječnim satnicama drugih poslova koji se nude studentima u Osijeku to relativno dobro plaćen posao, uz koji se može dobro zaraditi, jer im KBC izlazi u susret u dogovoranju smjena. U Zagrebu, tvrde, studenti neće ni pogledati oglas za posao u kojemu je satnica manja od 25 kuna.

Izvor: Unsplash

Rukovoditelj osječkog Studentskog servisa, Tihomir Milinović, kaže za Glas Slavonije da za taj posao do sada nisu zaprimili niti jednu pritužbu, čak ni anonimno. Što se tiče, kako tvrde studenti, "neplaćenog noćnog rada, blagdanima, praznicima i nedjeljom", Milinović kaže da je, s obzirom na to da postoji ta mogućnost, dogovorena za sve ista satnica za sve smjene jer je radno vrijeme bolnice od 0 do 24 sata te radi lakšeg dogovora među studentima. Najviše je posla, tvrdi, ujutro te da 90 posto posla  posla studenti odrade od 7 do 15 sati.

Cijeli članak i odgovor KBC-a Osijek u vezi pritužbi studenata pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Glas Slavonije
foto: kbco.hr

Još vijesti