Mojfaks.hr u Laganini

FOTO Student na kolokvij donio 'vojsku' sličica svetaca: Provjerite je li položio

Odlazak na ispit i kolokvij je situacija u kojoj mnogi od nas osim učenju pribjegavaju i nekim 'alternativnijim' metodama za dobivanja pozitivne ocjene.

19. Siječnja 2018 11:39
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Već smo pisali o neobičnim ritualima kojima se u trenucima treme i užasa prije polaganja ispita i kolokvija okreću naši studenti. I dok se najčešće radi o sitnicama koje su nas pratile u pozitivnim trenucima u životu pa im pripisujemo moć te pozitive, svi mi duboko u sebi znamo da ne postoje sretne čarape, talismani ili magični privjesci koji će nas spasiti od neznanja.

Unatoč tome, većina studenata smatra da ne mogu škoditi. Osim toga, osjećaj psihološke sigurnosti koje nekim kolegama nude takvi predmeti dobar je za borbu s tremom i možda doista može pozitivno utjecati na naš nastup na ispitu. Tko zna?

...Praznovjerje ili slamke spasa? Što sve studenti rade samo kako bi dobili pozitivnu ocjenu...


I ovaj se 19-godišnji brucoš Visoke tehničke škole vodio sličnom mišlju. Nikola Nikolić iz Beograda na kolokvij je ponio čitavu vojsku ikona i sličica svetaca koje je poslagao po svom stolu u nadi da će mu pomoći uspješno položiti kolokvij.


foto: privatna arhiva via Noizz.rs

"Izgleda da nisu pomogle, od 100 bodova sam osvojio ukupno nula. Bilo je zanimljivo što su i kolege prilazili da se pomole i prekriže, a neki su ostavljali po 10, 20 dinara valjda misleći da će tako bolje djelovati", priča Nikolić za Noizz.

...I kad spavaju, muči ih faks! Otkriveno kojih 5 noćnih mora studenti često sanjaju...


Smatra da u pitanju nije bogohuljenje nego samo šala i vjeruje da se nitko neće osjetiti uvrijeđenim zbog njegove "pratnje" na kolokviju. Profesor mu je rekao da se ne igra tim stvarima, a on je nakon kolokvija ikonice upotrebio u još jednu svrhu.

...Jutarnji rituali tijekom studija: Studenti pokazali kako izgledaju kada se tek probude...


"Baš poslije kolokvija u bus je ušla kontrola, a ja kartu rijetko kad imam, točnije nemam, pa sam izvadio ikone i samo šutio. Kontrolorka se nasmijala i rekla kako to nitko do sada nije napravio i nastavila dalje", prepričava Nikolić za Noizz.

Dakle, možda na fakultetu ne pomažu, ali u busu možda mogu poslužiti. Očigledno se student može pouzdati samo u učenje i svoje znanje.

L.B./izvor: Noizz.rs
foto: ilustracija/Darko Ba@MojFaks
Još vijesti