Mojfaks.hr u Laganini

Studentica došla na ideju mini-menze u domu: Biste li došli na ručak za 10 kuna?

Po završetku predavanja i ljetnih ispita, mnogi studenti napuštaju svoj studentski smještaj i vraćaju se kućama. Mogućnost ljetnog smještaja u domu najčešće koriste oni studenti koji imaju osiguran studentski posao tijekom ljetnih mjeseci.

28. srpnja 2020 18:01
Studentica došla na ideju mini-menze u domu: Biste li došli na ručak za 10 kuna?

Studentica došla na ideju mini-menze u domu: Biste li došli na ručak za 10 kuna? Foto: MojFaks

Zbog manjeg broja studenata korisnika menzi, neodržavanja nastave ljeti, a i godišnjih odmora menze u većini sveučilišnih gradova zatvaraju svoja vrata do jeseni. Tada su studenti prepušteni sami sebi, barem što se kulinarskih sposobnosti tiče.

...BAJ BAJ menze do jeseni! Studenti u očaju: Što i gdje SADA jesti? OVO SU NAJJEFTINIJE opcije za prehranu studenata ljeti...


Posljednjih tjedana u domskim grupama na Facebooku, studenti su počeli komentirati svoje prehrambene navike i preporučivati jedni drugima trgovine i lokacije na kojima se može dobro ručati, a ne opteretiti studentski budžet. Sudeći po komentarima, najzdravija i najisplativija opcija je kupovina namirnica i kuhanje, a studentica Tekstilno-tehnološkog fakulteta Anđela, koja živi na Savi, došla je i na ideju mini-menze.

Radila bih ručak za 5-6 ljudi i gledala da je porcija 10-ak kuna. Tako pokrijem troškove namirnica, a malom dijelu ekipe skratim muke kuhanja", napisala je ona o potencijalnoj mini-menzi.

Anđela nam govori da jako voli kuhati za druge te da je ona odrastala bez navike "hodanja po restoranima", jer joj je to bacanje para. Kako nam kaže, minimum 100 kuna košta jedan obrok s pićem u restoranu, dok za gotovo istu svotu novca možeš napraviti obrok za nekoliko ljudi.

...Svi žele nešto s ražnja! Veliko istraživanje otkrilo koja su jela uvijek grozno pripremljena, a koja obožavate, kao i lude prijedloge što biste željeli jesti ubuduće...


"Odeš u dućan, kupiš meso (svinjeće ili pileći file - 400g platiš nekih 40-ak kuna), kupiš paket 10 jaja, to je 10kn, kila brašna 5kn, vrećica krušnih mrvica 5kn, kila soli 5kn, i litra ulja 10kn, znaci 75kn, + povrće (glavica salate 3kn, kila paradajza 5kn, kila krastavaca 5kn, paprika 7kn - salata 20kn). Kupiš kilu krumpira 5kn i recimo kolu, pivu i kad se sve zbroji najviše je 150 kuna. Ali ovo će jesti 2-3 osobe, a neke stvari će se moći iskoristiti i za još jedan obrok, pojašnjava nam Anđela svoju računicu. Dodaje da je to skuplja opcija jela, npr. bolonjez košta 20-30 kuna po obroku, a može ga jesti više ljudi.

Anđela je inspiraciju za jeftine domaće obroke pronalazila i u Kauflandovim katalozima, gdje su bili prijedlozi obroka za 5-10 kuna s receptom i popisom za kupnju.

"Mislim da se definitivno više isplati kupovati ovako i kuhati si, ili naći nekog tko kuha i zamijeniti sitne novce za porciju obroka.Što se tiče moje menze, svašta bi bilo. Od mesa, batak, pomfrit, pohane tikvice, povrće, juhe, pire, svega i svačega, al\' eto nije baš zaživjelo ove godine", govori nam Anđela.

...Neki bi za predjelo burek, a drugi za desert kobasice: Priprema se NOVI MENI u hrvatskim menzama, osmišljava ga POZNATI kuhar...


U slučaju da mini menza zaživi proces bi bio vrlo jednostavan: Anđela skuha, student dođe sa svojim tanjurom, platiš, dobiješ ručak i ideš jesti gdje ti se jede. Kako nam govori, količinski je navikla kuhati više, jer kuha za dečka i sebe, a hrane im zna ostati, tako da joj ne bi bio problem još malo "podebljati" meni.

"Kuhanje je bolje za novčanik sigurno, a i za organizam isto, jer kontroliraš što unosiš". Za kraj nam govori, da dok čeka zainteresirane kolege da se jave, da trenutno "živi" na ljetnim salatama, jer kada dečko ruča na poslu, nije joj gušt kuhati samo za sebe.

A.Z.
foto: arhiva, MojFaks